Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pruhovaný dort s vaječňákem

Navenek nenápadně vypadající dort s čokoládovou polevou. Uvnitř však doslova mistrovské dílo s několika vrstev piškotu a mousse z vaječného likéru. Příprava je poněkud složitější, nicméně vzhled a chuť vás naprosto ohromí.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 60 min

180 min (120 min příprava + 60 min tepelná úprava)

27. 12. 2014 13:45

Suroviny pro 1 kus

1 kus

dortová forma o průměru 24 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie25 794 kJ / 6 165 kcal
Bílkoviny128,54 g
Tuky311,05 g
Vláknina5,43 g
Cholesterol 3,45 g
Sodík 1,69 g
Sůl3,65 g
Sacharidy570,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Vaječný likér bývá součástí celé řady fajnových dezertů a moučníků, dorty nevyjímaje. A tak není od věci si vyzkoušet podle našeho receptu tento dort s vaječným likérem.

V tomto případě budete potřebovat na přípravu jediného dortu více než půllitr „vaječňáku“, což je množství bez nadsázky nevídané. A kupodivu se pak ani trochu neopijete; není to totiž žádný drobeček, ale pořádný obřík, jehož skládání vrstvu za vrstvou vyžaduje trochu zkušeností. Zároveň je třeba pospíchat, protože vymíchaná likérová náplň ztužená želatinou může bez varování ztuhnout a nelze to již napravit. Není tedy od věci mít při ruce šikovného pomocníka, který se bude hodit i při manipulaci s likérovou želé vložkou na jednu z vrchních vrstev dortu. Řádně vychlazená je totiž stále pružná a měkká, doslova jako živá. Její urovnání na jemném pěnovém podkladu tedy vyžaduje jistou zručnost.

Hned 3 vrstvy likérové pěny proložené piškotovými pláty a želé vložkou k tomu, to je podstata tohoto zázraku. Je nadobyčejně vysoký, proto je třeba si zajistit ráfek s vysokou „montáží“, nejlépe ze stočeného vyššího pruhu pevné pružné fólie. A pokud nebude tato nástavba dostačovat, lze ji po vychlazení základního korpusu z ráfku ještě trochu povytáhnout.

Většinu dortu, jak je tedy zřejmé, tvoří fajnově jemné náplně, takže nutné je nakonec jeho řádné ztužení v chladu. A vychlazený se také musí podávat, jako ostatně všechny mousse zázraky.

Zdroj receptu:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-p...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

15. 3. 2015 12:16

frejka55:
...tak jsem "tvořil" ze dvou dávek v ráfku Ø 32cm (24 porcí) a jak píšu nižejc: moc se nevyvedl, ale nejen mančaft byl vyveden z míry:-8
Rcp a postup nemá chybku a mousse je EŇO ŇUŇO :yes:
Dělal jsem kdysi něco podobného s vínem (šodó), ale tento dort je ještě o level výš:yes::yes::yes:
(obrázek nepřikládám, přotože vedle toho vašeho uměleckého díla by tu vypadal jako parodie:-8

frejka55

19. 2. 2015 19:20

casino:
Bok je potřený hladce neochucenou vyšlehanou smetanou, tedy šlehačkou - nejlépe rostlinnou, drží pěkně tvar..

casino casino

9. 2. 2015 19:42

frejka55
Nerad pracuji se želatinou:-8 leč pohrávám si s myšlenkou tento dort, při nějaké velmi slavnostní příležitosti, zkusit... Určitě nebude vyvedený jako ten od vašeho mančaftu, ale myslím, že můj mančaft i tak bude vyvedený z míry, že do čeho se to zas dědek pustil:-D
Prosím, čím je korpus potažený po obvodě?

jarka skrobakova

9. 2. 2015 17:18

Překrásný dort, perfektně popsaný postup prostě LUXUS. :yes::yes::yes::-K:-K:-p

pipre pipre

26. 1. 2015 14:26

Nádherný dort!!:yes::yes: Právě ho studuji a přemýšlím, jestli ho zvládnu na sobotu :-)
Oceňuji vynikající a přehledný postup. Myslím si, že tento dort si tak podrobný popis postupu vyžaduje. Je výborný jak pro začátečníky, tak i pro mne, která peče už léta :-)

Marie_9

6. 1. 2015 14:53

Krása.Máte můj obdiv. Dort vypadá naprosto úchvatně a i když je postup delší,tak výsledek jistě stojí za to.

Pajaja

5. 1. 2015 12:49

Moooc hezký dortíček! Ale souhlasím s Majou. . . moc zdlouhavé a časově náročné. :-( Ale mé oko bylo potěšeno. ;-):yes:

Pepe

1. 1. 2015 18:20

Nemôzete zmenit názov receptu
Ten "vaječňák" znie sproste...

MajaV

1. 1. 2015 14:30

Všechny Vaše věci jsou krásné, přijde mi ale, že pro běžnou kuchařinku s rodinou a zaměstnáním příliš složité, časově náročné. Taky se nevyžívám v receptech, kde jen suroviny zaberou půl stránky. Jinak ale krása, ráda se podívám;-)

majda 2

1. 1. 2015 11:15

Je to nádhera!:yes:

geibri geibri

31. 12. 2014 22:13

Mám pocit, že bych klidně po ochutnání "tohoto" mohla v klidu umřít :-p

sunny.sofi sunny.sofi

31. 12. 2014 00:03

Kdyby mě někdo pozval, rozplynu se blahem:-p, ale sama to tak krásně fakt nedám:-8:yes:

zuzun

27. 12. 2014 23:42

Nadherny a zajimavy:yes:, koukam ze i v cokopoleve je zelatina, to jsem asi jeste nemela. Ale ani to mit nebudu, tohle je prilis komplikovany pro me;-(

Colombo65 Colombo65

27. 12. 2014 23:23

Luxus :-O

Betyna

27. 12. 2014 23:01

tak to je nádherný dort

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pruhovany dort likérový dort luxus dorty luxus dorty dort pruhovaný ráfky na dort ráfky na dorty likérový mousse výborný řez z vaječńáku a šlehačkou likérový dort s mascarpone pruhovaný dort s vaječným likérem dort zastudena žele z vaječneho likeru peceni s vajecnakem likérový na dort dort likerovy recept pruhované dorty pruhovany korpus na dort žele vložka do dortu řezy s vajecnakem

Suroviny: vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, škrob kukuřičný, mouka hladká, sůl, kůra citronová, máslo, likér vaječný, med, želatina, voda, vejce, žloutek, cukr moučkový, cukr vanilkový, likér vaječný, kůra citronová, želatina, voda, smetana ke šlehání, cukr moučkový, mléko, čokoláda hořká, želatina, voda

TopRecepty.cz

Pruhovaný dort s vaječňákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q27Z