Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Zdroj: Pixabay.com, Misskursovie2013, Pixabay license

Umíte si představit svíčkovou servírovanou bez terčíku z citronu, šlehačky a brusinek? Asi sotva. Toto bobulovité ovoce má v kuchyni velké využití, důležitější ale je, jaké zdravotní benefity brusinky nabízejí, a to zejména ženám. Některé slečny a paní si dokonce neumí život bez pravidelné dávky brusinek vůbec představit.


Dar Velkého ducha

Tak původní obyvatelé Ameriky podle jedné z legend nazývali brusinky. Tohle bobulovité ovoce totiž pochází z Kanad, vyskytuje se ale i na severu Evropy. Indiáni jej jedli čerstvé, případně jej sušili či jej dál používali do různých jídel. Indiánští léčitelé brusinkami snižovali horečky, zmírňovali otoky a řešili jimi všelijaké další nemoci. Evropští osadníci, kteří se do Ameriky dostali v 16. a 17. století, už brusinky znali i ze své domoviny, ale trvalo ještě skoro dvě století, než je začali pěstovat komerčně.

Brusinkové zdraví

Brusinky obsahují vitamíny A, E a C a minerály jako železo, vápník a draslík. Všechny tyto složky významnou měrou přispívají k boji s onkologickými a srdečními chorobami. Jelikož v nich najdete i vlákninu, napomáhají správnému trávení. K ní připočítejte třísloviny, bioflavonoidy a polyfenoly, jež chrání žaludeční sliznici. Zásadním přínosem brusinek je boj s bakteriemi, a to zejména v oblasti močového měchýře, který často trápí zejména ženy. Řada z nich je jí buď sušené nebo obsažené ve speciálních doplňcích stravy pravidelně každý den, aby nepříjemným zánětům v této části těla předcházela. Méně se už ví, že stejně tak dobře si brusinky umí poradit i se záněty dásní. Jenom pozor na to, že nadměrné množství tohoto bobulovitého ovoce může vyvolat zdravotní obtíže, například průjem. Rovněž byste měli být opatrní, pokud užíváte léky na ředění krve, jelikož brusinky snižují jejich účinnost.

Brusinky v kuchyni

Čerstvé brusinky mají natrpklou chuť, proto se jí pouze zpracované. Většinou se suší a používají obdobně jako rozinky. Přidávejte je zejména do čokoládových dortů. Typické jsou jako příloha k různým omáčkám. Asi netřeba zmiňovat brusinkové kompoty, které chuťově doprovodí oblíbenou svíčkovou, ale také například zvěřinu. Nebojte se je přidat i k mletým masům nebo do zeleninových salátů, jejichž součástí je méně výrazné kuřecí maso. Výborně také doplní různé sýry typu camembert nebo sýry z kozího mléka. Z brusinek se rovněž vyrábí různé šťávy a džusy.

Jak se brusinky pěstují?

Farmáři brusinky vysazují na plochách původních bažin a rašelinišť, kde mají nejlepší podmínky ke správnému růstu. Zajímavý je sběr brusinek, který tak trochu připomíná podzimní výlov našich rybníků. Brusinková pole se den před sklizní zaplaví vodou a farmáři s pomocí speciálních strojů setřesou zralé plody do vody. Ty se neponoří, ale vzhledem ke vzduchové komůrce uvnitř plodu se drží na hladině. Pak už stačí je s pomocí sítí stáhnout. U nás nebývají čerstvé brusinky příliš k sehnání, ale můžete si je zkusit vypěstovat na zahradě či v nádobě na terase nebo balkoně. Jenom musíte myslet na to, že vyžadují kyselou půdu, polostín a nesnáší sucho, na druhou stranu ani přelití.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více