Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Wikimedia Commons, Volné dílo
Zdroj: Wikimedia Commons, Volné dílo

Jsou hospody a restaurace, které vzniknou a za pár let o nich nikdo neví. A pak jsou takové, které si svoji pověst a věhlas udržují dokonce po staletí. Jednou z nich je restaurace U Pinkasů, kterou bychom našli na Jungmannově náměstí v Praze nedaleko kostela Panny Marie Sněžné. Ještě nevíte? Dobrá tedy - nejlepší bude dojít do spodní části Václavského náměstí, odkud je to sem jen pár kroků. Každý správný Pražák už vám poradí.

Krejčí Jakub Pinkas

Jak dlouhá je vlastně historie restaurace U Pinkasů? Jedním slovem - hodně. Prvním majitelem, a tedy i zakladatelem restaurace byl jistý pan Pinkas, tedy Jakub Pinkas, který ale v mládí o vlastním restauračním zařízení pravděpodobně ani nesnil. Rodiče ho totiž nechali vyučit krejčím, a tak měl mít o budoucnost postaráno. On se ale rozhodl pro jiný život a z rodných jižních Čech odešel do Prahy, kde se opravdu dobře oženil. Manželka přinesla jako věno dům s výčepem, ale Jakub Pinkas se v té době pořád ještě držel svého kopyta - lépe řečeno šicího stroje, i když výčep spolu se ženou přece jen provozoval. Byla by škoda nevyužít takové možnosti.

Výčep prosperoval a Jakub Pinkas začal zjišťovat, že jej uživí lépe než šití kněžských oděvů, kterému se věnoval. Podnikání šlo dokonce tak dobře, že bylo možné po několika letech vyměnit prostrory původního výčepu, které byly v domě v Perlové ulici, za větší a výhodnější - přímo na Jungmannově náměstí. A to už byla opravdu prestižní adresa. Se stěhováním přišla i další změna.

8. dubna roku 1843 se v restauraci U Pinkasů prvně začal točit nový plzeňský ležák, který v první várce ochutnalil tehdejší pivaři v Plzni jen o rok dříve. V Praze šlo tedy o skutečnou novinku. Pivo se ujalo, lidé chodili a Jakub Pinkas mohl nadobro opustit krejčovskou dílnu a věnovat se jen své restauraci.

Sklad piva v nedostavěném chrámu

Pivo bylo potřeba někde uskladnit. Zájem o něj byl, ale kdyby o něj hostinský nepečoval opravdu dobře, brzy by se hosté přesunuli jinam. To samozřejmě Jakub Pinkas věděl, a tak se snažil svému zlatému pokladu najít ty nejlepší podmínky. A ty objevil v sousedním sklepení, do něhož se dostal podlahou nikdy nedostavěné části navazujícího Chrámu Panny Marie Sněžné. Ta ostatně patří k restauraci U Pinkasů dodnes, jen už v nich nejsou uskladněny sudy piva, ale mohou zde posedět hosté.

Po Jakubu Pinkasovi převzal a dále rozšířil podnikání jeho syn Otto, který přikoupil další objekty a o podnik, který původně patřil jeho otci, se staral opravdu dobře. V roce 1882 se ale z kronik restaurace jmého Pinkas vytrácí a jako nový majitel hostince je zapsán František Brabec. I tentokrát ale měla restaurace štěstí. Ani její další provozovatel pověst vyhlášeného podniku nezničil. Objekty, v nichž restaurace sídlila, naopak nechal přestavět tak, aby dokonale vyhovovaly jak požadavkům hostů, tak i potřebám provozu. A udělal dobře. Pivaři se jen hrnuli a restaurace U Pinkasů si udržovala svoje jméno, které pro ni získal už její zakladatel.

Vyhlášená restaurace se samozřejmě stávala také cílem mnoha známých osobností. Její kronika se tak může pyšnit takovými jmény jako herci Ladislav Pešek, Zdeněk Štěpánek, Jan Werich, Jaroslav Ježek, Josef Gruss nebo Ludník Veverka. Ti všichni se jistě rádi podepsali na stránky, které zachycují historii legendárního podniku. Stejně tak zde ale nejdeme i jména národních buditelů a vlastenců, jako byli František Palacký, Pavel Josef Šafařík, Josef Jungmann a další. Vždyť to byly právě hostince, kde se z velké části odehrávaly bitvy o národní hrdost a svébytnost národa, kde se lidé scházeli a budovali základ naší národní současnosti. Restaurace U Pinkasů byla jednou z těch hlavních.

Témata: slavné pražské podniky, hospody, pivo, U Pinkasů, historie, zajímavosti

Komentáře

Simona Skolakova

12. 2. 2021 19:41

Historie této restaurace mi zaujala,chodila jsem dost často okolo a vždy tam bylo plno hostů;-):yes:

danila

12. 2. 2021 10:56

Veľmi zaujímavý článok :yes::-)

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

Amur

Hodnocení 0x

Amur je kaprovitá ryba, u nás nepůvodního druhu. Byla k nám dovezena z důvodu rostlinožravosti, za účelem likvidace porostu rákosí. Amur bílý se… Číst více

			Candát

Candát

Hodnocení 0x

Candát je sladkovodní, ušlechtilý druh ryby, obývající pomalu tekoucí vody, rybníky nebo zákoutí řek. Tento dravec se chová jako doplňkový druh a je… Číst více

			Kapr obecný

Kapr obecný

Hodnocení 0x

Kapr je symbolem českých Vánoc. Smažený s bramborovým salátem se podává při večeři. Je největší kaprovitou rybou a jeho chov má velký hospodářský… Číst více

Tilapie nilská

Hodnocení 0x

Tilapie nilská je sladkovodní a teplomilná ryba. Její další názvy jsou tlamoun nebo okounovec nilský. Přirozeně se vyskytuje v Africe, ale také v… Číst více

Agar

Hodnocení 0x

Agar je sypký prášek, polysacharid, s velkou želírovací schopností. Vyrábí se z mořských řas a v potravinářství se používá jako zahušťovací… Číst více

			Agáve

Agáve

Hodnocení 0x

Je mnoho druhů agáve, této obdivuhodné sukulentní rostliny z čeledi chřestovitých. Některé mají průmyslové využití, vyrábí se z nich sisal, z modré… Číst více

Akawi

Hodnocení 0x

Akawi je bílý, slaný sýr, který pochází z města Arce. Uzavřený v plechovce v solném nálevu se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Kromě mléka neobsahuje… Číst více

			Al dente

Al dente

Hodnocení 0x

Al dente  je italský výraz, který znamená uvařit na "skus" nebo na "zub". Používá se u těstovin, ale i rýže, fazolí a zeleniny - nic nesmí být tvrdé,… Číst více

			Amarant

Amarant

Hodnocení 0x

Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v Asii a Africe používá jako zelenina. Má velmi… Číst více

			Ančovičky

Ančovičky

Hodnocení 0x

Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15 cm. Sardel obecná, v kuchyni oblíbená delikatesa,… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům