Zavařování v mikrovlnce
Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).
Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použitá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovlnce nevydrží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 7. 2010 20:21
Tak jsem dnes zkusila zavařovat okurky s normálními víčky, použila jsem i již použité a bylo to zcela bez problémů. Po vyjmutí z trouby byla víčka sice vyboulená ( dala jsem nálev až 5 mm pod okraj, což by se nemělo), ale zavařilo se to v pohodě, nic neteče. Tak jsem přidala obrázek č. 7 - tři sklenice o objemu 370 ml (malé) jsem vlnila 11 minut na 750 W.
14. 3. 2010 18:27
Dobrý den!
Zavařuji v mikrovlnce od 11/2008, kdy jsem si přečetl poprvé článek od pana Balaštíka. Moje velká zkušenost je, že se nesmí používat víčka Omnia!! Pokud se to někde dočtete, tak si z Vás někdo dělá srandu a dopadnete jako já. Obsah malé sklenice s lečem dokonale explodoval do mikrovlnky. Na dně zbylo snad 1 cm leča. Milou mikrovlnku jsem vzal sprchou a nechal vyschnout do druhého dne. Nedoporučuji to po mně opakovat, jelikož je to spotřebič l. stupně!! Zásadně používat šroubovací víčka Twist- Off. 1 dcl odpovídá asi 1 minutě ohřevu naplno. Jinak se nemusíte bát. Já už sám jsem zavařil přes 300 sklenic a nic se vážného nestalo.
Pokud se zavařuje vařící polévka, tak se čas podstatně zkracuje na cca. 2 minuty u sklenice o obsahu 720 ml. Pod sklenici zásadně misku z plastu. Bezpečně se to vyndává bez opaření a zachytí to přeteklou kapalinu. Většinou to vypínám 5-10 vteřin po prvním odfouknutí. Ještě by bylo potřeba zjistit, jak je to bezpečně zakonzervované z mikrobiologického hlediska? Víčka zřejmě budou rychleji odcházet mikrovlnným ohřevem, než klasickým způsobem.
Sklenici neobracím, jak jsem to dělal dříve a drží to také spolehlivě.
Zavařuji v mikrovlnce od 11/2008, kdy jsem si přečetl poprvé článek od pana Balaštíka. Moje velká zkušenost je, že se nesmí používat víčka Omnia!! Pokud se to někde dočtete, tak si z Vás někdo dělá srandu a dopadnete jako já. Obsah malé sklenice s lečem dokonale explodoval do mikrovlnky. Na dně zbylo snad 1 cm leča. Milou mikrovlnku jsem vzal sprchou a nechal vyschnout do druhého dne. Nedoporučuji to po mně opakovat, jelikož je to spotřebič l. stupně!! Zásadně používat šroubovací víčka Twist- Off. 1 dcl odpovídá asi 1 minutě ohřevu naplno. Jinak se nemusíte bát. Já už sám jsem zavařil přes 300 sklenic a nic se vážného nestalo.
Pokud se zavařuje vařící polévka, tak se čas podstatně zkracuje na cca. 2 minuty u sklenice o obsahu 720 ml. Pod sklenici zásadně misku z plastu. Bezpečně se to vyndává bez opaření a zachytí to přeteklou kapalinu. Většinou to vypínám 5-10 vteřin po prvním odfouknutí. Ještě by bylo potřeba zjistit, jak je to bezpečně zakonzervované z mikrobiologického hlediska? Víčka zřejmě budou rychleji odcházet mikrovlnným ohřevem, než klasickým způsobem.
Sklenici neobracím, jak jsem to dělal dříve a drží to také spolehlivě.
19. 12. 2009 19:44
Jsem velký fanda, tak to studuji na internetu kde se dá, zjistila jsem, že je třeba si zadat ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNCE -ne v mikrotroubě a je tam mnoho možností. Někde jsem se tam dočetla, že víčka jsou hliníková a to mikrovlnce nevadí, tak asi byla hliníková ta popisovaná lžička, že nejiskřila.Tak se nebojte a zavařujte, mám zkušenost, že když víčko se protáčí,nejde pevně zašroubovat, tak odskočí -ta rána ale není velká, jinak pohoda, nechávám volno nahoře tak 2cm, méně se bojím.Prý ale stačí 5mm.
7. 12. 2009 19:31
Právě jsem zkoušela zavařovat domácí paštiku,ale bohuželsem ji tam nechala asi dlouho, čekám až vychladne a pak ji zkusím...ale jinak nic nebouchlo , jen trochu sádla mě vyteklo
8. 9. 2009 10:39
Zrovna jsem to vyzkoušela. Také prvně s obavami, sterilizovala jsem 4 šroubovací sklenice se švestičkami (samozřejmě z vlastní zahrádky ve vlastní sťávě, 20 minut, pak jsem je vyndala ven, neobracela dnem vzhůru, ale dala na dřevěné prkénko a přikryla mokrou utěrkou, aby pomalu zchládaly. Povedlo se! (v zimě je použiju na šv.knedlíky nebo ovocný koláč s drobenkou, mňam).
4. 9. 2009 15:26
lidičky já jsem strašná poserka...páč jsem byla léta odpůrkyně "mrtvovlnky", ale časová tíseň mně donutila si ji také pořídit a přiznám se, že všechno co tam dávám, tak s hrůzou čekám, aby to nebouchlo Ale jelikož léta zavařuju v plynové troubě, tak snad najdu odvahu i na toto. Opravdu tam mohu šoupnout plastovou misku pod květináč a sklenici i s víčkem?..Blbá otázka co?
4. 9. 2009 09:36
Dobrý den, jsem tu nová, ale musím se přidat k diskuzi.
Mám nerez mikrovlnku a tak si myslím že kovová víčka nemohou až tak poškodit mukrovlnky.
Mám nerez mikrovlnku a tak si myslím že kovová víčka nemohou až tak poškodit mukrovlnky.
21. 8. 2009 18:14
Čtu tady takové odbormné projevy o škodlivosti kovového talíře v MV, ale jak si mám potom logicky vysvětlit, proč ti hloupí výrobci používají k výrobě MV plech? Proč se neporadí s naším odborníkem? A to celosvětově? Proč na okénku je plechová síťka? Pokud vím, tak mikrovlny jsou velmi malé a teplo vznikne v MV tak, že se rozkmitají molekuly vody v jídle a třením o sebe se vytvoří teplo. Jinak jsou to obyčejné radiové vlny o velmi vysokém kmitočtu a malém výkonu. Zdravím všechny kuchařky.
15. 8. 2009 23:47
Dneska mě sousedka upozornila, že tento způsob zavařování doporučovali před 14 dny v páteční příloze Blesku tam kde je program TV (ve speciální příloze Zavařujeme) jako ideální na okurky.
14. 8. 2009 20:45
Iljušo, nechci a ani nemůžu s tebou polemizovat a to z několika důvodů. Jednak se renomovaní vědci nemůžou shodnout, zda mikrovlnka škodí nebo ne. Uvádí spoustu důvodů pro i proti, to asi všechno teprve ukáže čas. Tvoje argumenty ohledně záření a ničení mikrovlnky vypadají logicky, ale... jako součást mikrovlnky jsme při koupi vybalili talíř Crisp, který je kovový s teflonovým povrchem, akorát má gumové mini nožičky a pokládá se na otočný skleněný talíř. Na tomto talíři se všechno opéká dohněda zezhora i zespoda. Takže víčko vadí a kovový talíř nevadí? Pochybuji totiž, že by výrobce dával do svých výrobků něco, co je zároveň při používání ničí.
Pan Balaštík píše, že takto zavařuje léta, možná se v té knížce dočtu i něco o trvanlivosti jeho mikrovlnek, zatím nevím...
Pan Balaštík píše, že takto zavařuje léta, možná se v té knížce dočtu i něco o trvanlivosti jeho mikrovlnek, zatím nevím...
14. 8. 2009 14:14
vybusna - reakce na google - dneska má výročí pán, kterému za MVT vděčíme - , čteš správné stránky
14. 8. 2009 14:11
jednoduše - plyne z toho toto - že škody na mikrovlnce nejsou patrné ihned, ale časem - tudíž si jí zničíte, aniž by jste si to uvědomíte.
tak nějak vybusna - zničí se magnetron, takže když si na nové MVT ohřeješ třeba těstoviny za 2 minuty, při používání MVT na zavařování ti budou tytéž těstoviny ohřáty třeba za 2 roky za 5 minut.
tak nějak vybusna - zničí se magnetron, takže když si na nové MVT ohřeješ třeba těstoviny za 2 minuty, při používání MVT na zavařování ti budou tytéž těstoviny ohřáty třeba za 2 roky za 5 minut.
14. 8. 2009 13:58
Já jsem to hned vyzkoušela. Rozumím tomu tak, že když to budeme dělat často, tak ano, vybusna, časem asi budeme déle ohřívat cokoliv, ale zas tak často to používat nebudu, jen v případě, že mám pár sklenek, 1-3, kvůli kterým se mi nechce dávat vodu na plech, nebo vytahovat ze sklepa zavařovací hrnec a tak jsem to hned vyzkoušela na ostružinách, sice s hrůzou, ale hrůza se nekonala A přidávám foto.
14. 8. 2009 13:32
iljusa...a teraz si to skusim prelozit....cize ak budem zavarat v mikrovlnke, tak na ohrev, resp. inu cinnost, budem potrebovat dlhsi cas...ano?
14. 8. 2009 13:31
Iljuso, tak tos nám to dala a já tam zrovna morduji ostružiny
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 6 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Právě bylo uvařeno:
Šlehačkový beránek
Macek13 uvařila před 39 minutami
Vepřové kotletky z krkovice pod sýrovou krustou
PaveL2002 uvařila před 1 hodinou
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 1 hodinou
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 1 hodinou
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 2 hodinami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 2 hodinami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 3 hodinami
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 3 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 3 hodinami
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Naše chalupářská kuchařka: Knižní novinka, do které se budete chtít zakousnout, je konečně na trhu
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením
Další recepty
Tématické fráze: zavařování v mikrovlnné troubě zavařujeme v mikrovlnce zavařování v mikrovlné troubě zavařování broskví zavařujeme ořechy v mikrovlnce zavařování okurek v mikrovlnné troubě okurky v mikrovlnce zavařování masa sterilizace v mikrovlnce zavařování klobás zavařování jablek zavařování ořechů v mikrovlnné troubě zavařování leča zavařování okurek zavařování ořechů zavaření v mikrovlnce zavařujeme okurky v mikrovlnce mikrovlnka zavarovani konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce zavaření ořechu v mikrovlnce
Suroviny: meruňky, broskve, jablko, rybíz, jahody, hruška, zelenina
Zavařování v mikrovlnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQ0r
110 názorů