Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hot dogy jsou miláčci Ameriky! Byly dokonce i na Měsíci, nejvíc jich snědí v Los Angeles
Zdroj: Oficiální stránky National Hot Dog and Sausage Council, fotografie volně k užití: http://www.hot-dog.org/media/photo-gallery

Zatímco my si rádi užijeme párek v rohlíku, za oceánem preferují tuto uzeninu konzumovat ve formě hot dogu. Místo, aby se párek do pečiva zasunul, se vloží do podélně rozříznuté bagetky a doplní omáčkami, cibulkou a dalšími přísadami. Hot dog je jedno z nejoblíbenějších jídel Američanů a dlouhodobě koluje legenda, že se dobrotě tak říká kvůli německým jezevčíkům. Je to pravda, nebo jenom legenda?

Stručná historie hot dogů

Párky jako takové jsou s námi již opravdu dlouho. Američané jim přezdívají frankfurter, jak na to ale vlastně přišli? Podle Etymologického slovníku Douglase Harpera je slovo frankfurter známo již od 13. století, kdy se jím označovaly frankfurter würstchen, tedy klobásky spojované s německým Frankfurtem. Harper dále vysvětluje, že frankfurter würstchen někdy na přelomu 18. a 19. století jistý Johann Georg Lahner přivezl do Vídně, kde trochu pozměnil originální recepturu a slovo frankfurter se vžilo jako obecné označení pro párek. Nakonec to byl ale německý přistěhovalec přímo z Frankfurtu, kdo frankfurtské párky představil Američanům. 

Jmenoval se Feuchtwanger a spolu se svou ženou začal prodávat vařené párky ze stánku. Podle Encyklopedie kulinářské historie od Mary Ellen Snodgrass z roku 2004 se tak stalo v roce 1904 na výstavě v Louisianě, podle knihy Good Old Coney Island: A Sentimental Journey into the Past od Eda McCullougha začal Feichtwanger párky prodávat už v roce 1893 v Chicagu. Ostatně, Chicago je dodnes spjato s hot dogem v tzv. chicagském stylu, což je hot dog podáváný zásadně v rohlíku s makovým sypáním a dochucený hořčicí, cibulí a nakládanými okurkami. Obě knihy se shodují v tom, že to byla Feichtwangerova žena, kdo vymyslel servírování horkých párků v pečivu. Do té doby dostávali zákazníci k párkům látkové rukavice, aby je mohli rovnou jíst, jenže to bylo dost nákladné, a tak přišel na svět jedlý držák na vařenou uzeninu.

Dá si někdo horkého jezevčíka?

Z pouličních stánků už byl jen krůček k prodávání párků v rohlíku coby perfektního rychlého občerstvení na stadionech při sportovních utkáních, především při ve Státech populárním baseballu. Jak vypráví David Wilton z Oxfordské univerzity v knize Word Myths: Debunking Linguistic Urban Legends, podle legendy se v USA pro německé párky vžil název dachshund sausages, protože svým tvarem Američanům připomínali jezevčíky (dachshund), podlouhlé psíky, které němečtí imigranti chovali. Dále pověst praví, že americký kreslíř Ted Dorgan jednou na zápase viděl prodavače dachshund sausages a inspirovalo ho to k vytvoření kresleného vtipu. Protože ale nevěděl, jak se dachshund píše, vymyslel spojení hot dog. 

Jak nicméně dále vysvětluje Wilton, celá historka je dílem lidové fantazie. Mělo k ní totiž dojít v roce 1901, jenže to má několik háčků. Podle článku Barryho Popika Hot Dog: Polo Grounds myth & a full etymology je první zádrhelem to, že v roce 1901 Ted Dorgan pro magazín New York Evening Journal, kde měl humornou kresbu zveřejnit, vůbec nepracoval. První Dorganův strip obsahující pojem hot dog pochází z roku 1906. Jenže Popik dále píše, že písemné záznamy obsahující hot dog coby popis horkého párku v žemli pocházejí již z dřívější doby. Jako jeden příklad uvádí například použití termínu hot dog v satirickém magazínu vydávaném studentským spolkem Kennel na Univerzitě Yale už z roku 1895. Podle knihy Historical Dictionary of American Slang od Johnathana E. Lightera je to tak, že ačkoliv se spojení hot dog v souvislosti s párky v americkém tisku objevilo dřív, až Ted Dorgan se jeho použitím v komiksu zasloužil o masové rozšíření a popularizaci názvu.

Hot dog v zajímavostech

Hot dogy jsou v USA tak oblíbené, že v roce 1994 tam byla založena dokonce Národní rada pro hot dogy a klobásy (National Hot Dog and Sausage Council). Nezisková organizace se mimo jiné zabývá historií oblíbené pochoutky, správnou přípravou hot dogů a různými lokálními variantami a úpravami. Kromě toho také skupina nadšenců sbírá různé zajímavosti o párcích v bagetě. Podle jejich informací se vůbec nejvíc hot dogů jí v Los Angeles a při oslavách Dne nezávislosti Američanů obecně zkonzumují prý až 150 milionů hot dogů. Tou možná nejfantastičtější zajímavostí ale je, že hot dog si užili i členové posádky Apolla 11 během cesty na Měsíc. Podle oficiální zprávy NASA měli tehdy kosmonauti s sebou mimo jiné termostabilizovné frankfurtské párky i sýrovou omáčku. Tento vesmírný hot dog měl samozřejmě trochu jinou podobu, než jakou si většina z nás představí, ale jak před časem potvrdila mluvčí NASA Brandi Dean magazínu USA Today, to, co na Apollu 11 jedli, by se hot dogem jistě nazvat dalo. Byl to párek v housce, tak co?

Národní rada pro hot dogy a klobásy dále uvádí, že nejdelší hot dog na světě měřil 668 stop, což je asi 200 metrů. Dokážete si to představit? To jsou skoro dvě celá fotbalová hřiště za sebou! A to první, co divákům řekl Disneyho nejslavnější kreslený hrdina Mickey Mouse, bylo rovněž slovní spojení hot dog. Stalo se tak v kratkém filmu The Karnival Kid z roku 1929, kde se Mickey Mouse publiku představil.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více