Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselica

Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

1. 12. 2009 11:58

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 304 kJ / 1 268 kcal
Bílkoviny54,60 g
Tuky83,54 g
Vláknina12,90 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 3,52 g
Sůl8,40 g
Sacharidy69,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hospodyne

26. 10. 2021 23:28

:-KGregusa: ten odkaz na pí Vrlovou je výborný. Kyselicu vařím skoro stejně, ale víc mě zaujaly pagáče. Pečeme je od nepaměti k určitým polévkám. Jen dáváme o trochu víc mouky a místo vína podmáslí. Někoho zarazí množství tuku, ale skutečně tam patří a jsou neskutečně dobré. U nás se dokonce mohou plnit povidly a opatrně rozplácnout na placičky. Neznám lepší pečivo na výlet!! :-)
: -

Gregusa Gregusa

26. 10. 2021 22:38

Myslím, že by nebylo od věci ukázat jak vaří valašskou kyselici paní Vanda Vrlová z Rožnova pod Radhoštěm: www.stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=3271

Kaja

17. 12. 2017 16:22

yanull: Jasně, souhlasím, stará osvědčená praxe velí - brambory, aby byly akorát, je nutno vařit bez zelí !
-

holitscher

5. 3. 2015 10:25

SUPER VĚC,VAŘIL JSEM PŘESNĚ PODLE RECEPTU A SENZACE....:yes::-)):-D:-*

casino casino

31. 1. 2014 17:39

Nikdy jsem to nedělal, ale naschvál jsem dal vařit brambory společně se zelím :-((
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi:-)):-)):-))

jarka skrobakova

27. 1. 2013 17:16

Janičko, tak jsem vařila Tvou polévečku a moc jsme si pochutnali. Posílám Ti bodíka a foto když tak vymaž:-! Děkuji za fajn receptík:yes::yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K:-K

Jurajda

15. 12. 2009 23:43

Bibinko, dík za fotku

Iljusa Iljusa

14. 12. 2009 23:34

:-p

Bibinka Bibinka

14. 12. 2009 21:49

Jurajdo, Kyselica má opravdu šmrnc-ano je výborná:-pudělala jsem jí na zítřek a museli jsme si vzít vzoreček, nemá chybu a já ještě měla někde z moravy trochu pálivé klobásky, no perfektní. Budu jí dělat častěji a dávám boda:yes:

blecha

3. 12. 2009 10:38

Jurajdo - děkuji za odpověď

Jurajda

3. 12. 2009 10:20

Jíšku s kořením vařím na mírném ohni tak dlouho, aby veškerá chuť koření, hlavně jalovce, nasákla do polévky. Není to žádná valašská specialita.

yanull yanull

1. 12. 2009 18:59

Také připojím svoji zkušenost.Měla jsem ten samý problém, nyní vařím zelňačku tak, že na sádle zpěním slaninu, cibuli, zasypu hlad. moukou a osmažím. Zaleji vodou, dám koření a nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, přidám pokrájené kysané zelí. To neproplachuji, ale vymačkám z něj nálev. Pak už jen smetanu ke šlehání, klobásu a je hotovo. Dříve byly brambory takové křemčité, při tomto způsobu jsou jak mají být. Zkuste,to zelí se nemusí totiž vařit, ale stačí ho jen v té horké polévce prohřát. Někdy dělám i s houbami a také je moc dobrá.

spagetka spagetka

1. 12. 2009 18:16

Drobku, máš pravdu!!!!! Nejdřív se musí dát zelí a po nějaké době brambory (mají škrob a zůstaly by tvrdý). Já to tak dělám, jen teprve po tvém komentáři jsem si to uvědomila, protože jsem to brala tak nějak automaticky, navíc jsem zjistila, že někdo ty brambory i vaří zvlášť a pak je teprve přidává... :yes::yes::yes:

Drobek Drobek

1. 12. 2009 17:14

:-) No, já životem poučen (a přítelem profesionálním kuchařem) jsem se dozvěděl, že brambory dlouhým vařením se zelím tvrdnou, nebo se jen neuvaří do měkka? Má to co dělat s kyselostí zelí. On sám, a podle něj i já, vaříme brambory zvlášť a pak přidáme do polévky i s vodou.
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.:-O:-O

spagetka spagetka

1. 12. 2009 13:07

Jani, každá je pravá, každá je originál ;-):-D:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: valašská kyselica valašská kyselica recept pravá valašská kyselica recept kyselica polévka valašská kyselica valašská kyselica s houbami valašká kyselica pravá valašská kyselica kyselica s houbami kyselica recept valašská kyselice valaska kyselice valašské kyselo recept valašská kyselica recepty valašská kyselica polévka kyselica valašská kyselica pravá kyselice recept valšská kyselica valašká zelňačka

Suroviny: zelí kysané, klobása, brambory, smetana na vaření, vývar masový, pepř černý, bobkový list, pepř mletý, jalovec, koření nové koření, česnek, majoránka, sůl, tuk, mouka hladká

TopRecepty.cz

Valašská kyselica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k8XJ