Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý velikonoční mazanec: Osvědčené rady a tipy, jak ho zvládnout!
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Velikonoce, to znamená pomlázku, barevná vajíčka, beránka a především voňavý a nadýchaný mazanec! Letošní oslavy svátku jara se bohužel musí obejít bez tradiční koledy, ale alespoň ten měkký bochánek s křížem na hřbetě si určitě upéct můžete. Jak na to, aby byl dokonalý? Známe tajné triky zkušených hospodyněk!

Pomazaná dobrota

Mazanec je nedílnou součástí Velikonoc. Pokud se na něj letos chystáte poprvé, nebo se vám loni příliš nepovedl a tentokrát chcete jít na jistotu, žádný strach! Sebrané rady a porady od zkušených hospodyněk, našich maminek a babiček, vám pečení pomazaného bochánku usnadní. Základem je mít přesný a ověřený recept; takže pokud máte nějaký v rodině, určitě ho použijte. Pokud ne, můžete vyzkoušet některý z námi doporučených receptů tady.

Máte-li vybrán recept, sežeňte si včas potřebné suroviny, nastartujte kuchyňskou váhu a můžete se pustit do díla! Na okraj pár obecných rad pro pečení; odváženou dávku mouky před zpracováním vždy prosejte, protože déle skladovaná mouka může vlhnout. Díky prosetí se hezky vysuší a těsto pak bude nadýchané. Všechny suroviny, se kterými budete pracovat, včetně kuchyňského náčiní a nádobí, by měly mít stejnou teplotu. Mazanec zadělávejte při pokojové teplotě kolem 25°C. Proč? Protože jeho zákaldem je kvásek, a ten by vám v nižší teplotě pořádně nevzešel. Jak zadělat a nechat vzejít pořádný kvásek, to se dozvíte tady.

Na kříž nezapomínat!

Jednou z věcí, které dělají mazanec perfektním, je i ta nádherně sladká, vanilková vůně, kterou velikonoční pečivo má. Ve většině receptů na mazanec najdete vanilkový cukr, který samozřejmě postačí. Chcete-li mít ale něco opravdu extra, zainvestujte do vanilkového lusku, ten rozřízněte a jeho obsah do těsta vyškrábněte. Rozdíl poznáte na první čuchnutí! Do mazance rozhodně patří také rozinky, nezapomeňte je ovšem před pečením alespoň na hodinu naložit do rumu, aby měly pořádný šmak. Do těsta na mazanec můžete také přidat špetku muškátového oříšku, jehož vlastností je zvýrazňování jednotlivých chutí i vůní v pokrmu. Svěžest těstu dodá trochu strouhané citronové kůry.

Když máte těsto zadělané a vykynuté a mazanec (nebo víc mazanců, málokody totiž stačí jen jeden) pěkně vytvarovaný, nezapomeňte na jeho hřbet vyříznout symbol kříže. Použijte na to ostrý nůž, někteří pekaři to dělají za pomoci nůžek. Na kříž nesmíte zapomenout, a to ne jen pro jeho symbolický význam; díky naříznutí z kompaktního těsta při pečení snadněji odejde horký vzduch, takže mazanec nepopraská, ani se nerozjede a udrží tvar. Tomu pomůže i to, když jej po upečení necháte vychladnout na mřížce. Aby byl krásně lesklý a měl křupavou kůrku, můžete jej po upečení potřít rozpuštěným máslem. Mazanec pocukrujte až těsně před tím, než jej budete servírovat.

Jak na zapletený mazanec?

Mazanec nejen svou symbolikou připomíná vánočku. A stejně jako vánočka, i mazanec může být zaplétaný, i když forma bochánku je běžnější. Zapletený mazanec vypadá na stole opravdu pěkně, pokud se toho tedy nebojíte, určitě ho můžete zkusit. Jak na to? Příprava těsta se neliší, jde primárně o to zapletení. 

Vykynuté těsto je potřeba rozdělit na čtyři menší části. Z každého dílu vyválejte prameny dlouhé asi 30 cm. Dva prameny položte na pracovní plochu vedle sebe, dva příčně přes ně, tedy do jakéhosi zdvojeného kříže. Uprostřed prameny vzájemně provlékněte tak, aby se vytvořil čtvercový uzel. Volné konce každého pramene pak přeložte po směru hodinových ručiček. Nyní vyčnívající konce opět přeložte, jen proti směru hodinových ručiček. Pokud vám stále něco vyčuhuje, zastrčte volné konce pramenů pod mazanec. Takto zapletený mazanec nechte ještě cca 20 minut dokynout, než jej dáte péct.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více