Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Zdroj: Toprecepty

S úrodou ovoce to letos po dubnových mrazech sice vypadá bledě, vynikající koláče ale uděláte třeba i z rebarbory. Ty si navíc můžete upéct třeba hned. Rebarborová sezona totiž právě vrcholí, tak je třeba ji využít. V pudinkovém koláči z křehkého těsta její nakyslá chuť navíc krásně vynikne. 

Ovoce nebo zelenina?

Rebarbora sice není ovoce, ale zelenina, ostatně její řapíky, které se z ní konzumují, připomínají řapíkatý celer. Jako ovoce ji ale v kuchyni většinou využíváme. Nejčastěji se z ní připravují právě koláče, kompoty, dorty, různé poháry, crumbly nebo džemy. O rebarboře se říká, že je jedním z prvních poslů jara a první plodinou, kterou můžeme využít právě do různých sladkých pochutin.

Její sezona začíná již na konci dubna, vrcholí v květnu a končí přibližně  v polovině června. Pak už by se rebarbora jíst neměla, neboť je v ní hodně kyseliny šťavelové, která je ve velkém množství pro člověka jedovatá.

Právě kvůli kyselině šťavelové se z rebarbory nesmí jíst listy, které jsou na ni hodně bohaté, a právě kvůli ní je nutné ji tepelně upravit (uvařit nebo upéct), neboť se tímto způsobem obsah kyseliny šťavelové snižuje. Navíc je třeba jednotlivé řapíky oloupat, především tedy odstranit tuhá vlákna, kvůli nimž by se rebarbora špatně konzumovala. 

Kyselá rebarbora

Kyselina šťavelová však dodává rebarboře i její typickou kyselou chuť, pro niž ji mají mnozí v oblibě. Díky této výrazně kyselé chuti se rebarbora tak dobře hodí do koláčů, neboť krásně kontrastuje se sladkým těstem, případně s další náplní. Koláče se často vylepšují tvarohem nebo sněhem, rebarbora se také často kombinuje s jahodami. Její chuť krásně doplňuje vanilka a skořice

Německý rebarborový koláč s pudinkem

Není divu, že jsou rebarborové koláče oblíbené po celém světě, hlavně tedy ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Populární je však rebarbora i v Německu, odkud pochází recept na tento vynikající koláč z křehkého těsta s pudinkovou náplní, doplněný ještě křupavou drobenkou. A jak jej připravíte? 

Budete potřebovat: 220 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 50 g moučkového cukru, 1 špetku soli, 100 g studeného másla, 1 vaječný žloutek (velikost M), tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na drobenku si připravte: 175 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 1 špetku soli a 100 g másla. Na náplň: 500 ml mléka, 1 a půl balení vanilkového pudinkového prášku, 80 g cukru krupice, 1 žloutek (velikost M) a 400 g rebarbory. 

  1. Kulatou koláčovou formu (Ø 26 cm) vymažte máslem a vysypte ji trochou mouky. Na těsto do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a sůl, nakrájejte studené máslo na malé kousky a důkladně je smíchejte se suchými přísadami. Jako poslední vmíchejte žloutek a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut chladit.
  2. Na drobenku mezitím dejte do mísy mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše rozdrobte mezi prsty a vytvarujte hrubou drobenku. Drobenku dejte do chladu, dokud ji nebudete potřebovat.
  3. V malém hrnci přiveďte dvě třetiny mléka k varu. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem. Přidejte žloutek a míchejte do hladka. Jakmile se mléko začne vařit, vmíchejte směs a za stálého míchání ji na velmi mírném ohni přiveďte k varu. Krém nechte asi 15 minut chladnout.  
  4. Křehké těsto nechte mírně změknout a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 5 mm. Kulatý plát těsta pak přeneste do připravené formy, přičemž ponechte okraj vysoký asi 3 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru omyjte, osušte, zbavte vláken a odřízněte konce. Řapíky pak nakrájejte na 1-2 cm dlouhé kousky. Kousky rebarbory vmíchejte do pudinku. Směs rebarbory a pudinku rozetřete na základ z křehkého těsta a posypejte drobenkou. Rebarborový koláč s drobenkou a pudinkem pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. 

Náš tip: Trochu jiný hrnkový koláč s rebarborou můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Naposledy jste si prohlédli