Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina v soli

Přebytky zeleniny ze zahrádky rádi uchováme na zimní čas. V tomto receptu zužitkujeme mrkev, petržel a celer, které naložíme do soli a uchováváme ve spíži až po dobu jednoho roku. Zelenina zůstane krásně křupavá a jako čerstvá.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

27. 9. 2009 12:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

28 sklenic

Nutriční hodnoty

Energie42 944 kJ / 10 264 kcal
Bílkoviny424,80 g
Tuky82,96 g
Vláknina884,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3 215,97 g
Sůl8 038,64 g
Sacharidy1 512,32 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Na fotkách je ukázáno před a po zasypání solí a to růžové nahoře je už provlhčená sůl, která vytvoří pevnou krustu a vše uzavře. Máme takhle připravenou čerstvou zeleninu rok do další várky. Tahle dávka vydrží asi na rok. Ta zelenina v kg je neočištěná, pak je toho méně.

Před použitím naloženou zeleninu velmi dobře propláchnout pod tekoucí vodou a solit až po přípravě jídla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

babča

13. 10. 2016 19:07

Zeleninu v soli jsem dělala než jsme si pořídili větší mrazák . Míchám všechnu kořenovou, také trochu zelené nati, vždycky tak zeleninu po 1 kg. Na každé kilo směsi přijde 15 dkg soli to promíchat napěchovat do skleniček a navrch ještě trochu posolit. Vždycky krásně vydržela ve sklepě až do jara.:-):-) No a do mrazáku přidávám i cibuli, česnek třeba květák, ale jen přiměřeně.

luba

13. 11. 2012 20:47

ja som skúsila Váš recept.Zdá sa mi perfektný pretože som začiatočníčka :-( ,ale teraz mi došlo že som to moc do tých sklenic nenacpala len vložila...može sa to tým skazit? Niekde som našla,že tam nemá byt vzduch ;-(

Marta

13. 11. 2012 14:13

Zeleninu v soli dělám leta a mám na ni tento recept.
3 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržel,1 kg cibule, 0,5 kg rajčat červených i zelených, O,25 kg papriky červené i zelené,O,25 kg česneku a 1 kg soli.
Zeleninu nasekáme na robotě nebo i nastrouháme.Na míse promícháme
se solí, napěchujeme do sklenic a nahoře ještě trochu posolíme.Uzavřené sklenice skladujeme ve tmě a chladu(sklep).
Do směsi je možné přidat i 25dg zelených natí(celer,petržel).Ještě
se minestalo,aby se směs zkazila, je aromatická a kromě buchet se dá přidávat téměř do všeho.

mirca75 mirca75

29. 9. 2009 00:19

To jsem ale chytrá holka,což?;-):-D:-D:-D

klukodvody klukodvody

29. 9. 2009 00:05

Ano.Přesně jak říkáš.pochopila jsi to naprosto přesně:-D:-D:-D:-D:-D:-D

mirca75 mirca75

28. 9. 2009 23:56

Josefe:-)chápu to dobře,že zelenina se už pak nijak tepelně neupravuje(zavařování,...).Prostě se jen zasyrova promíchá se solí,nacpe do lahví,zavíčkuje se a je hotovo?Pamatuju si,že podobnou dělala babička,ale bohužel recept se nezachoval;-(.

Angel 666 Angel 666

27. 9. 2009 18:50

Špagetko, to je pravda, domácí je vždycky nejlepší! Já na všechno co zavařuju nebo nakládám, tak se snažím používat jen cukr, ocet a koření, žádná chemie. A ještě se mi nestalo, že by se něco zkazilo:-*. No, vlastně před lety, krátce po svatbě jsem místo jablečných kompotů vyrobila slušné bomby:-D:-)), až do bytu bylo slyšet ze sklepa rány jako z děla:-D.
Já i kyselinu citronovou nahrazuju šťávou z citronu. Cokoliv hotového z obchodu v sobě už něco "chemického" má:-((.

pipre pipre

27. 9. 2009 16:19

Kdysi jsem takto zeleninu nakládala do malinkých přesnídávkových skleniček hlavně pro hovězí a slepičí polévky polévky a svíčkovou v poměru poměru zeleniny tak, jak jsem zvyklá dodávat do pokrmů. Odvážila jsem si jednu porci kombinace zeleniny a pak každou zvlášť a úměrně k množství jsem váhově přizpůsobila jednotlivý druh zeleniny tak, abych necítila v pokrmu některou víc. Byla to paráda, měla jsem zeleninu do polévky a jinde pořád při ruce. Tehdy jsem vařila hodně kvůli dětem. Dnes už také kupuji zeleninu podle potřeby. Josefe a tobě posílám bodík:yes:3.

Levik Levik

27. 9. 2009 16:02

Houby takhle dělám,ale zeleninka mě nenapadla?:-O asi to bude tím,že ji kupuji na trhu,ale zkusím,v úterý běžím na trh a nakládám.:-D přiděluji bodík:yes:

klukodvody klukodvody

27. 9. 2009 14:34

Jojo,co si uděláme,to máme a víme jaké:-D:-D:-D:-D

spagetka spagetka

27. 9. 2009 13:59

klukodvody - jak říkáš a nedej bože, abych takouvouto zeleninu koupila hotovou:-!:-!, když přece roste na zahrádce, nebo ji můžu koupit na trhu. takže krouhám, solím, zavářím a tvrdím, že jen ta moje je nejlepší :-D:-D, ale ono na tom domácím zavařování něco bude, :-! protože mě navštívila ženuška od synovce a poručila si zeleninku v soli a sušenou celerovou a petželovou nať v oleji - oni nemají žádnou možnost jakéhokoli sušení atd:-D:yes:

klukodvody klukodvody

27. 9. 2009 13:32

Nemachruju,bylinky jsou vyprané,usušené v mrazáku,nebo ze sušičky v tmavé lahvi,aby nesvětlaly:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-DA včil mudruj:yes::yes::-)):-D:-)):-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

27. 9. 2009 13:24

Nemachruj, jo?:-D Kam já bych to všechno dala? Leda do sklepa, ale ten už taky praská ve švech. Na to zelí to je super, hmmm:-S

klukodvody klukodvody

27. 9. 2009 13:21

No ty natě mám zase jinde,ale nestrouháme růčo,máme takového robota a ten strouhá za nás a taky krouhá zelí a podobné vymoženosti.Je silnější než naše ruce.:-D:-D:-D:-D:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

27. 9. 2009 13:01

Taky jsem to dělávala. Jenže jsem to mlela. Kdybych to měla strouhat, asi by mu ruka upadla:-D:-)) Dnes už kupuji lisovanou zeleninu v Polsku. Nádherně voní. Tady do téhle zeleniny jsem přidávala i natě z petržele a celeru.; a česnek.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelenina do polévky v soli zavařování zeleniny strouhaná zelenina v soli korenova zelenina v soli mrkev v soli recepty na zavařování zeleniny zavařování zeleniny do polévky zelenina v soli do polévky mleta zelenina v soli mrkev a petržel v soli kořenová zelenina v soli recept zelenina vsoli závařování celeru polévková zelenina v soli strouhaná zelenina petržel v soli zavařování se solí nakládaná zelenina v soli strouhana mrkev v soli zavařování zeleniny na svíčkovou

Suroviny: mrkev, petržel, celer, sůl

TopRecepty.cz

Zelenina v soli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/59mK