Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zůstat fit přes Vánoce? Štědrý den začněte ovesnou kaší a myslete na ovoce i vodu
Zdroj: RitaE, Pixabay.com

Zažíváme to každý prosinec zas a znova. I když žijeme sebezdravějším životem celý dlouhý rok, ve svátečním období se téměř vždy podaří zdravé návyky nabourat. Přejídání, alkohol, tučná jídla pozdě v noci a nedostatek spánku. To ale není třeba měnit, pokud člověk ví, jak tělo připravit a dodat mu ztracenou energii zpět!


Začněte zdravou snídaní

Pokud víte, že večer bude potřeba hodně energie, je dobré se jí zásobit od rána. Skvělou volbou je bohatá miska ovesné kaše dochucená hrstí brusinek a špetkou skořice. Ovesná kaše pomůže stabilizovat hladinu cukru, což je skvělý krok v prevenci přejídání. Pokud vašemu tělu chcete udělat opravdu radost, přidejte ještě bílý jogurt s vysokým obsahem probiotik. Váš žaludek vám bude u štědrovečerní tabule vděčný a navíc posílíte imunitu.

Pít, pít a pít

Ale jen vodu! S alkoholem brzděte, ten tělu příliš neprospěje. Pokud víte, že večer budete slavit, snažte se během dne vypít alespoň 6 až 8 sklenic vody, případně neslazených bylinných čajů, a to nejlépe i den po oslavě. I jen lehká dehydratace může způsobit nepříjemnou bolest hlavy a v kombinaci s diuretickým účinkem alkoholu je dostatek tekutin o to důležitější. Obyčejný čaj a horká káva se k příjmu tekutin počítají, ale nápoje s kofeinem by rozhodně neměly tvořit příjem celý. Pokud máte problém dodržovat pitný režim kvůli chladu, položte si večer na noční stolek plnou sklenici vody a ujistěte se, že vypijete jednu večer a druhou ráno ještě před snídaní.

Nesmí chybět zdravé svačiny

Pokud máte před oslavou hlad, je téměř jasné, že neodoláte všem dobrotám na stole. Dobrou taktikou je proto dát si před silvestrovskou party nebo posezení s rodinou svačinu. A není vůbec potřeba cokoliv komplikovat. Skvělý je obyčejný bílý jogurt s kousky banánu. Bílkoviny v jogurtu pomohou zpomalit vyprazdňování žaludku, což zpozdí účinky první sklenky vína a banán plný draslíku vyrovná rovnováhu soli v krvi při jejím zvýšeném příjmu.

Jedna cesta 

Plný stůl dobrot může být výzva. Není ale potřeba vzdát se všeho jídla, jen vybírejte s ohledem na vaše zdraví. Alespoň polovinu talíře zaplňte zeleninou a druhou dobrými bílkovinami v podobě kuřecího, případně lososa. Při výběru lahůdek si dejte na čas a přemýšlejte při něm. Nenechte se svést vynecháváním pravidelných jídel, abyste se mohli předzásobit "volnými" kaloriemi k pití alkoholu. Alkohol dodává pouze prázdné kalorie, takže nepravidelným příjmem potravy vynecháváte v jídelníčku zdroje důležitých vitamínů a minerálů v tu nejhorší chvíli. Tělo je bude při odbourávání alkoholu velmi potřebovat. K prevenci kocoviny pomůže pití jednoho druhu alkoholu celý večer, a to nejlépe světlé barvy, protože právě takové obsahují menší množství přidaných látek, které mohou kocovinu zhoršit. Snažte se docílit stavu, kdy vypijete maximálně jednu sklenku alkoholického nápoje za hodinu a zapíjíte ji džusem nebo vodou.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si