Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
27. 1. 2021 Vaření
Na povrchu zlatá, uvnitř vláčná a hlavně plná marmelády - poctivá kobliha je lahodnou dobrotou, která sice nepatří k těm nejzdravějším, ale k nejchutnějším rozhodně ano. Toto sladké pečivo má navíc bohatou tradici, která souvisí s právě probíhajícím obdobím masopustu. Čím se koblížky plnily dříve a jak si je připravit doma?
Co znamená kobliha?
Masopust není jen jednorázová (i když někdy vícedenní) akce plná jídla, pití a masek. Je to období roku mezi dvěma významnými náboženskými svátky - Vánocemi a Velikonocemi. Začíná 6. ledna, tedy na Tři krále, a jeho součástí je kromě zmíněného veselí i vynechání masa z jídelníčku. Jinak je ale zvykem dopřávat si dobroty - například koblihy jsou s masopustem tradičně spjaty skoro víc než třeba taková zabijačka. Ostatně, slavná česká spisovatelka a propagátorka zdravé výživy Marie Úlehlová-Tilschová v jednom ze svých děl popisuje, že masopustu se dříve přezdívalo karneval z Koblihovic. A slovo "kobliha" samo bylo už od počátku ekvivalentem masopustu. Když se o někom řeklo, že vede kobližný život, znamenalo to, že byl rozmařilý a hodně si dopřával, a to nejen jídla a pití, ale i jiných neřestí.
Mohlo by vás zajímat
Místo marmelády šalvěj
První písemná zmínka o oslavě masopustu na našem území pochází ze 13. století a první záznam o kobližníkovi - pekaři, který se specializoval na koblihy - je zhruba o sto let mladší. Posléze se privilegium péct koblihy přeneslo z mužů na ženy. A právě v období masopustu se takové kobližnice hodně otáčely, protože jejich výtvory chtěl každý. Nejprve se do těsta na koblihy přidávalo různé koření, třeba šalvěj, a k jejich plnění se používala například řeřicha nebo gdoule. Postupně se koblihy naučily péct i obyčejné hospodyňky, a ty pak zavedly plnění mákem nebo různými druhy domácích povidel. Koblihy se tradičně začínaly smažit poslední čtvrtek před Velikonocemi na tzv. Tučný čtvrtek. Během masopustního reje je pak ženy rozdávaly všem maškarádníkům a babkovníkům, kteří se zastavili u jejich dveří. Vy ale na Velikonoce čekat nemusíte a koblížky si můžete doma upéct už teď.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí koblihy?
Co budeme potřebovat na 20 koblih:
- 500 gramů hladké mouky
- 3 žloutky
- 50 gramů másla
- 50 gramů cukru krupice
- 30 gramů droždí
- 250 mililitrů mléka
- špetku soli
- nastrouhanou kůru z poloviny citrónu
- lžíci rumu
- ... a nejlépe domácí marmeládu na plnění a dostatek oleje na smažení, cca 1 litr
Postup: V kastrůlku si ohřejeme mléko. Odstavíme, přelijeme do mísy, přisypeme lžičku cukru, lžíci mouky, sůl a nadrobíme do mléka droždí. Droždí v mléce dobře rozetřeme, pak nádobu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mělo by to trvat asi 10 minut - poznáme to tak, že se na něm vytvoří krémová pěna.
V jiné míse mezitím smícháme rozpuštěné máslo se zbytkem cukru, vmícháme do něj žloutky a nakonec rum. Rozpuštěné máslo se žloutky pak nalijeme do kvásku a promícháme. Postupně vmícháváme mouku. Pozor! Těsto na koblihy se musí opravdu pořádně zpracovat, takže se připravte, že vám to dá zabrat. Na konci by mělo být hladké a vláčné. Pokud máte doma hnětací kuchyňský robot, dobře pro vás - jemu to zabere jen asi 10 minut. Po zpracování těsta přikryjeme mísu utěrkou a necháme ho 45 až 90 minut kynout.
Mohlo by vás zajímat
Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme jej na asi 2 centimetry tlustý plát. Z něj pak vykrájíme koblihová kolečka, která ještě necháme asi 20 minut odpočívat, než je začneme smažit. Tip: Tradiční koblihy se nesmažily v oleji, ale na sádle smíchaném s přepuštěným máslem. Chuťově je to samozřejmě poznat, necháme volbu na vás. Důležité je, aby se koblihy při smažení nedotýkaly dna hrnce. Koblihy do vroucího oleje ponoříme nejprve tou stranou, která pak bude vrchní. Přikryjeme hrnec pokličkou a smažíme 1 až 2 minuty, pak otočíme a dosmažíme druhou stranu. Hotové koblihy pokládáme na tác vyložený papírovým ubrouskem, který vysaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Jak koblihy plnit? Existují dvě varianty plnění koblih. Těsto můžeme vyválet tenčí, na polovinu koleček dát marmeládu, druhou polovinou tu první přiklopit a po stranách spojit, takže vzniknou takové uzavřené kulaté kapsičky. Druhá, praktičtější, rychlejší a i jednodušší možnost je vyválet těsto tlustší a koblihy smažit neplněné. Po dosmažení a vychladnutí do koblih ze strany uděláme prstem nebo vařečkou díru, a skrz tu je pak pomocí cukrářského sáčku naplníme. Na závěr je koblihy možné pocukrovat nebo ozdobit třeba rozpuštěnou čokoládou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost… Číst více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy,… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je… Číst více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Možností na úpravu kachního masa je mnoho. Můžeme péct zvlášť prsa jako minutku, konfitovat stehna nebo upéct celou kachnu plněnou nádivkou nebo… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Tučný čtvrtek
Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře
27. 1. 2021 19:28
Je mi však jasné, že o tomhle článek není,...a jo, koblihy jsou fajn.