Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?
Zdroj: Azerbaijan stockers, Freepik.com

Doby, kdy se stály sáhodlouhé fronty na kubánské pomeranče, jsou dávno pryč. Citrusy obdivujeme nejenom v přímořských destinacích, ale řada různých druhů se dá pořídit i u nás. Nemluvě o tom, že jsou tací, kteří je s úspěchem pěstují i ve vlastním skleníku, na balkoně nebo dokonce v bytě. Proč jsou ale citrusy tak skvělé?

Mluvil o nich už Marco Polo

Je pravdou, že citrusy jako takové jsou pořádně staré. Z vykopávek v čínské provincii Jün-nan, kde byly před několika lety nalezeny listy zkamenělých citrusů, vědci zjistili, že existovaly už v Miocénu. Právě z Asie se tyto plody postupně rozšířily do celého světa. Na svých cestách do Persie je kolem roku 1270 v tamních zahradách objevil i cestovatel Marco Polo. Pomeranče se do Evropy dostaly na začátku 15. století z Indonésie. O století později již byly citrusy k vidění v zimních zahradách a sklenících většiny významných evropských rodů.

Že mají plody citrusů lahodnou chuť asi netřeba zmiňovat, stejně jako fakt, že obsahují vitamín C, vlákninu a minerály. Jenže v nich najdete například i vitamíny skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu. Obrovským přínosem pak jsou flavonoidy, jež chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob.

Na citrusech jsou nejoblíbenější plody. Používat se dá i kůra, samozřejmě z těch chemicky neošetřených, a u některých se dají využít i listy, což je zavedená praxe zejména v asijské kuchyni. Kromě citronů si už dnes můžete vybírat i různé druhy pomerančů nebo mandarinek. Pro svou jemně nahořklou chuť jsou oblíbené i grapefruity a do základního citrusového výčtu patří rovněž pomela nebo limetky. Občas se dají v obchodech najít kumquaty, vzhledem připomínající malé podlouhlé pomeranče, u soukromých pěstitelů pak objevíte zakrslý pomerančovník kalamondin. V poslední době se objevují takzvané australské kaviáry, což jsou malé podlouhlé citrusy, z kterých po rozříznutí vypadnou drobné kuličky připomínající kaviár.

Citrusy v kuchyni

Kromě klasického způsobu oloupat, rozdělit na dílky a sníst můžete s citrusy dělat spoustu dalších věcí. Z pomerančů se dají vyrábět džusy, jenom pozor na to, aby nebyly příliš kyselé. Citrony se uplatní ve sladké kuchyni, ale když je přidáte spolu s pár lžícemi medu třeba k pečenému kuřeti, zcela určitě vás překvapí jeho jedinečná chuť. Limety se hodí do asijské kuchyně i na dochucení různých šťáv nebo koktejlů. Sitrony, limety, kumquaty i kalamondiny se také dají nakládat do soli a olivového oleje. Pomeranče jsou ideální pro výrobu různých marmelád a džemů. Citrusová kůra je vynikající kandovaná, dá se ale také usušit, a pak z ní můžete uvařit čaj, či ji přidávat do různých dalších nápojů. Zbude-li vám šťáva z citrusových plodů, rozhodně ji nevyhazujte, ale nalijte ji do tvořítek na led a dejte zamrazit.

A jak na domácí úrodu citrusů? V bytových podmínkách velmi dobře rostou zmíněné kumquaty nebo kalamondiny. A pokud si vyberete u zkušeného citrusáře stromek s podnoží vhodnou pro bytové pěstování, není důvod, proč byste si nemohli pořídit třeba citroník.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více