Když víno léčí…
21. 11. 2012 Životní styl
„Víno je věc podivuhodně vyhovující člověku, jak zdravému, tak nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce,“ řekl Hippokrates, neslavnější lékař a filosof antického Řecka, a měl pravdu – víno konzumované v přiměřeném množství nejenže osvobozuje naši mysl, ale výrazným způsobem prospívá i našemu tělu.
„Víno je věc podivuhodně vyhovující člověku, jak zdravému, tak nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce,“ řekl Hippokrates, neslavnější lékař a filosof antického Řecka, a měl pravdu – víno konzumované v přiměřeném množství nejenže osvobozuje naši mysl, ale výrazným způsobem prospívá i našemu tělu.
Víno, především to červené, obsahuje tzv. fenolické látky, které působí jako antioxidanty. Fenoly a jejich sloučeniny, tzv. flavonoidy, mají blahodárný vliv především na funkci srdeční soustavy a krevní oběh. Výzkumy opakovaně dokládají, že pravidelná konzumace umírněného množství vína působí jako prevence kornatění a ucpávání tepen (aterosklerózy), vzniku trombóz a vysokého krevního tlaku. Antioxidanty se podílí na odbourávání LDL cholesterolu, který mimo jiné způsobuje ucpávání cév tukovými usazeninami, a naopak zvyšují podíl „zdravého“ HDL cholesterolu, jenž brání vzniku mnoha srdečně-cévních chorob. Pravidelné pití vína tak představuje příjemný způsob, jak se vyhnout infarktu, a to platí i pro jedince, které toto onemocnění již jednou postihlo. U milovníků vína se riziko infarktu snižuje až o 50%. Důkazem jsou země s vysokou spotřebou vína, jako je Francie či Itálie, které se mohou pochlubit nejnižší úmrtností na srdeční onemocnění.
Dopřejte si sklenku kvalitního vína denně a zapomeňte na vitamínové doplňky, které vás mají chránit před viry a bakteriemi. Víno má přirozeně antibakteriální, antivirální a detoxikační účinky a díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému.
Červené víno ničí infekce zažívacího traktu, upravuje a povzbuzuje trávení a napomáhá vstřebávání vitamínů a minerálních látek. Jelikož víno usnadňuje trávení tuků a dalších látek nerozpustných ve vodě, lze umírněnou konzumací vína docílit i váhového úbytku (pití vína v přiměřeném množství je vhodné i při dietě, neboť víno je nízkokalorické, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a je bohatým zdrojem energie). Jelikož víno působí zásaditě, je vhodným řešením překyselení žaludku. Pravidelné pití vína dokonce výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky.
Studie dokládají, že díky tomuto pozitivnímu působení je konzumace vína prevencí vzniku rakoviny zažívacího traktu. Víno obecně má antimutagenní neboli protinádorové účinky, které brání zhoubnému bujení a vzniku karcinogenů, a tak napomáhá chránit naše zdraví.
Konzumace vína potlačuje také vznik bakteriálních a virových onemocnění plic: víno snižuje riziko zápalu plic, působí jako prevence chronické bronchitidy a rozedmy plic a podílí se na zvýšení objemové kapacity plic. Ukazuje se, že červené víno by si měli dopřávat především kuřáci, neboť fenolické látky obsažené ve víně dokonce potlačují negativní vliv kouření na plíce.
Červené víno také pozitivně ovlivňuje činnost nervového systému. Sklenice vína denně chrání před nervovými onemocněními a regeneruje nervová poškození. Víno je prevencí vzniku demence, Alzheimerovy choroby a virových onemocnění, jako je například zánět mozkových blan. Pití vína zvyšuje okysličení a prokrvení mozku, což mimo jiné blahodárně působí na mozkové funkce, jako je paměť, intelektuální výkonnost, fantazie apod. Jako bonus se k pití vína přidává zvýšení koncentrace serotoninu, látky, která je odpovědná za zlepšení nálady, navození pocitu pohody a zmírnění projevů stresu a únavy.
Víno má dále pozitivní vliv na plodnost žen, chrání oči a posiluje zrak, vyživuje pleť a je prevencí křečových žil. Pravidelná a umírněná konzumace vína také zpomaluje poškozování organismu a s ním spojené projevy stárnutí.
Víno tedy vyniká nejen svoji opojnou chutí, ale při správné konzumaci působí blahodárně na naše fyzické i duševní zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kecaný koláč, tzv. podmokelský, pochází z Děčína. Víte, jak se připravuje a čím se plní?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 1 hodinou
Pečené batáty
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Jak mrazit vejce? Celá vejce rozklepnutá ve formičce, u žloutků přemýšlejte, do čeho je použijete, a uvařená raději snězte
Komentáře
23. 11. 2012 17:36