Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč jíst sedmikrásky? Nenápadné jarní kvítí pomáhá odvodnit tělo i léčit hmyzí bodnutí
Zdroj: Pixabay.com, GLady, Pixabay license

Je nenápadná, až byste ji v trávě přešli. Taková chudobka. Což je vlastně její další název, který vznikl z pranostiky, v níž se říká, že bohatě kvetoucí sedmikrásky věští chudý rok - odtud chudobky. V minulosti ji lidé využívali jako léčivku, ale spoustu možností využití nabízí i v kuchyni.

Vždy při ruce

Sedmikrásky rostou prakticky všude, zejména na trávnících, a často tak bývají zaměňovány za plevel. Přitom to je tak trochu pozapomenutá léčivka, kterou uplatníte i při přípravě různých jídel. Říká se, že zejména na jaře má největší léčivou sílu. Nezapomeňte proto hlídat, až se na zeleném podrostu objeví první hlavičky s bílými či jemně narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem.

Nenápadná léčivka

Až vám během března vykvetou na zahradě sedmikrásky, anebo na ně narazíte při procházce přírodou, sbírejte především květy rostliny. Obsahují zejména saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, minerální látky, silice a inulin. Na jaře výluhy ze sedmikrásek oceníte zejména při zahlenění, jelikož napomáhají odkašlávání. Kromě toho ale sedmikráska čistí játra a zlepšuje funkci žlučníku, navíc působí močopudně, což je dobré nejen při potížích s močovým měchýřem, ale i při zavodnění organismu. Chudobka se využívá i zevně na potíže s pokožkou, nejčastěji ve formě koupelí. Bývá ale také součástí kosmetických produktů. Až si na vás pochutná první jarní hmyz, zkuste rozmělnit list sedmikrásky a přiložit ho na postižené místo. Uvidíte, jak vám uleví od svědění i bolesti.

Sedmikráska v kuchyni

Sedmikráska tělu cenné látky a pomáhá bojovat s jarní únavou. Kromě květů můžete sbírat i listy, jež dodají čerstvým jarním salátům zajímavou chuť. Známá je polévka ze sedmikrásek, ale často se pije také čaj. Kvítky sedmikrásek ale můžete ozdobit i obyčejný chléb s máslem. Pokud najdete v trávě ještě nerozvinuté květy, zkuste je naložit jako kapary. Je to snadné. Stačí hlavičky květů omýt, nasypat po vrstvách do sklenice, každou vrstvu zasypat solí, uzavřít a nechat odpočívat alespoň týden v lednici. Pak obsah vysypte, opláchněte a zase nasypte do čisté sklenice. Ohřejte vinný ocet tak, aby byl horký, ale nevařil se. Vlijte jej do sklenice k sedmikráskám a opět nechte asi týden uležet - a můžete užívat! Naložené sedmikrásky lze rovněž zavařit. A závěrem - určitě nám dáte za pravdu, že sedmikráska je velmi efektní na pohled. Toho můžete využít i tak, že rozvité květy opatrně naskládáte do výrobníků na led, zalijete vodou a dáte zamrazit. Ve studených nápojích budou vypadat skvěle.

Komentáře

myrys myrys

7. 3. 2021 22:34

Teď jsem si já starý blbec všimnul, že je tady těch přiblblotin víc :))))) sorry sorry sorry , odhlašuju se a už sem nikdy nic nenapíšu :))))

myrys myrys

7. 3. 2021 22:32

Sedmikráska se jmenuje latinsky PERENNIS, což znamená přežívající nebo vytrvalá.... dřív to jméno bylo dokonce SEMPERVIVA, což znamená pořád živá.... a to proto, že kvete celý rok, i v zimě.... takže lze její kvítky hledat úspěšně celý rok a nikoli jen na jaře...

myrys myrys

7. 3. 2021 22:23

To je ale blbej článek :)))) žádné tvrzení v něm není nijak potvrzeno.... a ačkoli je mi 70 let, nikdy jsem ani neslyšel, že by někdo sedmikrásky nakládal do kompotu :)))) fakt píčovina na entou.... spíš bych věřil, že pod každou sedmikráskou je chcíplej brouček, jak píše pan páter Karafiát ve své knížce :)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více