Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Zdroj: Japonský cheesecake - ilustrační foto. Zdroj: Wikimedia Commons, Geoffreyrabbit, Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili nadýchaný, lahodný a zajímavý dezert, kterým pohostíte i váženou návštěvu. Máte-li rádi tvarohové dobroty, pak zkuste místo klasického tvarožníku, který může být pro někoho až moc hutný, jemný a nadýchaný japonský cheesecake. Za hodinku bude hotový a k jeho přípravě vám stačí tři ingredience. Vyzkoušíte jej?

Sýr, který sýrem není 

To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Ovšem jak americký cheesecake, tak český tvarožník lze udělat i z klasického tvaorhu, ideálně toho z vaničky. Nevýhodou některých receptů je, že je jak cheesecake, tak český tvarožník trochu dusivý, protože je těsto hutné. Přesným opakem je pak lehká nadcýhaná varianta, japonský cheesecake. Zkusíte ho?

Nadýchaný japonský cheesecake

Co bubete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 120 gramů bílé čokolády
  • 120 gramů krémového sýru typu Lučina nebo 120 g tvarohu z vaničky

Postup: Při přípravě japonského cheesecaku je důležitá forma, kterou použijete - dort se totiž peče tak, že se forma s těstem vloží do trouby postavená v pekáčku s vodou. Proto použijte buď keramickou kulatou formu, nebo klasickou dortovou, tu si ale vyložte pečícím papírem, který bude okraj formu mírně převyšovat, a pak ještě formu zvenku obalte pečlivě alobalem. Smyslem je, aby voda z pekáčku nezatékala do formy (a naopak), je tedy potřeba formu dobře utěsnit. Z pečícího papíru si vystřihněte kolo na dno formy a pak ještě okraje, které budou vyšší než okraje formy. Papír rovněž potřete tukem z té strany, která bude přiléhat k formě, aby dobře držel. Máte to? Tak můžeme přejít k samotnému dortu.

Jak na to: Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a nechte částečně vychladnout. Pak do ní vmíchejte Lučinu nebo jemný tvaroh. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a nejlépe v nerezové míse z nich vyšlehejte pevný sníh. Do tvarohové směsi s čokoládou vešlehejte žloutky a nakonec zlehka vmíchejte sníh. Když je vše spojené, těsto vlijte do dortové formy a několikrát s ní klepněte, abyste těsto zbavili bublinek. Formu pak postavte do pekáče a vlijte do něj horkou vodu zhruba do poloviny výšky dortové formy. Takto se bude péct tvarožník ve vodní lázni

Dort pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Pak troubu lehce pootevřete a teplotu snižte na 160°C. Troubu zavřete dort pečte dalších 15 minut. Poté troubu úplně vypněte a nechte tvarožník ještě dalších 15 minut dojít. Vytáhněte celý pekáč, formu s dortem přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete dort ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Tipy a rady, jak na klasický cheesecake, najdete tady

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více