Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?
17. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Doby, kdy se stály sáhodlouhé fronty na kubánské pomeranče, jsou dávno pryč. Citrusy obdivujeme nejenom v přímořských destinacích, ale řada různých druhů se dá pořídit i u nás. Nemluvě o tom, že jsou tací, kteří je s úspěchem pěstují i ve vlastním skleníku, na balkoně nebo dokonce v bytě. Proč jsou ale citrusy tak skvělé?
Mluvil o nich už Marco Polo
Je pravdou, že citrusy jako takové jsou pořádně staré. Z vykopávek v čínské provincii Jün-nan, kde byly před několika lety nalezeny listy zkamenělých citrusů, vědci zjistili, že existovaly už v Miocénu. Právě z Asie se tyto plody postupně rozšířily do celého světa. Na svých cestách do Persie je kolem roku 1270 v tamních zahradách objevil i cestovatel Marco Polo. Pomeranče se do Evropy dostaly na začátku 15. století z Indonésie. O století později již byly citrusy k vidění v zimních zahradách a sklenících většiny významných evropských rodů.
Mohlo by vás zajímat
Že mají plody citrusů lahodnou chuť asi netřeba zmiňovat, stejně jako fakt, že obsahují vitamín C, vlákninu a minerály. Jenže v nich najdete například i vitamíny skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu. Obrovským přínosem pak jsou flavonoidy, jež chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob.
Mohlo by vás zajímat
Na citrusech jsou nejoblíbenější plody. Používat se dá i kůra, samozřejmě z těch chemicky neošetřených, a u některých se dají využít i listy, což je zavedená praxe zejména v asijské kuchyni. Kromě citronů si už dnes můžete vybírat i různé druhy pomerančů nebo mandarinek. Pro svou jemně nahořklou chuť jsou oblíbené i grapefruity a do základního citrusového výčtu patří rovněž pomela nebo limetky. Občas se dají v obchodech najít kumquaty, vzhledem připomínající malé podlouhlé pomeranče, u soukromých pěstitelů pak objevíte zakrslý pomerančovník kalamondin. V poslední době se objevují takzvané australské kaviáry, což jsou malé podlouhlé citrusy, z kterých po rozříznutí vypadnou drobné kuličky připomínající kaviár.
Citrusy v kuchyni
Kromě klasického způsobu oloupat, rozdělit na dílky a sníst můžete s citrusy dělat spoustu dalších věcí. Z pomerančů se dají vyrábět džusy, jenom pozor na to, aby nebyly příliš kyselé. Citrony se uplatní ve sladké kuchyni, ale když je přidáte spolu s pár lžícemi medu třeba k pečenému kuřeti, zcela určitě vás překvapí jeho jedinečná chuť. Limety se hodí do asijské kuchyně i na dochucení různých šťáv nebo koktejlů. Sitrony, limety, kumquaty i kalamondiny se také dají nakládat do soli a olivového oleje. Pomeranče jsou ideální pro výrobu různých marmelád a džemů. Citrusová kůra je vynikající kandovaná, dá se ale také usušit, a pak z ní můžete uvařit čaj, či ji přidávat do různých dalších nápojů. Zbude-li vám šťáva z citrusových plodů, rozhodně ji nevyhazujte, ale nalijte ji do tvořítek na led a dejte zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
A jak na domácí úrodu citrusů? V bytových podmínkách velmi dobře rostou zmíněné kumquaty nebo kalamondiny. A pokud si vyberete u zkušeného citrusáře stromek s podnoží vhodnou pro bytové pěstování, není důvod, proč byste si nemohli pořídit třeba citroník.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 7 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 10 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Pomeranče jsou kříženci mandarinky a pomela. Díky Maurům je známe už tisíc let