Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Zdroj: Kefír. Zdroj: Wikimedia Commons, Svorad - Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých supermarketech člověk pohodlně sežene skoro všechno, nač si vzpomene. Z obrovské nabídky ovšem někdy může jít hlava kolem. Možná jste slyšeli, že zakysané mléčné výrobky jsou dobré pro zdraví, ale který přesně vybrat? Je jich tolik a přece se od sebe liší...


Zakysané mléko pro zdraví

Nejprve si připomeňme, proč jsou zakysané mléčné výrobky pro naše tělo tak prospěšné. Jejich největší devízou je obsah "hodných" bakterií, které se ve střevech starají o rovnováhu prostředí. Díky tomu může správně fungovat nejen naše trávení, ale i vyprazdňování, a zároveň tyto bakterie chrání střeva před přemnožením nežádoucích mikroorganismů, třeba kvasinek. Dále zakysané mléčné výrobky obsahují vápník a vitamín K, takže byste je do jídelníčku měli stoprocentně zařadit.

Podmáslí

Podmáslí je zbytkový produkt při výrobě másla. Díky tomu obsahuje malé množství tuku, je to jen asi 0,5 %, přesto si zachovává obsah důležitých vitamínů i minerálů. Najdeme v něm také fosfolipidy, které pomáhají tělu vstřebávat tuky a cholesterol. Kvasit se nechává pomocí smetanové kultury. Jeden hrnek podmáslí každý den ráno vám určitě udělá velmi dobře.

Kyška

Kyška je typická pro Valašsko, ale dá se sehnat všude v České republice, a dokonce je možné si ji vyrobit doma, akčoliv to vyžaduje trochu zručnosti a opatrnosti. Kyška vzniká s využitím smetanových, jogurtových nebo kefírových kultur, manipulace s nimi ale musí probíhat v dobrých hygienických podmínkách, jinak se znehodnotí. To se profesionálním mlékárnám samozřejmě daří, v domácí kuchyni už to ale může být náročnější. Kyška má oproti podmáslí více tuku, ale nijak výrazně, jedná se asi o 1,5 až 3,5 %.

Acidofilní mléko

Podobné množství tuku jako kyška obsahuje acidofilní mléko, které je nejvhodnější, pokud chcete ze zakysaných mléčných výrobků živit hlavně svou střevní mikroflóru, zároveň v něm ale najdete vitamín B12. Acidofilní mléko se vyrábí s využitím acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus a podle regulí musí obsahovat alespoň 1 milion těchto laktobacilů na 1 gram. Protože samo o sobě by acidofilní mléko bylo ostře kyselé, míchá se většinou se smetanovým zákysem, který jej zjemňuje.

Kefír

Kefír se od ostatních zakysaných mléčných výrobků liší tím, že kromě bakterií se k jeho výrobě používají také kvasinky. Podle regulí musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 tisíc kvasinek. Jedná se o poměrně přísné a přesné nastavení, protože kefír je tradiční nápoj nejen u nás, ale v různých částech světa; hodně oblíbený je například mezi kavkazskými pastevci, kteří se kefírem živí tisíce let. Kefír je hustý, mírně perlivý, štiplavý a ten úplně původní obsahoval i trochu alkoholu, což je zřejmě důvod, proč se stal tak populárním. Výhoda kefíru oproti acidofilnímu mléku je v tom, že díky kvasinkám dodává tělu rozmanitější škálu probiotik.Obsahuje cca 3,5 % tuku, ale k dostání jsou i speciální odtučněné varianty. Jeho konzumací určitě nic nezkazíte.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat