jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

DOMÁCÍ PREJT

DOMÁCÍ PREJT
Domácí zabíječka
nahoru
DOMÁCÍ PREJT DOMÁCÍ PREJT DOMÁCÍ PREJT DOMÁCÍ PREJT DOMÁCÍ PREJT
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Vepřové maso

Suroviny:

Ovarové maso(bůček,hlava,koleno apod).,Důležitou součástí jsou plíce(dudy)-bez plic to jde, ale nejni to pravý prejt.,Pečivo(housky, rohlíky, večka apod).,sádlo., Kousek jater(není třeba moc- bylo by to hořké). KOŘENÍ:Nové koření., sůl., pepř, špetka tymiánu., špetka muškátového oříšku.,majoránka.(vše podle chuti).(někde dávají česnek i zázvor. My zýzvor nedáváme- máme určité tradice)

Postup přípravy receptu

Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - MIMO JATER., Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme . Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe v vrstvě prejt. Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem. Dáme pécti aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho.Když je třeba tochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - u nás s kočičákem.

Poznámka

Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek(dají se koupit). Ty pak se špejlují a musejí ovařit.Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba okurkou, nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není to moc práce jak by se zdálo.Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek¨- je dobrý a levný.

Autor Autor: (Václav Froněk)
Datum vložení Datum vložení:
7 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "DOMÁCÍ PREJT"

autor: Ivana Ch
vloženo: 10.09.2013 12:25:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jsem dělala prejt v pátek, dělám ho trochu podle našeho řezníka a i něco od Vašíka, plíce jsem neměla, ty už jsem neviděla hodně dlouho. Byl podle mužských dobrý. Peču si do něj buchtu, pečivo nedávám nikdy. Jedna vada ale byla, nebylo kysané zelí, už došlo a nové ještě není. Z vývaru byla ještě moc dobrá polévka, dělám jí podle řezníka, moc každému chutná.

vloženo: 10.09.2013 11:30:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vašíku, dovolím si přidat foto našeho domácího prejtu, tentokrát jen s bramborami, zelí bylo včera smajlik

vloženo: 01.09.2013 09:15:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Alexej:Ja vám to nedokážu přesně odhadnout. U nás to nikterak nevážíme, ale jde o to jak to chcete mít tučné, popřípadě z libovějšího. To znamená méně tučného bůčku-více libového a z hlavy také méně laloku. Plíce nejsou bezpodmínečně nutné, ale není to ono. Jater jak jsem napsal méně než více. Na zabíjačce se pečou speciální večky, ale my to nahradíme buť večkou nebo rohlíky. Zásada u nás je. Více masa a jater = JATERNICE ,Více housky /šizené/,říkáme =JITRNICE.
Ale na to přijdete opakováním. Moc se nedá zkazit. Přeju úspěch.

autor: Alexej (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.09.2013 06:57:38   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Chci se zeptat na suroviny, kolik nutně masa,plíce,jater a pečiva?
Děkují za odpověď.

autor: muris (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.08.2013 14:45:03   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

O čem to mluvíte? Jitrnice je z masa a ne z housky

vloženo: 26.08.2012 11:14:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

karlos:Je mi líto. Někdo česnek dává, zrovna tak jako zázvor. U nás se ZÁZVOR NIKDY NEDÁVÁ a česnek někdy. Ale jinak se to i základ.

autor: karlos (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.08.2012 10:44:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

a co česnek a zázvor?smajlik

vloženo: 12.06.2011 08:25:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zizinko, ,.Jistě by kroupy nic moc nezkazili. U nás kroupy používáme ale do JELIT , tam se hodí protože se i kupované používají do PRDELAČKY. U nás na jihu se při výrobě jitrnic-jaternic /u nás rozlišujeme dva druhy/ VŽDY dávala pouze houska a ta se dokonce pekla jako taková običejná bageta, specielně na toto použití a nikam jina. Dějuji za radu , ale nehněvej se já budu i na dále ctít naše tradiční zkušenosti.

autor: zrzinka
vloženo: 11.06.2011 12:43:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

doporucuju misto peciva přimlet trochu varených krup, delavali jsme tak jitrnice, je to mnohem lepsi, vyzkousejte, kdyz uvarite vic, muzete je dat do polevky co zbude z varení masa

autor: Tramtaďák - Trambusák (neregistrovaný/á)
vloženo: 25.04.2011 14:53:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik

autor: Jan (neregistrovaný/á)
vloženo: 04.04.2010 10:55:10   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Co třeba domácí prejt z Řeznictví u Řezbů?
www.reznictvi.com/domaci-prejt

autor: Iljusa
vloženo: 16.10.2009 21:34:22   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Přidávám foto. Bylo to výborné. smajlik

autor: Iljusa
vloženo: 30.07.2009 19:23:50   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Upečeno, snězeno - vynikající a docela i rychlé smajlik

autor: Iljusa
vloženo: 15.04.2009 19:21:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Prosím pěkně o radu, co mám dělat s těma plícema do prejtu? Očistit od těch velkých průdušnic a uvařit a nebo uvařit a pak očistit. Nemám zkušenost jak plíce vařit. Jsou v plících takové "tvrdé rourky" - změknou uvařením? Vím, že se ptám jako amatér, ale bohužel jsem v tomto oboru neznalásmajliksmajliksmajlik

vloženo: 26.03.2009 08:09:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jendo. U nás se česnek nedává ,ale jak jsem poznal, víš o čem muvíš, tak to opatrně vyzkouším. Pěkně pozvolna. Tu kůži dáváme, Ona by to byla i škoda, když je perfektně uvařena. U nás je součástí i sulcu (huspeniny), stejně jako vepřové nožičky. PREJT a jitrnice jsou u nás dvoje : 1.- JITRNICE = více pečiva, takové chudší na maso. Jsou spíše jako kupované. 2,- JATERNICE - více lepšího masa, méně pečiva a trochu více jater(nesmí být moc. bylo by to hožké). A KOČIČÁK jsem už vysvětloval. Jsou to uvařené brambory ve slupce a posléze oloupané, rozšťouchané ve vhřátém sádle se škvarkama, kam my vmícáváme vymačkané, překrájené NEVAŘENÉ kysané zelí. Příloha k sekané, jitrnicím, sekané, viné klobáse a dalším podobným jídlům.Je to jídlo jihočeské vesnice a s tím kyselým nevařeným - přímo od nás z okolí Č, Budějovic. Tady to FRČÍ a chutná od nepaměti.Zktrátka tradice

autor: maris
vloženo: 25.03.2009 22:31:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jendo, kočičák je lepenicehttp://www.toprecepty.cz/recept/3143-kocicak(lepen...smajlik

autor: Jenda1
vloženo: 25.03.2009 22:26:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Chci se zeptat na ten kočičák. Ještě jsem se tím názvem nesetkal.smajlik

autor: Jenda1
vloženo: 25.03.2009 22:18:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vašku,recept je boží,smajlik zbožňuji tento prejt a oceňuji ty "dudy", které do prejtu patří a dělají tu správnou strukturu, která více vynikne ve střívku a pokud bych prejt dával do střívek, určitě bych dal vařit i poměrné množství vepřové kůže.Pomletá pak zpevní jitrnici ve střívku a navíc zvýrazní strukturu. K dochucení prejtu ještě používám česnek. Vyzkoušej a budeš překvapen. Samozřejmě kdybych měl možnost se dostat na chodbu za dveře, určitě bych si s chutí zavdal.smajlikTaková mňamka zaslouží bodík.smajliksmajliksmajliksmajlik

vloženo: 21.03.2009 07:57:08   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Je po něm. Můžu dělat další. Ale jestli se někdo nezalekl práce ( není tak náročné a celkem se nedá zkazit) ještě bych poradil, aby dal dost pečiva (rohlíky,housky,večka atd). Jakmile to prostydne a chuť se zvýrazní, asi po 4-6.hodinách, je to nepředstavitelná pochoutka a u nás to zůstane na chodbě za dveřma i s nožem a každý řeže kousek a zase kousek(neberou si ani chleba - je to žravý) a za chvilku je to pryč. A taky zbytečně to nepřepečte.smajlik

vloženo: 20.03.2009 13:01:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Bože Vašku, to je supr!!!!smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Bibinka
vloženo: 20.03.2009 12:59:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jéžíši, ten musím udělatsmajlikk to mu brambůrky a kyselí zelí- nemám slov mňamsmajliksmajlik Jasnej bodík, netřeba přemýšlet.smajlik

autor: HankaPu
vloženo: 20.03.2009 12:42:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vašku ,tenhle prejt vypadá skvěle a asi tak i chutná, já jak slyším ovarové maso..... hned už vidím zabíjačkusmajlik jo a fotky máš supersmajliksmajlik dávám ti bodíkasmajlik

autor: cathleen
vloženo: 20.03.2009 12:29:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mňamkový recept!smajlik

autor: jollka
vloženo: 20.03.2009 12:22:53   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

TÉŽ DĚLÁME A JE TO VÝÝÝBORNÝsmajliksmajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

pečený prejt domaci jitrnice domaci prejt recept prejt recepty recept na prejt houska do prejtu vepřový prejt recept recept prejt recept na vepřový prejt falešný prejt recept domácí prejt domácí jaternicový prejt recept jelitovy prejt recept prejt se zelím pečení prejtu vepřový prejt domácí jitrnice recept jitrnicový prejt recept domácí prejt recept jelitový prejt jak udělat prejt jelitový prejt vyroba domaciho prejtu jak se peče prejt prejt s bramborem jak upect prejt recept na domaci prejt buchta do prejtu jak dlouho se peče prejt domácí jitrnicový prejt-recept recepty prejt buchta do prejtu recept jak se dělá prejt recepty na prejt veprovy prejt-recept jitrnicový prejt domácí zabiječka koření do prejtu prejt recept domácí jitrnicový prejt recept prejt výroba prejtu




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty