Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

5. 6. 2009 10:49

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie10 257 kJ / 2 451 kcal
Bílkoviny2,14 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 59 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy610,71 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Užívá se až 6 krát denně po 1 polévkové lžíci. Výborný při zánětu průdušek, chrapotu, zahleněném krku a při rýmě.

Z tohoto množství mám necelý litr sirupu (asi 800 ml).

Zdrojem je rodinná receptura.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Sarka

23. 3. 2014 03:43

Recept vypada dobre, delat i s korinky,to jsem nikdy neslysela,ale urcite vyzkousim,preci jen,kdyz je bylinka uplne cela,tak jsou tam veskere cenne latky. Jinak souhlasim s nazory o vareni medu, med ztraci sve ucinne latky pri teplote vyssi nez 45-50°C, ale u jitrocele bych se vareni nebala,moje babicka take pouzivala recept s varenim (pridavala cukr) a jaka to byla vyborna medicina,my jsme se tim cpali, i bez bolesti v krku:-D kazdopadne recept s medem vyzkousim,ale trosku upravim postup,preci jen,kdyz uz tam budu davt med,tak aby mel taky nejaky ucinek a ne jen zlepsil chut;-)

spagetka spagetka

25. 7. 2013 14:04

Pampeliška: není to pravda, viz níže psané komentáře

Pampeliška

25. 7. 2013 13:48

Chci jen upozornit na to, že med v horkém prostředí ( zvláště když jej převaříme) ztrácí veškeré nejcennější látky. :-( Proto bych tento recept nedoporučovala.

Simona Skolakova Simona Skolakova

14. 5. 2013 11:35

Trošku je to složitější,ale také lákavé;-)asi vyzkouším oba postupy,jitrocele je teď hodně:-D:yes:

spagetka spagetka

17. 11. 2012 11:07

I s kořínky?????: já napsala recept, jak ho mám od babky......Není pravda, že se znehodnotí, jitrocel patří mezi velmi houževnaté byliny a mám ovětřeno, že 20 minut nic nezničí, jelikož na zahradě mi jitrocel roste, tak v dnešní finanční době, si sirup udělám takto a vím, co do něj dávám.Je to na vás..........;-);-);-)

I s kořínky?????

16. 11. 2012 09:57

Tak to teda vidím prvně, že i s kořínky... a ještě vyprat ve vodě a povařit. :-(( To je hrozná škoda přece!!!! :no: Všechny ty léčivé látky se strašně znehodnotí. Moje babička se musí otáčet v hrobě jestli to vidí :-S My sice doma jitrocelový sirup doma neděláme, dělala ho babička s mamkou. DNeska už je pro mě pohodlnější si zajít do lékárny akoupit si stopkašel s jitrocelem a dalšíma bylinkama. Je to taky sirup, ale čistě bylinný a moc nám všem chutná. Kromě toho taky pomáhá a to je to hlavní :-)

kača

30. 9. 2012 14:25

zrovna teď ho vařím:-D:-D:-D

m

21. 11. 2011 21:45

dnes jsem dělala jitrovcelový sirup, ale podle návodu na tymiánový, bylinky nevyřím, většinou se vše zdravé varem zničí, takže já svařím vodu s cukrem, až to zhoustne vypnu a přidám jitrocel a nechám louhovat dokud to nevychladne ;-)

spagetka spagetka

23. 9. 2011 14:27

Simona Kucerova:naprostý souhlas :yes::yes::yes::yes:, sušené určitě ne v takovýchto případech

Simona Skolakova Simona Skolakova

23. 9. 2011 11:33

mari:Vždycky na tyto medicíny jsou lepší čerstvé bylinky;-)obsahují více silic než sušené,já bych to ze sušeného jitrocelu nedělala;-)

mari

23. 9. 2011 11:23

muze se pouzit suseny jitrocel???

Dada

16. 7. 2011 20:16

Dneska jsem byla na jitrocelu.Jdu ho krájet jsem zvědavá na ten zázrak.Jestli to bude jako kdysi Thymomel tak se moc těším jako dítě bych ho pila na litry jak mi chutnal :-D.

mickajm

25. 6. 2011 15:47

No nevim jestli je tam ještě něco z vitamínů když se tak dlouho vaří:-(dělam bez vaření jen hnědy cukr a jitrocel prokládat 1cm vrstvu a opakovat dokud neni sklenka plná pak za oknem nechat cca tyden ono to pustí štávu scedit a je to .Taky vydrží v lednici dlouho a bez vaření!!;-)

Vlasta

8. 9. 2010 21:25

Právě ho vyrábím vypadá a chutná skvěle

:yes:

ELKOS

20. 2. 2010 17:52

to je super mi ho casto kupujeme v lekarne,nevim ale jestli poznam co je jitrocel venku?Co kdyz nasbírám něco jiného abych kluka jeste neotravila

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: výroba jitrocelového sirupu jitrocelový med příprava jitrocelového sirupu jitrocelový syrup med z jitrocele tymiánový sirup recept jitrocelový med recept zahleněný krk jitrocelový sirup na průdušky jitrocel recepty sirup z jitrocele.cz jitrocel recept recepty z jitrocele syrup z jitrocele jitrocelivy sirup recept med z jitrocele recepty zahlenění krku jitrocelivy sirup jitrocelový sirup-recept

Suroviny: jitrocel, med, voda, šťáva citronová

TopRecepty.cz

Jitrocelový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Anx7