Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
23. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Těžko se najde někdo, kdo je nemiluje. I zapřísáhlí odpůrci sladkého si pár kousků o Vánocích většinou dají. Vanilkové rohlíčky zkrátka patří na český sváteční stůl. Byť se původně vyjímaly na stole vídeňském a nebyly to rohlíčky, nýbrž měsíčky.
Co je české, to je rakouské?
Společně s lineckým, ořechy i pracnami patří vanilkové rohlíčky jednoznačně mezi devatero oblíbeného tradičního českého cukroví. Ostatně, ve své legendární Knize rozpočtů a kuchařských předpisů je zmiňuje už slavná prvorepubliková autorka kuchařek, Marie-Janků Sandtnerová. Je tedy celkem pochopitelné, že rohlíčky zasněžené moučkovým cukrem považujeme za "své". Jenže jejich původ není ani český a dokonce ani vánoční. Vanilkové rohlíčky, též zvané Vanillekipferl, jsou, jak už jste asi správně uhodli, původem z Rakouska, konkrétně z Vídně.
Mohlo by vás zajímat
Rohlíčky, nebo měsíčky?
Jak na svých stránkách uvádí portál Bicuitpeople.com, legenda říká, že speciální křehké sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct ve Vídni v roce 1683. Z historických pramenů víme, že rakouská armáda spolu s dalšími evropskými spojenci triumfálně porazila Turky v září 1683 ve Vídni. Toto vítězství bylo zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu a na oslavu této monumentální události a možná i pro zdůraznění potupy nepřítele vytvořili vídeňští pekaři cukrovinky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické právě pro vlajku osmanské říše. Jenže půlměsíčky lidem zachutnaly tak, že se rychle rozšířily po celé zemi. Odtud se postupně dostaly do Německa a například v Bavorsku jsou dnes jednou z typických sladkých dobrot, pro tamní město Nördlingen je jejich výroba dokonce specialitou. Podobně je na tom ještě severoitalská provincie Alto Adige, kde pocukrované půlměsíce rovněž přijali za vlastní. Vanilkové rohlíčky milují také v dalších částech Evropy, například v Rumunsku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Ovšem zatímco ve většině zemí jsou spojeny jen s Vánocemi, v Rakousku si je můžete dát celoročně v celé řadě kaváren.
Mohlo by vás zajímat
Podle Sandtnerky
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejkřehčí a nejchutnější vanilkové rohlíčky, aby se staly vaší chloubou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 2 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 14 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 14 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 15 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Péct cukroví z másla nebo levnějšího tuku? Rozdíly jsou znát!
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý
Komentáře
3. 12. 2021 09:08