Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
Zdroj: Steve Buissinne, Pixabay.com, Pixabay License

Který olej je pro vás ten nejvhodnější? To do značné míry závisí na tom, jaký praktikujete styl vaření. Domácí kuchaři mají spoustu možností, pokud jde o to, jaký olej vybrat ke smažení, pečení nebo na pokapání salátů. Některé, například olivový olej, jsou dobře známé. Jiné, například avokádový nebo kokosový olej, jsou používané daleko méně. Vyznejte se v nich.

S olivovým olejem jdete na jistotu

Odborníci na výživu a vaření se shodují, že jedním z nejuniverzálnějších a nejzdravějších olejů, se kterým je možné vařit, je olivový olej. Hlavně ten extra panenský. Označení „extra virgin“, či česky „extra panenský“, znamená, že olivový olej není rafinovaný, a proto má vysokou kvalitu. Extra panenský olivový olej obsahuje velké množství mononenasycených tuků a některé polynenasycené mastné kyseliny; lékaři spojují tuto vlastnost s lepším zdravím srdce. Olivový olej má ve srovnání s jinými oleji relativně nižší bod varu, takže je nejlepší pro vaření při nízké a střední teplotě. Olivový olej je také jeden z nejzdravějších pro pečení a na zálivky salátů.

 

U kokosového oleje pozor

Někdo doporučuje se kokosovému oleji úplně vyhnout, jiný radí užívat jej s mírou. Hlavním bodem rozporu je vysoký obsah nasycených tuků; na rozdíl od jiných rostlinných olejů je totiž kokosový olej primárně nasycený tuk. Ne každý odborník souhlasí s tím, že takový koncentrovaný zdroj nasycených tuků je zdraví na škodu, ale někteří, včetně organizace American Heart Association, tvrdí, že nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených tuků zdravějšími může snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit hladinu lipidových panelů.

Obecně lze říci, že kolem kokosových výrobků existuje mnoho mýtů, které celkově nelze vědecky potvrdit. Olej vám rozhodně například nezpůsobí nevolnost, tělo nasycené tuky potřebuje. Ale všeho s mírou.

Rostlinné oleje jsou trik výrobců

Termín „rostlinný olej“ se používá k označení jakéhokoliv oleje pocházejícího z rostlinných zdrojů. Výživové hodnoty rostlinného oleje závisí na jeho zdroji a na tom, k čemu se používá. Většina rostlinných olejů na trhu je směsí řepkového, kukuřičného, ​​sójového, světlicového, palmového a slunečnicového oleje.

Rostlinné oleje jsou stále průmyslově zpracovávané, což znamená, že jim nejen chybí chuť, ale také živiny. Říká se jim „rostlinný“, aby výrobci mohli nahradit olej z jakékoliv komodity; sóji, kukuřice, bavlníkového semene či řepky, aniž by museli tisknout novou etiketu.

Řepkový olej - levná alternativa

Řepkový olej pochází z řepky a obsahuje množství mononenasycených tuků a slušné množství polynenasycených tuků. Ze všech rostlinných olejů má řepkový olej nejmenší množství nasycených tuků. Má vysoký bod varu, což znamená, že může být užitečný při vaření při vysokých teplotách a smažení. Z uvedených olejů navíc bývá nejlevnější.

Slunečnicový olej s mírou

Tento olej má vysoký obsah vitamínu E; jedna polévková lžíce obsahuje 28 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu (ve 100 gramech oleje najdeme 50 mg vitamínu E, DDD vitamínu E je dle přílohy č. 5 k vyhlášce č. 225/2008 Sb. 12 mg). Má vysoký bod varu, naopak nemá výraznou chuť, což znamená, že ním pokrm nepřebijete. Slunečnicový olej však obsahuje mnoho omega-6 mastných kyselin. Tělo je sice také potřebuje, ale omega-6 jsou považovány za prozánětlivé, zatímco omega-3 jsou protizánětlivé, jak uvádějí experti ve studii publikované v odborném magazínu BMJ Open Heart, která se zabývala spojitostí mezi nevyváženou konzumací omega-6 a omega-3 s rostoucím výskytem obezity a diabetu 2. typu ve společnosti západního světa. 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více