Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odměřujeme bez váhy: Kolik gramů je lžíce másla nebo hrnek mouky?
Zdroj: Taylor Grote, Unsplash.com

Zkušená kuchařka dokáže od oka odhadnout množství surovin. Když ale někdo s vařením a pečením začíná, většinou musí sáhnout po přesném receptu, který mu ukáže, co a jak. Někdy ale takový návod místo gramů uvádí počet lžící nebo hrnků. S naším „převodníkem“ ale i úplný nováček tento malý zádrhel zvládne.

Kolik gramů je polévková lžíce?

Chystáte se péct svůj první dort, třeba mamince k narozeninám? Nebo vás prostě jen doba covidová „donutila“ zdokonalit se v kulinářském umění? Pak zřejmě budete potřebovat přesné recepty, aby se dílo vydařilo. Někdy jsou ale návody, jak upéct bábovku či koláč, trochu ošemetné a místo počtu gramů je v nich množství použitých surovin uvedeno třeba v čajových lžičkách nebo hrncích. Nezoufejte – s naším malým „převodníkem“ hravě zvládnete i takovou překážku!

Čajová lžička

Zarovnaná čajová lžička odpovídá zhruba 4 gramům hrubé i hladké mouky, 6 gramům krupicového cukru, 4 gramům cukru krystal a 3 gramům cukru moučkového. Je to také zhruba 7 gramů solamylu a 8 gramů soli, dále asi 5 gramů sádla či másla nebo oleje, 18 gramů medu a 15 gramů marmelády. Rovněž to odpovídá asi 3 gramům mleté kávy. Pokud je někde uvedeno „vrchovatá lžíčka“, pak do receptu přidáváte asi 7 gramů hrubé a 8 gramů hladké mouky, 10 gramů cukru krupice a 8 g cukru moučky. Vrchovatá čajová lžička obsahuje cca 8 gramů soli a asi 15 gramů sádla či másla.

Polévková lžíce

Pokud do něčeho dáváte jednu zarovnanou polévkovou lžíci suroviny, pak je řeč asi o 11 gramech hrubé a 10 gramech hladké mouky. Dále je to 5 gramů ovesných vloček, cca 20 gramů rýže, 15 gramů solamylu a 20 gramů soli. Jedna lžíce odpovídá také 15 gramům sádla či másla a 11 gramům oleje, dále 36 gramům medu a 35 gramům marmelády. Je to také po 12 gramech krupicového i moučkového cukru a 6 gramech mleté kávy. Vrchovatá polévková lžíce znamená přibližně 20 gramů hrubé a 25 gramů hladké mouky, 10 gramů ovesných vloček, 30 gramů rýže, 25 gramů cukru krupice i moučky, 30 gramů soli nebo 30 gramů sádla či másla.

Hrnek (250 ml)

Standardní hrnek má obejm 250 mililitrů a pokud v receptu není uvedeno jinak, většinou autor pracuje právě s takovým hrnečkem. Ten obsahuje asi 170 gramů hrubé a 135 gramů hladké mouky, 100 gramů ovesných vloček, 250 gramů rýže a 250 gramů sádla či másla. Je to rovněž asi 230 gramů oleje, 245 gramů vody a 250 gramů mléka.

Možná vás to zajímá i naopak – když se někde píše: „Přidej čtyři vejce“, o kolika gramech je vlastně řeč? Jedno střední slepičí vejce váží asi 50 gramů, z toho 20 gramů náleží žloutku a zbylých 30 gramů představuje bílek. A kolik je ten pověstný „ořech másla“? Asi 10 gramů. Pro srovnání – na poctivé namazání standardního krajíce chleba (ten má asi 50 gramů) potřebujete zhruba 20 gramů másla. Připomínáme, že všechny uvedené hmotnosti jsou pouze orientační, i tak ale věříme, že vám náš „převodník“ život v kuchyni usnadní.

Recepty k tomuto článku