Amarantová kaše se švestkami a mákem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 700 kJ / 167 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,25 g |
Tuky | 12,45 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Nikdy jsem nebyla velký fanoušek amarantu, vadila mi jeho intenzivní chuť a vůně. V této kaši se ale obojí ztratí díky přidanému máku a švestkám a my si tak můžeme dopřát spoustu kvalitních bílkovin, železa (100 g amarantu obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a dalších minerálů. Jak amarant, tak mák, jsou navíc skvělými zdroji vápníku.
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 1. 2015 18:28
21. 1. 2015 17:56
21. 1. 2015 17:36
21. 1. 2015 17:03
20. 1. 2015 19:33
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Velikonoční beránek
Peťulka.25 uvařila před 18 minutami
Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou
Fitulka uvařila před 28 minutami
Zeleninová polévka s cizrnou
Mafia uvařila před 32 minutami
Krtkův dort na plechu
ibidasova@centrum.cz uvařila před 1 hodinou
Medové máslo
marekbertha uvařil před 1 hodinou
Gnocchi s medvědím česnekem, žampiony a smetanou
KatkaCechova uvařil před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 2 hodinami
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 2 hodinami
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
Ananas v kuchyni: Zamilujete si ho v dezertech i ve sladkokyselé omáčce s masem
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Další recepty
Tématické fráze: amarantová kaše amarant kaše amaranth recepty kaše z amarantu amarant na sladko amarant za syrova amarant recepty recepty amaranth jak chutná amaranth amarantová kaše buchta recepty na amarantovou kasí hrachova kaše s makem kaše z amarantové mouky amarantová mouka recept amarant kaše amarant kaše amaranth kaše amaranth co obsahuje kaše amarantová mouka recepty amaranth na sladko recepty
Suroviny: amarant, voda, kompot švestkový, kompot švestkový, mák mletý, cukr
Amarantová kaše se švestkami a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0mO5
5 názorů