Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Zdroj: Lucie Cermanová, Toprecepty

Ať už je považujeme za plevel nebo bylinku, jedno je jasné. Listy papelišky se hodí do spousty jídel. Jak je co nejlépe využít? Nabízíme vám řadu možností, kde tuto rostlinku uplatnit a nechta se překvapit její chutí.

Jak využít listy pampelišky

Pampeliška lékařská se nehodí jen na pletení věnečků z květů nebo na kompost.  Pampeliška je skvělá rostlina, kterou můžeme v kuchyni využít od kořenů přes listy až po květ. A právě trochu pozapomínané listy (u nás lidově zvané mlíčáky) se třeba ve Francii a Řecku běžně pěstují a používají do salátů. Pro hořkost starších listů bývá pampeliška srovnávána s čekankou. Dá se také využít v polévkách (vynikající je třeba tato jarní polévka) a máme pro vás i další možnosti. 

Jak snížit hořkost starších listů pampelišky

Ideálně používáme mladé lístky, které jsou svěží. Tak trochu je můžeme porovnat s s rukolou nebo i s hlávkovým salátem. Starší listy u rostlin, které už kvetou, jsou poměrně hořké. Ale i s tím se dá pracovat.

Můžeme pampelišku na zahradě přikrýt třeba kyblíkem. Tím se listy vybělí a hořkost je pak menší. Nejjednodušší ale je, když listy krátce spaříme tak, jak to děláme se špenátem. Dají se ale také podusit nebo orestovat. Chuť listů pozměníme i tak, že je pokapeme citronovou šťávou a olejem. 

Salát s listy pampelišky

Podobně jako rukola i pampeliška je výborná v salátu. Ideálně v syrové podobě. Pampeliškové listy nejen krásně vypadají, ale také chutnají s vajíčkem. Připravit si můžeme třeba pampeliškový salát, který voní česnekem

Pampeliška jako rukola

Stejně jako rukolu i pampelišku můžeme dát do sendvičů a na obložené chleby. Další variantou jsou i pomazánky. Vynikající je třeba kombinace tvarohu, zakysané smetany, ořechů a pampelišky jako náhrada rukoly. 

Náš tip: Přichystejte si gnocchi s pampeliškou místo rukoly, kuřecím masem a rajčátky.  

Pesto a máslo z pampelišky na ochucení

Vyrobit z pampelišky pesto nebo bylinkové máslo je sice méně obvyklé, ale v kuchyni se bude hodit. Obojí se připravuje stejně jako klasické varianty pesta, jen využijeme listy pampelišky. A i tady stejně jako v kterémkoliv jiném použití platí, že by měly být listy ideálně mladé a z čistého prostředí.

Pampelišku můžeme přidat do bylinkového másla, ideálně spolu s dalšími bylinkami, jako jsou tymián, rozmarýn, pažitka. 

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Smoothies s listy z pampelišky

Zelené nápoje stále (v některých domácnostech) mají místo v našich jídelníčcích. A i v tomto případě se listy pampelišky báječně hodí. Můžeme je doplnit o další aromatické rostliny, které pozmění nahořklou chuť pampelišky. Hodí se bazalka, naťová petržel, ale i třeba sedmikráska. 

Zvolit můžeme i kombinaci smoothie s pampeliškou, banánem, citronem a třtinovým cukrem

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu špagety s rukolovým pestem (rukolu vyměňte za pampelišku):

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli