Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku. Slavnostní novoroční oběd prezidenta s premiérem se neobejde bez vybraných lahůdek a dobrého vína. Zeptali jsme se hradního šéfkuchaře Jakuba Nesládka, jak se novoroční menu připravuje a co bude na stole letos. Zároveň si s námi můžete připomenout menu z předchozích let.

České chutě

„Novoroční menu prioritně vychází ze základů české kuchyně. Kancelář prezidenta nám předá dietní omezení či preference dané návštěvy a my poté vytvoříme několik variant návrhů, které následně musí ještě schválit oddělení protokolu, pan prezident i pozvaní hosté," popsal pro Toprecepty.cz proces tvorby novoročního menu šéfkuchař pana prezidenta Jakub Nesládek s tím, že nápojové menu se tvoří až podle vybraného menu.

Pro letošní novoroční oběd prezidentského páru Ivany a Miloše Zemanových s předsedou vlády Petrem Fialou a paní Janou Fialovou bylo na 2. 1. 2023 zvoleno toto menu:

Menu 2023

Předkrm: Jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce

Hlavní chod: Smažené vepřové řízečky s bramborovým salátem

Dezert: Citronový sorbet s čerstvými malinami

Na každodenním stravování pana prezidenta a na menších akcích pracují dva kuchaři. Pro větší akce se najímá cateringová firma. Podle šéfkuchaře je prezident Zeman poměrně vděčný strávník. "Nemá rád jen rajčata v jakékoliv tepelné úpravě, či žemlovku," prozradil šéfkuchař prezidenta. "Naopak si rád dá šunku od kosti s křenem a hořčicí, klasický smažený řízek či španělského ptáčka s rýží," dodal. Z ryb pak preferuje candáta na másle a tymiánu nebo tradiční smažený filet z kapra.

Prvorepubliková tradice

Novoroční setkání politiků je tradice, která pochází už z období první republiky, ale ne vždy setkání probíhalo hned na začátku roku. Kupříkladu v roce 1925 se novoroční setkání s politiky konalo až 25. ledna. Jako předkrm se podávala jarní polévka a chlebové paštičky, následoval candát s tatarskou omáčkou, bažant s červeným zelím, k tomu se podával salát i kompot. Na menu byly i artyčoky s holandskou omáčkou. Sladkou tečku na závěr tvořila oříšková zmrzlina, sýrové koláčky a ovoce s kávou.

Prezident Havel se s politiky na začátku roku pravidelně nescházel. „Za pana prezidenta Havla byly ještě novoroční projevy, byť předtočené. Začátek ledna pan prezident pravidelně trávil někde na rekondičním pobytu, proto se s dalšími státníky na začátku roku nescházel,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz bývalý protokolář Miroslav Sklenář.

Novodobá historie

Po vzniku České republiky tato setkání obnovil v roce 2004 prezident Václav Klaus. Poprvé se sešel v roce 2004 s premiérem Vladimírem Špidlou. Jen jednou byl řetězec přerušen. A to v roce 2013, kdy prezidentu Klausovi odřekl tehdejší premiér Petr Nečas. Důvod neuvedl, ale později se ukázalo, že důvodem byly rodinné problémy.

Většinou se u svátečně prostřeného stolu schází oba státníci s manželkami. Dvakrát za sebou (roky 2008 a 2009) za éry premiéra Topolánka se sešli jen sami státníci. V roce 2009 se servírovalo toto menu: domácí bramboračka, lánský kuřecí steak se zeleninou a ovocný sorbet, k pití bílá a červená tuzemská vína.

V roce 2020 byly na sváteční oběd kromě manželek státníků pozvány i děti - Kateřina, dcera Ivany a Miloše Zemana, a Babišovy děti – Vivien a Frederik. Jako předkrm se servírovala paštika z kachních jater na portském víně. Hlavním chodem byl candát pečený na másle se zámeckými bramborami a menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami. Stejné menu se podávalo i v roce 2019.

O rok později se setkání bohužel uskutečnilo opět jen mezi čtyřma očima, ačkoliv byly opět pozvány celé rodiny. Na vině byla protipandemická opatření. Zeman s Babišem si pochutnali na pražské šunce od kosti a lánském bažantu s nudlemi.

Loni se manželé Zemanovi s Fialovými sešli až na večeři. Pochutnali si na pražské šunce s čerstvým křenem a hořčicí, smaženém telecím řízku s bramborovou kaší a okurkovým salátem a završili to čokoládovou pěnou s malinami.

Náš tip: Podívejte se do galerie, jaká byla a jsou novorníční hradní menu: 

Fotogalerie - Novoroční oběd v Lánech

Ukázat 5 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

3. 1. 2023 06:56

Capri12: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 1. 2023 20:34

Těch kachních prsou poskrovnu a zelenina navršena k tomu, místo na zvláštním talířku nebo misce. Šťávičky z prsíček za náprstek, no stěžovala bych si. Koupat zeleninu, ve šťávě z kachních prsou, ne, ne! ;-(

Capri12

1. 1. 2023 18:07

Kuchaři moc fantazie neukazují, pořád sorbet, kachnó paštika nebo kachní prsa, stále maliny.....

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli