Staročeské vdolky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 15 659 kJ / 3 743 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,94 g |
Tuky | 47,18 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 240 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 707,57 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Kluci v akci
Těsto je díky bramborám krásně vláčné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 10. 2021 18:32
Chasova: Děkuji, mám radost
25. 10. 2021 17:33
Výborné, nadýchané.
17. 2. 2014 19:34
17. 2. 2014 17:10
krása
17. 2. 2014 14:27
vypadaji pekne a urcite budou i tak dobre,zkusim
17. 2. 2014 08:38
Děkuji všem za milé komentáře i přínosnou debatu o lekváru
16. 2. 2014 22:09
Zaujímavá debata
Tak džem má byť s kúskami ovocia, marmeláda by mala byť skôr rôsolovitá, ale bez kúskov ovocia. Lekvár hustý, s prídavkom cukru. Viem, čo sú to povidla, u nás sa taký pojem nepoužíva.
Neviem ako na západnom Slovensku, Magduška by to vedela upresniť, ale u nás na východe sa vlastne používajú iba 2 termíny :
1. džem, ak to má kúsky ovocia
2. lekvár, ak to kúsky ovocia nemá a je jedno, o aký lekvár ide. Aj tomu, čomu vy v Čechách vravíte povidla, sa u nás povie jednoducho slivkový lekvár, od toho s cukrom sa odlíši tým, že ho voláme kotlíkový alebo varený v kotlíku. Voľakedy sa iný slivkový lekvár nikde nevaril, každý kto mal slivky, varil slivkový lekvár ( v kotlíku ) alebo pálil slivovicu A tak to ostalo doteraz.
Takže džem je toto : http://www.toprecepty.cz/recept/34747-rybizovo-jos...
http://www.toprecepty.cz/recept/22949-2-dzemy-z-hr...
a lekvár toto :
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Tu som síce použila pojem marmeláda, ale lekvár by v češtine vyznel blbo, vlastne nijako.
Tak džem má byť s kúskami ovocia, marmeláda by mala byť skôr rôsolovitá, ale bez kúskov ovocia. Lekvár hustý, s prídavkom cukru. Viem, čo sú to povidla, u nás sa taký pojem nepoužíva.
Neviem ako na západnom Slovensku, Magduška by to vedela upresniť, ale u nás na východe sa vlastne používajú iba 2 termíny :
1. džem, ak to má kúsky ovocia
2. lekvár, ak to kúsky ovocia nemá a je jedno, o aký lekvár ide. Aj tomu, čomu vy v Čechách vravíte povidla, sa u nás povie jednoducho slivkový lekvár, od toho s cukrom sa odlíši tým, že ho voláme kotlíkový alebo varený v kotlíku. Voľakedy sa iný slivkový lekvár nikde nevaril, každý kto mal slivky, varil slivkový lekvár ( v kotlíku ) alebo pálil slivovicu A tak to ostalo doteraz.
Takže džem je toto : http://www.toprecepty.cz/recept/34747-rybizovo-jos...
http://www.toprecepty.cz/recept/22949-2-dzemy-z-hr...
a lekvár toto :
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Tu som síce použila pojem marmeláda, ale lekvár by v češtine vyznel blbo, vlastne nijako.
16. 2. 2014 21:42
magdalenka: promiň, asi jsi narazila na odkaz wikipedie, kde tvrděj dle EU - kopíruju -" legislativě Evropské unie byl v roce 2004 kodifikován britský význam slova, který označuje výrobky z citrusových plodů. Proto jsou v současnosti marmelády bez předepsaného podílu citrusových plodů při prodeji označovány jinými termíny, jako ovocná směs, ovocná pomazánka, ovocné želé, zavařenina apod."
Nevím, proč se pořád řídit edle EU a neřídit se našimi zvyklosttmi, jak to dělali naši prarodiče, rodiče:
Marmeláda - Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy.
Džem - Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.
Povidla - Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.
Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními
v tomto případě s wiki souhlasím.
Nevím, proč se pořád řídit edle EU a neřídit se našimi zvyklosttmi, jak to dělali naši prarodiče, rodiče:
Marmeláda - Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných šťáv a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy.
Džem - Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.
Povidla - Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.
Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně též už přešlé prvními nočními
v tomto případě s wiki souhlasím.
16. 2. 2014 21:28
magdalenka:Magduško, díkyvíc hlav....
16. 2. 2014 21:21
maiva:trochu som googlila, marmeláda musí obsahovať citrusy...
Džem je rôsolovitá hmota (ovocie a cukor sa varí) s kúskami ovocia.
Lekvár sa pripravuje odparovaním vody do hustnutia, môže sa pridať cukor.
Džem je rôsolovitá hmota (ovocie a cukor sa varí) s kúskami ovocia.
Lekvár sa pripravuje odparovaním vody do hustnutia, môže sa pridať cukor.
16. 2. 2014 21:14
magdalenka: Dnes si asi nemůžeme být jistí v ničem. Povidla se pokud vím, dělala ze švestek /tak jak uvádíš třeba v kotli a odpařováním/. Džem byl vždy s kousky ovoce, ze švestek dělal málokdo
Zavařenina /marmeláda/ byla jako rosolovitá, jednolitá masa, tady bych snad myslela, že je ten lekvár.
PS. pomalu načítají stránky, tak se nás tu sešlo
Zavařenina /marmeláda/ byla jako rosolovitá, jednolitá masa, tady bych snad myslela, že je ten lekvár.
PS. pomalu načítají stránky, tak se nás tu sešlo
16. 2. 2014 21:10
Frantiska: Byla jsi rychlejší Výborná jsou i borůvková povidla , ta znají i Křemílek s Vochomůrkou
16. 2. 2014 21:10
magdalenka: Ano, pravá povidla jsou bez cukru a bez konzervantů, hodně zralé ovoce se vaří tak dlouho, až se přirozenou cestou zahustí a cukr v něm obsažený je konzervuje.
16. 2. 2014 21:09
casino: rybizova povidla se nedelaji, bylo by to moc kysele :) povidla jsou varena bez cukru, ve starych kuchařkách jsou z ruzneho ovoce. Vari se na prudko v hrnci v male vrstve a celou dobu se michaji, hotove je to, az se za vareckou dela cesticka. Aspon tak se to pise v jedne kuchařce vydani ted nevim (jestli 40leta nebo 50leta). Ovoce by mělo byt sladke, tedy jablka, hrusky, svestky, ale i merunky a ještě něco co si nepamatuji :) Konzervovani ovoce a zeleniny je v ni venovano hodne stranek a je to fascinujici cteni.
16. 2. 2014 21:02
Ja som si nie istá, čo znamenajú "povidly"...Doma sme kedysi varili v kotli "slivkový lekvár" - bez cukru, len sa to varilo a zahusťovalo odparovaním. Predpokladám, že to sú povidly.
Ale džem sme varili (aj varím) s cukrom. Volám to však častejšie tiež lekvár, je možné, že nesprávne.
Ale džem sme varili (aj varím) s cukrom. Volám to však častejšie tiež lekvár, je možné, že nesprávne.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 6 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 11 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 18 minutami
Celerové hranolky z trouby
Tynushka12 uvařila před 4 hodinami
Brokolicovo-sýrové kuličky
Happy.mom uvařila před 4 hodinami
Vepřová kolena pečená
Mazlik123 uvařil před 5 hodinami
Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Swarofka uvařila před 5 hodinami
Nejlepší špenát
simei uvařila před 6 hodinami
Kefírová buchta - rychlovka
janatka uvařil před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Pepynn uvařila před 7 hodinami
Polévka s pohankou a kopřivami
spinner uvařila před 7 hodinami
Boloňské špagety
Jiří Krejča uvařil před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších masopustních moučníků: Usmažte si koblihy, upečte vdolky a připravte boží milosti!
Staročeské vdolky dostaly název podle pánve, v níž se dřív pekly. Víte, jak se správně dělají?
Jaké jsou nejznámější masopustní moučníky. Smažené koblihy i skvělé vdolky s povidly
Další recepty
Tématické fráze: vdolky se švestkami švestkové vdolky kluci v akci vdolky vdolky ládi hrušky rybizova povidla vdolky kluci v akci co je lekvár vdolky podle ladí hrušky vdolky povidla na vdolky recepty ládi hrušky karamelový likér svestkovy vdolek vdolky s kysanou smetanou hrušková povidla na vdolky staročeský vdolek vdolky se svestkama vdolky s bramborami hrusky na vdolky co je to lekvar staročeské vdolky pečené v troubě
Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, brambory, vejce, droždí, mléko, cukr, máslo, sůl, kůra citronová, povidla švestková, tvaroh tvrdý, jablko, šťáva citronová, meduňka, cukr krupice, rum, voda, smetana zakysaná, meduňka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
27 názorů