Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Zdroj: se souhlasem Terezy Olbrachtové

Dezerty, jejichž základem, nebo podstatnou částí jsou sušenky, je celá řada. U nás mezi nejznámější patří třeba BeBe střecha nebo řezy ze stejného „polotovaru“. Finalistka soutěže Peče celá země Tereza Olbrichtová ovšem nabídla recept na buchtu, která má jednu důležitou a chuťově perfektní ingredienci navíc.

Sušenkové pečení

Sušenky se v našich kuchyních při pečení objevují zcela běžně. Někdo si bez nich například nedokáže představit přípravu korpusu na cheesecake. Ještě před tím, než ovšem nastoupila vlna popularity tohoto dezertu, připravovaly naše hospodyňky střechy z BeBe sušenek, které si můžete vyrobit podle tohoto receptu, štoly či řezy z těchto sušenek nebo dokonce i variace na tiramisu, jak dokazuje tento recept.

Vylepšená klasika

V některých domácnostech se chystala i BeBe buchta, kterou se právě inspirovala finalistka soutěže Peče celá země Tereza Olbrichtová. „Není to nápad z mojí hlavy, tato buchta byla před pár lety hodně populární, já ji ale zjemnila žloutkovým krémem,“ vysvětlila Tereza pro Toprecepty.cz. „Použila jsem i domácí sušenky, které miluju i samotné, určitě je ale možné použit i kupované,“ dodala.

Jak na želatinu

Ve svém receptu se sympatická „domácí“ pekařka nevyhnula ani použití želatiny, které je ovšem pro mnohé méně zkušené „kuchtíky“ noční můrou. „Tomu rozumím, ale určitě se není čeho bát. Doporučuji začít s plátkovou želatinou, kterou je třeba na pár minut ponořit do studené vody,“ radí Tereza.

„Její množství není třeba radikálně řešit, želatina si sama vezme, kolik potřebuje. Pak jen musíte hlídat, aby při smíchání s ostatními komponenty, nutnými k přípravě žloutkového krému, nevařila. Nemá to ráda, ztrácí pak želírovací schopnost,“ vysvětluje dvojnásobná maminka.

Na přípravu sušenkové buchty podle finalistky Peče celá země budete potřebovat (recept je na velikost pečící formy 20 x 30 cm, pokud budete buchtu připravovat na plech 30 x 40 cm, zdvojnásobte množství): Na piškot: 2 vejce, 60 g cukru krupice, 70 g hladké mouky, kůru z 1 citronu a špetku soli. Na žloutkový krém: 3,2 g plátkové želatiny (2 plátky), 300 ml smetany 33%, 70 g žloutků, 100 g cukru krupice, 375 g mascarpone a 1 vanilkový lusk. Na sušenky: 150 g hladké mouky, 115 g másla, 60 g moučkového cukru, 30 g mandlové mouky (popř. rozemletých jiných ořechů), 1 g soli a 40 g žloutků. Na čokoládovou polevu: 120 g tmavé čokolády, 90 g smetany ke šlehání a 40 g másla.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte piškot. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, což zabere zhruba 10-15 minut, poté metličkou vmíchejte prosátou mouku s citronovou kůrou a se solí.
  2. Směs nalijte do formy a pečte v troubě, předehřáté na 220 °C  8-10 minut. Poté nechte piškot vychladnout a vyjměte jej z formy. Poté do formy, vytřené olejem, vložte po obvodu folii nebo pečící papír a vraťte na dno formy piškot zpátky.
  3. Připravte si žloutkový krém. V míse smíchejte žloutky s cukrem. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Smetanu zahřejte pod bod varu a nalijte ji za stálého míchání do mísy se žloutky s cukrem.
  4. Poté vše vraťte do kastrůlku a zahřejte na 80 °C. Do směsi přidejte želatinu, vnitřek vanilkového lusku, poté mascarpone, odstavte z plotny, promíchejte a nalijte na piškot. Nechte zatuhnout v lednici.
  5. Na vychladlý krém naskládejte domácí nebo BeBe sušenky. Chcete-li dělat domácí sušenky, recept najdete v tipech níže.
  6. Poslední částí je příprava čokoládové polevy. Nalámanou čokoládu nebo čokoládové pecičky dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu, nalijte ji na čokoládu a promíchejte. Nakonec přidejte máslo. Vše důkladně promíchejte a nalijte na sušenky.
  7. Nechte vychladnout a můžete servírovat. 

Tereziny rady:

  • Pokud se rozhodnete připravovat vlastní sušenky, postup je snadný. Z mouky, moučkového cukru, ořechové mouky, soli a na kousky nakrájeného studeného másla vytvořte drobenku. Potom rychle do drobenky vmíchejte žloutky. Vzniklé těsto rozválejte, nechte vychladit a rádýlkem rozkrájejte na libovolně velké sušenky. Neoddělujte! Znovu vychlaďte a pečte v troubě, předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Teprve poté sušenky nalámejte a naskládejte na vychladlý krém.
  • Řezy krájejte vždy teplým nožem a po každém řezu nůž důkladně očistěte.

Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Pokud máte rádi klasické dezerty, připravte si podle našeho videoreceptu oblíbenou BeBe střechu

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více