jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Zavařené maso

Zavařené maso
Tady jsem experimentovala a do třetiny jsem přidala kořenovou zeleninu na "svíčkovou"...a šlo to...
nahoru
Zavařené maso Zavařené maso Zavařené maso
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zavařeniny
Doba přípravy Doba přípravy: 2 hodiny jeden den, hodinu druhý

Suroviny:

Maso jaké máme rádi a na kilo masa 2 dkg Pragandy (obchodní název rychlosoli)

Postup přípravy receptu

Syrové ¨maso nakrájíme na libovolné kusy, promícháme s Pragandou. Vložíme do sklenic,přidáme 2-3 lžíce vody na sklenici, zavíčkujeme víčky s červenou gumičkou. První den sterilujeme 1,5 hodiny při 95st., druhý den hodinu.

Poznámka

Výborná je kombinace bůček s pleckem (vytvoři hodně rosolu a tuk), Konzerva chutná jako vepřovka ve vlastní šťávě.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
11 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Zavařené maso"

autor: Svetlana
vloženo: 01.01.2014 23:34:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

MArtin:
Martine - bez komentáře...děkuji za podrobný návod...smajliksmajlik

autor: MArtin (neregistrovaný/á)
vloženo: 01.01.2014 11:20:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

svatben:Dobrý den.

zavařování uzeného je velice dobrá věc. Maso je vynikající,a lze je využít na cesty,dovolenou či velmi rychlou přípravu jídla.
Co se samotného zavařování týče,tak předně sklenice- doporučuji klasické omnia s narážecími víčky. Nedoporučuji šroubovací. Resp. spíše bych dal přednost klasickým před šroubovacíma.
Víčka si kupte vždy nová! Nikdy nepoužívejte použitá a ať mají červenou gumičku. Prodávají se v sadě po 20ks.,cena cca 38kč, tedy cca 1,90 za kus.
Sklenice důkladně vymyjte,ať jsou čisté. Suché být nemusí,ale čisté,vypláchlé.
Uzené maso,co chcete zavařovat,neuďte do finální podoby!! Zavařujte je polosyrové!
Doporučuji při teplotě udírny 60-80st. udit max. 3 hodiny, při teplotě 80-100st. do dvou hodin. Více ne.
Maso naskládejte do sklenic,aby bylo cca 2- 2,5cm pod hrdlo sklenice. Prostě nepřeplňovat.
Dbejte,aby mezi masem bylo co nejméně mezer(mezery být mohou,ale ne zbytečně moc) a až bude sklenice plná,dojijte do masa vodu. Čistou,studenou,aby dosahovala do cca 1/2 až 2/3 výšky sklenice.
Poté otřete hrdlo sklenice suchou hadrou a poté ještě dosedací plochu vhkým hadříkem namočeným v alpě,lihu či např. slovovici. Tím plochu odmastíte a dokonale očistíte.
Pak nasaďte víčko a jedním stiskem je "zavařovací hlavou" zatlačte. Poté dejte vařit.
Možností je mnoho,někdo zavařuje v MW troubě(neznám osobně) někdo v myčce (dle mého blbost)
Nejčastěji v zavařovacím hrnci,nebo v horkovzdušné troubě,nebo v papiňáku.
Nejlepší je asi ten papiňák,ale tam jste omezena prostorem.
Takže zbývá asi ten zavař. hrnec nebo trouba.
U trouby je nutné,aby měla přesnou regulaci teploty,takže spíše moderní,digitálně řízenou a hlavně- horkovzdušnou.
Pokud toto máte,tak je trouba lepší, i jak zavařovací hrnec.
Sklenice normálně vyrovnáte na rošt. Není nutné do trouby dávat plech s vodou apod. Prostě jen ty sklenice a troubu zapněte na cca 180st.
Až začne voda ve sklenicích vřít(je to vidět),tak přepněte na 120st. a pak postupně snižujte až na 95st.Zavařuje se cca 1,5 až 2 hodiny od počátku varu ve sklenicích.
Někdo pak kvůli strachu s clostridií opakuje zavařování druhý či třetí den znova (my to neděláme,ale kdo chce pro klid duše,prosím...)
Po zavaření sklenice z trouby vytáhněte a nechte schladit. Přirozeně,ne vodou,mohly by prasknout. Prostě je vyrovnáte na linku a necháte chladnout. Nehtem ukazováčku poklepejte víčka a podle zvuku poznáte,která "chytla" a která ne.
Dutý,hluboký tón značí,že nechytla,vysoký tón, že chytla.
Tóny si můžete vyzkoušet jednoduše na zavařenině kupované.
Poťukejte zavřenou,pak ji otevřete,a víčko vraťte a poťukejte znova. Rozdíl uslyšíte bezpečně.
Sklenice,co nechytly můžete zkusit přemáčknout zavařovací hlavou a dát vařit znovu,cca na 30minut varu.
Nebo dát do lednice a zkonzumavat cca do týdne.Důležité je, nepoťukávat víčka hned! Sklenice "chytne" až chladnutím,takže při vyjmutí sklenic z trouby se Vám může jevit, že nechytly. Nechte chladnout a uvidíte, že postupně "chytají". Nechytlá sklenice je ta,co má dutý zvuk víčka při teplotě cca 40st. a méně. U horké to prostě nemusí být poznat.
Zavařování v hrnci je podobné,akorát na dno dáte vodu,dolní sklenice zaplavíte do cca poloviny,horní jsou "na sucho, v páře a vaříte na mírném varu cca stejný čas,jak v troubě.
Ještě tip na závěr- stejným způsobem, jako uzené,zkuste zavařit úplně syrové maso. Akorát je nezapomeňte osolit,a přidejte do sklenice na maso pár kupiček pepře, pár kuliček nového koření, trošku třeného česneku, sladké papriky. Lepší maso "ve vlastní šťávě" jste zaručeně nejedli!
Nedávejte akorát do masa cibuli a kmín. Mohlo by dojít ke kvašení a sklenice masa by se zkazila. Hezký den a dobrou chuť.

autor: magdalenka
vloženo: 13.03.2013 16:09:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Martin: Skús si niečo vygoogliť o botulizme, clostrídiách... Mikrobiológia nie je mýtus.

autor: Martin (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.03.2013 15:56:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka:je to nesmysl a mýtus. 2 hodinové zavařování najednou bohatě stačí.

autor: Matin (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.03.2013 15:55:26   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Aněs:všechno maso se zavařuje 2 hodiny. Je to kvůli sterilizaci. Pokud chcete zavařovat ryby,uďte je jen chvilku,a ne normální čas.

autor: Martin (neregistrovaný/á)
vloženo: 13.03.2013 15:02:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Uzené maso se zavařuje naprosto stejně,jak pečené či syrové,tedy 2 hodiny.
Akorát do sklenice přidejte trochu vody a hlavně- uzené,co budete zavařovat,uďte pouze hodinu,nebo max. hodinu a půl.

autor: vesbur (neregistrovaný/á)
vloženo: 12.02.2013 18:22:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

pročítám zde Vaše příspěvky a zjišťuji,že všichni zavařujete do sklenic.Od tohoto způsobu jsem upustil už před lety,sehnal jsem strojek na konzervy a vše dávám do plechovek.V porovnání se sklenicí to je jako nebe a dudy.Nejen,že konzerva je mnohem trvanlivější,ale předčí sklo i chuťově.Mám to už vyzkoušené,když dám do plechovky a do sklenice stejné dílo,chuť je rozdílná.A těm,co odmítají rychlosůl,zkuste dnes už běžně prodávanou mořskou sůl a na kilo těto soli vmíchat PL moučkového cukru,maso také dostane narůžovělou barvu.A jestli chcete mít výborný rosol v konzervě,nezapomeňte přidat k masu kůži,nebo použijte koleno a ramínko s kůžíjosnep@seznam.cz

autor: magdalenka
vloženo: 08.02.2013 18:29:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik

autor: Alexiss
vloženo: 08.02.2013 17:53:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka:Ještě maličkost-zavařuju maso sice najednou,ale již upečené.Tedy to,co zbyde - chodím často kontrolovat,jak se peče. smajliksmajlik

autor: Alexiss
vloženo: 08.02.2013 17:49:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka: Přesto jsi dobrá,jsem zdravotnice,o botulismu nějaké povědomí mám a vím,proč se podobné produkty takto zavařují.Dokonce jsem i zažila konzervu,která v pořádku nebyla-vyletěla kdysi mámě až na strop.Ani troje malování nepomohlo,muselo se to škrábat.
Přesto bych to takhle krásně odborně z rukávu nevysypala. smajliksmajliksmajlik

autor: Jitkas (neregistrovaný/á)
vloženo: 08.02.2013 17:35:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka: Spousta lidi si ovsem mysli, ze se to dela, aby to lepe drzelo. Takze to vlastne nedela, protoze ono to drzi jiz po tom prvnim vazeni.

autor: magdalenka
vloženo: 08.02.2013 16:40:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Alexiss: nesmekaj, jednoducho mikrobiológiu som mala kedysi rada a istých vecí sa bojím dodnes...kedysi sme chodili kempovať, tak som zavárala mäso, klobásu aj paštiku som vyrábala. A som skoro všetko tou dvojitou sterilizáciou mala rozvarené. Ale nechcela som ohroziť životy svojich potomkov. Náhoda je blbec.

autor: Alexiss
vloženo: 08.02.2013 16:22:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka: tak to je výstižnější odpověď,smekám smajliksmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 08.02.2013 16:14:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Doporučuje sa sterilizovať dvakrát kvôli spóram baktérie Clostridium botulinum, tie znesú aj 2 hodinový var. Po "vyklíčení" produkujú jed botulín (botulotoxín), ktorý spôsobuje botulizmus, chorobu život ohrozujúcu. Po dvoch dňoch, ak sa konzerva znovu sterilizuje, prítomné vyklíčené spóry aj toxín sú zničené. Preto sa doporučuje sterilizovať dvakrát, že nikdy nie je isté, či potravina - mäso neboli kontaminované...náhody sa vyskytujú.

autor: Alexiss
vloženo: 08.02.2013 15:40:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

vitklim: Zavařujeme si maso teprve asi 3 roky, studovali jsme návody, většinou tam bylo též na dvakrát. V jedné kuchařce psali "nebo najednou 2 hodiny". Děláme to tedy také tak. To zavařování po 2 dny je asi pro jistotu, někdy se to dočtete i u některé zeleniny (hrášek) a hub. Ze zhruba 40 konzerv nám povolila jedna, a to bylo nejspíš špatným víčkem.
Přiznám, že nevím, jak dlouhou mají trvanlivost, spotřeba je rychlejší...smajliksmajlik

autor: vitklim
vloženo: 08.02.2013 15:29:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dotaz - proč se zavařuje maso na dvakrát? My už ho několikrát dělali a zavařovali naráz dvě hodiny a hotovo. Tak mne překvapuje, že se často uvádí ono zavařování na dva dny. smajlik

vloženo: 27.12.2010 17:15:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Světlano, přidávám foto, konečně došlo na to zavaření uzeného, protože lednička je plná, mrazák, ač máme dokupy 7 šuplíků také, protože jsme po zabíječcesmajlik

autor: Aněs (neregistrovaný/á)
vloženo: 27.09.2010 17:00:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Může mně někdo poradit jak dlouho se zavařují uzené ryby v normálním zavařovacím hrnci s teploměremsmajliksmajlik

autor: jambajs
vloženo: 24.01.2010 14:04:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Světlano,tohle je dobrý nápad, zavařuju hotovky,ale 2hod, pak už ne, tak nevím jestli to dělám dobře. dávám bodsmajlikyes:

autor: Svetlana
vloženo: 30.11.2009 06:51:32   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ivino, opravdu SYROVÉ maso...na dovolenou někdy zavařuji i hotová jídla, ale když chceme maso ve vlastní šťávě, tak opravdu SYROVÉ...smajlik

autor: Ivina
vloženo: 29.11.2009 11:01:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Chci se zeptat,opravdu ze syrového masa?My to děláme z pečeného,ze syrového to neznám.Dík.

autor: Svetlana
vloženo: 23.11.2009 10:30:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

svatben, na té druhé fotce je zavařené uzené maso...smajlik...ale tomu stačí hodinka sterilizace...jinak je moc měkké - což sice není na závadu, ale někomu to vadí...smajlik

autor: svatben (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.11.2009 13:55:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

chtěla bych se zeptat, jestli náhodou někdo nemá recept na zavaření domácího již vyuzeného masa. Uměla to moje babička, ale ta již umřela. Vždycky měla ve sklenici s masem po zavaření takový rosol. MOOOC dobré to bylo.smajlik

autor: Irena70
vloženo: 27.08.2009 20:09:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tohle dělá moje mamka ale s obyčejnou solí a vaří 1X2 hodiny je to super pochoutka rychlé pohoštění pro návštěvu a nebo když potřebuji hodně rychle uvařit lze použít na několik způsobů hlavně když je kam šáhnout

autor: Svetlana
vloženo: 26.08.2009 06:14:29   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jani, konkrétně ta sklenice se zeleninou je opravdu jen SYROVÉ maso s Pragandou do dvou třetin a nad ním je SYROVá najemno nastrouhaná zelenina. Ještě jsem na ni dala koření a zavařila. Ale zavařovala jsem samostatně pečené maso plus výpek, nebo to uzené maso (na foto) s 2 PL vody, pak i guláš. Myslím si, že v podstatě bez příloh lze zavařit všechno.Tepelně upravené každý den hoďku, syrové maso první den hodinu a půl až dvě, druhý hodinu.

vloženo: 25.08.2009 20:07:22   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Světlano, pochopila jsem, že tohle je zavařeno už upečené? Upéct, dát výpek, na to třeba tu zeleninu a zavařit? Myslím jen ohledně té svíčkové. Jinak recept chápu a mám uložený. Ještě jednou díky.smajlik

autor: jollka
vloženo: 25.08.2009 09:35:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik+bodík mnamsmajlik

autor: pipre
vloženo: 24.08.2009 19:26:08   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Super!smajlik Bodík2.

autor: Janka 46
vloženo: 24.08.2009 16:24:00   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

to je maso co delala moje babicka je to super ze jsem ho zase objevilasmajlikhned ho musim udelatsmajlik nejvetsi radost bude mit manzel diky dikysmajliksmajliksmajlik

vloženo: 24.08.2009 14:39:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak, supéér a díky, Světlano!!! Myslím, že se to tady opravdu hodí!! Mi teda určitě.smajliksmajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

jak zavařit guláš jak zavarit pecene veprove maso zavaření pečeného masa zavareni uzeneho masa sterilizace uzeného masa zavařené maso do sklenic zavařené maso sterilizace masa zaváření masa do sklenic uzene maso zavarene zavařené maso do sklenic pečené zavařování masa na dovolenou zavařování pečeného masa do sklenic zavařování uzeného masa zavařené maso recept zavařování uzených ryb jak zavařit uzené maso zavařování syrového masa zavařování masa jak zavařit maso na dovolenou zavarene jidlo na dovolenou zavarit maso zavařování masa do sklenic jak zavařit pečené maso zavařujeme maso do sklenic jak zavařit maso v troubě uzene maso zavarovani jak zavařit jídlo na dovolenou zavařování syrového masa do sklenic zavařování uzeného masa do sklenic zavařování pečeného masa zavařené pečené maso zavarene maso na dovolenou zavařené uzené maso zavařování uzeného jak zavařit hotové jídlo jak zavařit maso do sklenice jak zavarit maso zavařování masa ve sklenici s vodou zavařování hotových jídel zavaření masa pečené maso zavařené




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty