Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký jablečný závin

Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

17. 1. 2010 22:10

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie13 379 kJ / 3 198 kcal
Bílkoviny52,29 g
Tuky231,21 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 133 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy222,39 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší. Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. "soukromé záviny", tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janatka janatka

20. 11. 2023 22:47

Veronika.Hrozna: Přesně toho jsem se bála, že to bylo mastnější a bude to mazlavé při rozválení. Jen malinko jsem podsypala při rozválení a pracovalo se s tím super. Nechala jsem v lednici odpočinout 4 hodiny.;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 11. 2023 13:04

janatka: Já taky vyzkouším. Předcházející recenze, no někdo si nevšiml, že necháme odpočinout a mastné těsto jedině v lednici a dobře ztuhlé mírně promísit studenými raukami a až pak, válet. Zkušenost mi velí, že se nic nestane a závin bude výborný. <3

janatka janatka

20. 11. 2023 09:37

Měla jsem strach, aby se mi tento závin povedl. Je to křehké těsto. Krásně se pracovalo s těstem a mé obavy byly zbytečné. Je jemný, křehký a moc nám chutná!!!! Příště dám hrušky.

hankakralova

28. 9. 2023 21:01

Jarka.R: Ano, také jsem dnes zkusila a nejhorší těsto, které jsem kdy na závin dělala!! Lepivé, po upečení drobivé, bez chuti ... škoda surovin, opravdu FUJKA

hankakralova

28. 9. 2023 20:58

Nejhorší těsto na štůdl, který jsem kdy dělala!!8-( Lepivé, nešlo vyválet, musela jsem vyválet ve folii, trhá se, strašně mastné, absolutně bez chuti. V troubě úplně popraskalo a nejde ani ukrojit- jen se drobí... No jo, jen mouka a celá kostka másla, mělo mě to trknout. Prosím, nedělejte ho, ztráta času, nervů a surovin. Video je zavádějící, nelze takto vyválet či zabalit. Opravdu to nejhorší, co jsem kdy dělala :-//:-// Jedním slovem FUJ

Ivicok

14. 11. 2022 18:53

Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu

Colin

5. 11. 2022 04:55

Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...

Zastera

4. 10. 2022 18:39

Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí :-K

neonka

1. 10. 2022 14:46

Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracuje:-Dnez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.

Luc77

10. 7. 2022 14:15

casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším :-)

casino casino

5. 7. 2022 11:09

Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp :yes:
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno :yes::yes:
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu :yes::yes::yes:
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video :no:

Luc77

5. 7. 2022 10:22

Dobry den, strudlik jsem vcera zkousela - chutove byl vyborny, ale uz pri valeni se testo trochu lamalo a po upeceni bylo takove drobivejsi, rozpadalo se. Mam priste ubrat maslo? Predem moc diky. :-) Lucka

Renata Y

13. 3. 2021 12:56

Skvělý recept, určitě ukládám ;-)
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí

Nikijaho

26. 9. 2020 19:46

Skvělý recept bez cukru, daleko lepší, než z listového těsta. Vse se provedlo, děkuji.:-*

hosta hosta

6. 1. 2018 15:54

Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož:-) - tak, jak píše Hella před rokem;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jablečný zavin jablečný závin recept zavin závin jablečný recept na jablečný závin křehký jablečný štrůdl jablkový závin krehky strudl jablečný závin z listového křehký jablkový závin výborný jablečný závin jablečnýzávin jablečné záviny recepty na jablecny zavin závin z křehkého těsta recepty jablečný zavin závin recept recept jablecný závin jablečný štrůdl jablečný závin

Suroviny: mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice, máslo, strouhanka, vejce

TopRecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7