Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební koláčky - nekynuté

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

5. 3. 2014 12:37

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie28 056 kJ / 6 706 kcal
Bílkoviny127,47 g
Tuky400,75 g
Vláknina29,60 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 2,08 g
Sůl5,14 g
Sacharidy632,43 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Koláčky jsou měkké i týden po upečení. Skladují se nejlépe v papírové krabici, přikryté pouze ubrouskem.

Z uvedené dávky je cca 3 - 3,5 kg svatebních koláčků.

Při vykrajování koleček průměru 2 cm je cca 40 ks/10 dkg.

Kolečka průměr 3 cm cca 15 ks/10 dkg.

http://peceniproradost8.webnode.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dajda Dajda

28. 1. 2015 23:49

Marta: ... a čím déle ležely, tím byly lepší! Já dělám tyhle: www.recepty.cz/recept/svatebni-kolacky-4457

Ten recept je můj, ne "receptů". Dobré jsou nejdříve 2 dny po upečení. Skvělá je právě ořechová náplň: mleté ořechy, med, skořice, rum, eventuálně troška piškotových drobečků. Těsto dávám po uhnětení do lednice - koláčky by neměly kynout během výroby.

Marta

28. 1. 2015 23:41

Nezná někdo recept na svatební koláčky - asi nekynuté těsto , ale byla to jen náplň potažená tenounkým těstíčkem - velikost jako stará pětikoruna. Na jazyku se rozplývaly a chuť ořechů, máku i tvarohu byla úžasná.... Děkuji za rady i recept předem:-?:-)

Dajda Dajda

7. 3. 2014 09:08

jizerka: Metáčky, to je ten název, který jsem už zapomněla! A díky za vysvětlení tohoto zvláštního pojmenování. :-)

Majka

7. 3. 2014 08:04

Jeden recept na svatební koláčky z Vysočiny jsem dohledala. Na 1kg polohr. mouky se ušlehá do pěny 10dkg másla, 10dkg sádla, 20dkg cukru+4 žloutky. Přidá se 1 celé vejce, 60g kvasnic a asi půl litru mléka (podle potřeby). Před pečením hojně pomastit máslem a sádlem, po upečení máslem a rumem. Takto zakonzervované opravdu vydržely i týden, a i pak byly dobré, jen trochu křupaly:-)

Majka

7. 3. 2014 07:49

Taky jsem původem z východních Čech. Ale koláčky se dělaly kynuté..a jinak přesně, jak píše Jiřička. Sešla se půlka vesnice na pečení a pak jsme to jako děti po vesnici roznášeli. Jednou jsem je zkoušela dělat i doma, ale tak malé nebyly a stejně jich bylo z kg mouky tři plechy.

jizerka

6. 3. 2014 10:17

sláva,báječné MEtÁČky....házely se po obřadu- do přihlížejících -tedy metaly se ......a hlavně při výrobě úžasná soudržnost a plno legrace ,jo a taky ten rum..a co se tam probralo,blesk či aha by naprosto zbledly...tak dobrou chuť....:-Dtoprecepty.czsvarební koláčky-nekynuté-toprecepty.cz

Jiřička

6. 3. 2014 09:39

Krásný den všem, já jsem ze Středočeského kraje a u nás se dělají také moc malinké vázané koláčky a jsou tak malinké, že se skoro ani nepozná, jaká nádivka v něm je. Byla jsem párkrát na pečení a mohu Vám říct - hrozná práce a hlavně nekonečná. Nejvíce se peklo z 24 kg a to když se vdávala moje sestřenice.

Lebudik Lebudik

6. 3. 2014 08:29

Dajda: tak s chutí jak jíška máte pravdu. Také jsem si říkala, že ihned po upečení jsou koláčky tedy nic moc. Druhý den byly lepší a když vydrží týden - což se u nás nikdy nestalo (je s pár kouskama, které jsem si schovala, aby o nich nikdo nevěděl a já tak mohla "prohlašovat", že vydrží týden) chutnají stejně dobře.

Dajda Dajda

5. 3. 2014 23:52

Majka: Původem jsem Východočeška. U nás se svatební koláčky dělají vázané stejně jako koláče pouťové nebo posvícenské. Taky je dělám z nekynutého těsta, které mám v lednici a jen z něj odebírám malé kousky. Jak píšete, je to piplačka, malinké čtverečky se cpou jeden vedle druhého na plech, aby vyskočily do výšky a promazávají se máslem. Po upečení se pokropí rumem a obalí v cukru - já je teda pouze pocukruju vrchem, aby nebyly tolik sladké. nesmí se jíst první nebo druhý den, protože chutnají jak jíška. Zato pak jsou den ode dne lepší a lepší, vydrží až týden.:yes:

Lebudik Lebudik

5. 3. 2014 20:56

Majka: z které části republiky jste? Já jsem přelom střední/západní Čechy a tady se dělají tyto :yes:

Majka

5. 3. 2014 18:50

U nás vypadají svatební koláčky úplně jinak. Dělají se "šátečky"..cípky čtverečku se nahoře nad náplní spojí a než se dají do trouby, nesmí mít víc než 1cm3 (krychlový)..aby byly po upečení malinkatý. Lidi to byla taková piplačka, protože na vesnici se peklo z 15-20ti kg mouky (a na 1kg mouky cca 0,5kg tuku dovnitř a na potření-samozřejmě značka ideál je máslo, ev. trocha domácího sádla). A pak se klevetilo. Kdo je měl velké nebo dal margarín, tak byl odsouzen. ;-)Docela by mě zajímalo, jestli se tradice ještě dodržuje, ale asi ano.

Michaela Medkova Michaela Medkova

5. 3. 2014 15:45

Taky bych si s chutí dala, mňam:-p:yes:

Majda

5. 3. 2014 12:48

Hned bych si dala.:yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-p

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: metáčky svatební koláče vázané pouťové nekynuté koláče nekynuté posvícenské koláče posvícenské koláče nekynuté svatebni kolacky vázané svatební koláčky koláče z nekynutého těsta svatební koláčky recept nekynuté poutové koláče koláčky z nekynutého těsta svatební koláčky z nekynuteho těsta svatební koláče z nekynutého těsta svatební koláčky vázané vázané svatební koláče svatební koláče svatební koláčky ze sádla nekynute kolacky svatební metáčky svatebni vazane kolacky nekynute

Suroviny: máslo, žloutek, mléko, mouka hladká, sůl, tuk, droždí, cukr

TopRecepty.cz

Svatební koláčky - nekynuté

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nXwR