Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Zdroj: Pixabay, RitaE, Pixabay license

Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový binec na talíři, kterému se u nás přezdívá císařský trhanec.


Legendy o císařově trhanci

Znáte to; přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se podle webu Rakousko.cz dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi. Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený. Existuje ještě jedna verze tohoto příběhu, která říká, že statkářova žena byla mizerná kuchařka, takže při převracení palačinku zničila a nezbylo jí, než všechno nějak zamaskovat.

Ke Kaiserschmarrnu se váže ještě jedna bajka. Císařovna Sissi je dodnes známá svou posedlostí po štíhlém pasu, a tak nařídila královskému kuchaři, aby pro ni připravoval pouze lehké dezerty. S výsledky však nebyla nikdy spokojená a nechtěla nic z toho jíst. Jednou se císař František měl rozzlobit a zařvat: „Tak se podívejme, jaký nepořádek – schmarren – náš kuchař zase připravil!“ K jeho překvapení byl ale moučník přesně podle jeho představ, a dokonce se stal jedním z jeho nejoblíbenějších. Tím by se vlastně vysvětlil i název sladkého pokrmu. Jiné historické zdroje uvádějí ještě poslední story; František I. měl údajně ze všech sladkostí nejraději palačinky. Když je kuchař zkazil, podávaly se jako Kaiserschmarrn, protože zkaženou palačinku jste prostě císaři naservírovat nemohli.

Rakousko-uherské dědictví

Pokud se máme vrátit na začátek císařského trhance, představme si silnou palačinku nakrájenou na kousky, posypanou moučkovým cukrem a přelitou švestkovým žahourem či podávanou se švestkovým kompotem. Jelikož je náš svět komplikovaný a stejně jako neexistuje jedna verze příběhu vzniku tohoto jedinečného jídla, je i více verzí, jak ho připravit, můžete se potkat i s rozinkovým trhancem či trhancem podávaným se sezónním ovocem. Ať už na něj přidáte, co chcete, stoprocentně jej chuťově oceníte. U tého pochoutky zkrátka platí, že v nedokonalosti je krása.

Sdílet článek

Přečtěte si