Rozdelenie a použitie bravčového mäsa
1. 6. 2009 Vaření
Bravčové mäso pochádza z ošípaných. Najkvalitnejšie mäso je z jednoročných kusov. Bravčové mäso je svetlo až tmavoružovej farby. Bravčové mäso má pomerne vysoký obsah vnútrobunečného tuku, stehno obsahuje približne 20g tuku, mastnejšie druhy až 50 - 60g/100g.
stehno - orech | Je vhodné na dusenie, pečenie, narezané narezne na vyprážanie. Stehno je potrebné rezať priečne cez vlákna. |
stehno - šál | Upravuje sa ako orech. Je šťavnatejšie. |
predné a zadné kolienko | Používame ich na varenie a pečenie v celosti. Môžu sa aj údiť. |
nožičky | Spolu s bravčovou kožou a hlavou sú vhodné na varenie huspeniny, nakoľko obsahujú veľa kolagénu. |
pečienka - karé | Karé je kvalitné bravčové mäso, vhodné na pečenie v celosti, narezané na kotlety dusením, pečením na panvici a vyprážaním. |
bôčik | Vhodný na pečenie v celosti, naplnenie a následné pečenie, varenie v celosti a následné natieranie pastami. Vhodný je aj na údenie. |
krkovička | Krkovička je najvhodnejšia časť na pečenie v celosti, na vyprážanie rezňov a iné pokrmy z rezňov. Je vhodná aj na údenie. |
pliecko | Vhodné je na prípravu gulášov, perkeltov, ako dusené so zeleninou, hubami, na rolády, plnené rôznymi plnkami. Zrolované pliecko je vhodné aj na údenie. |
hlava | Vhodná na prípravu huspeniny. |
lalok | Vhodný na varenie a následné potretie mletou paprikou, prípadne inými pastami. |
panenská sviečková | Je to v podstate bravčová sviečkovica. Je to najjemnešia časť bravčového mäsa. Používa sa na minútky, prípadne v celosti na pečenie a dusenie. |
Pozn. : Obrázok je prevzatý z www.mojerecepty.sk
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pěstování salátových okurek je hračka: Sázejte s odstupy, nezalévejte studenou vodou a velká sklizeň vás nemine
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 7 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 19 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 19 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 21 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Šlehačkové koláčky: Nadýchané jako peříčko a krásně vláčné jsou nejen díky šlehačce, pomáhá i další netradiční ingredience
Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
Komentáře
28. 12. 2013 22:44
30. 5. 2012 16:19
15. 6. 2011 09:18
30. 11. 2010 21:54