Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Slavný řecký sýr se obvykle dává na saláty nebo se používá k zapékání. Stačí ale k němu přidat jogurt nebo smetanový sýr a olivový olej a vmžiku vytvoříte nadýchaný dip, který překvapí vynikající chutí. Navíc jej můžete dochutit bylinkami a kořením a udělat jej tak pokaždé trochu jiný.

Šlehaná feta jako pohoštění

Šlehaná feta je poměrně jednoduchým, ovšem netradičním dipem, který ozvláštní jakékoliv pohoštění nebo se hodí i jen jako rychlá a lehká večeře. I když na první pohled vypadá jako jakýkoliv jiný dip třeba z kysané smetany, můžete si být jisti, že po prvním ochutnání zmizí ze stolu za pár minut. Příprava našlehané směsi je navíc velmi snadná, nepotřebujete mnoho surovin a vystačíte se jen s výkonným mixérem nebo sekáčkem. 

Kam použít fetu?

Dip je výjimečný svou lehce pikantní slanou chutí a krémovou konzistencí, kterou mu dodává právě slaný drobivý řecký sýr feta. U nás se často prodává z kravského mléka, ten originální je ale z kombinace kozího a ovčího mléka. Feta se u nás často nahrazuje balkánským sýrem, ten je ale slanější, není tak tučný jako feta a hůře se rozpéká. I balkánský sýr se dá udělat šlehaný, jen už pak výsledný dip není tak krémový jako v případě fety. 

Nadýchaný dip s chutí citronu a česneku

Chcete-li dosáhnout krásně jemného a nadýchaného krému, je nejlepší použít větší blok fety v nálevu, která je čerstvější a má jemnější strukturu. Tu pak vyšlehejte s kvalitním olivovým olejem a s hutným řeckým jogurtem, s nímž je dip svěžejší, nebo se smetanovým sýrem. Variací, jak tento dip dochutit, je neskutečně mnoho. V základu úplně stačí použít jen citron, který mu dodá šmrnc, a česnek, jenž přinese trochu pikantnosti.

Citronovou chuť pak můžete podpořit strouhanou citronovou kůrou, pikantnost pepřem nebo chilli papričkami. Přidat můžete i koření, třeba uzenou papriku či sumac, nebo čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián, máta, pažitka, petržel nebo kopr. Fetu můžete rozmixovat i se sušenými rajčaty

Recept na šlehanou fetu s jogurtem

Pokud šlehanou fetu podáváte jako dip, na dozdobení v misce se hodí piniové oříšky. vlašské ořechy, plátky mandlí, pistácie, opražená černá či světlá sezamová semínka, které jsou příjemným křupavým elementem. A s čím dip podávat? Výborně chutná s různými druhy zeleniny nakrájenými na proužky či na hranolky (s mrkví, okurkami, řapíkatým celerem, paprikou či ředkvičkami).

Servírovat ji můžete i s krekry, tyčinkami grissini nebo s pita chlebem. Pokud by byl krém hutnější, je možné jej namazat na chleba či na bagetu, řidší využijete i jako dresink na salát. A jak tedy šlehanou fetu připravíte?

Budete potřebovat: 230 g rozdrobeného sýra feta, ¾ kelímku řeckého jogurtu, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 stroužek česneku, případně vločky červené papriky a nasekanou petrželku na ozdobu. 

  1. Do mixéru nebo sekáčku dejte fetu, jogurt, olivový olej, citronovou šťávu a oloupaný stroužek česneku. Mixujte, dokud nevznikne krémová a nadýchaná hmota.
  2. Tu pak přendejte do servírovací misky, pokapejte ještě olivovým olejej a dozdobte papričkami a petrželkou. Podávejte jako dip s pita chlebem, bagetou nebo čerstvou zeleninou. 

Náš tip: Fetu můžete také zapéct s rajčaty, paprikami, cibulí a bylinkami podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli