Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Takhle se Velikonoce slaví ve světě: Kde místo beránka pečou sladkou holubici?
Zdroj: Pixabay, Jill Wellington, Pixabay license

Velikonoce nejsou oslavou svátků jara pouze u nás; velikonoční tradice se dodržují po celém světě. Pojďte se s námi podívat, jak se tyto krásné svátky slaví nejenom u našich nejbližších sousedů, ale třeba i jinde v Evropě.


Německá velikonoční nadílka

Pokud jde o tradiční jídla, i Němci si potrpí na dobrou pečínku z jehněčího masa, která o velikonočních svátcích rozhodně nesmí chybět. Jak uvádí zkušení cestovatelé z webzinu Horydoly, místo beránka byste dostali štolu, která představuje sváteční moučník nejenom o Vánocích, ale i o Velikonocích. Tradiční mazanec najdete i v německých rodinách a k němu koblihy a sváteční koláče. U našich sousedů se nechodí koledovat, ale s vajíčky si užijí jinak; pořádají s nimi totiž různé soutěže, včetně například přehazování střechy domu, kdy jeden hází a druhý vejce na druhé straně chytá. Pomlázka se v Německu odehrává také o Velikonočním pondělí, ale jejím smyslem je hledání vajec, které rodiče dětem schovají po domě nebo na zahradě.

Velikonoce ve znamení holubice

Podle webu Ludor.cz je také na Apeninském poloostrově symbolem Velikonoc jehněčí a vajíčko, které se zde objevuje doslova v tisících variant: jako předkrm, ve slaných dortech, salátech, dezertech. A když už jsme u sladkého; pro italský velikonoční stůl je typická buchta ve tvaru holubice, neboli La Colomba. Je kynutá a v chuti se liší podle použitých krajových přísad. Mimochodem, beránka, ale také zajíčka byste zde hledali jen velmi těžko. A protože počasí během velikonočních svátků bývá v Itálii podstatně příjemnější než u nás, většina Italů vyráží během Velikonočního pondělí do přírody na piknik. Jak to ale bude letos ovšem těžko hádat.

Maďarské velikonoce

Velikonoce bez šunky nejsou Velikonoce, říkají podle magazínu ABC Maďaři. Jí se tu tradiční vyuzená selská šunka, ale také uzená vepřová kolena nebo uzené rolky z vykostěných kolen. Výroba takové velikonoční šunky není nijak složitá. Syrová šunka se několik hodin máčí ve studené vodě, aby se vyplavila přebytečná sůl. Pak se vloží do hrnce s vodou a velmi pozvolna se vaří. Je hotová ve chvíli, kdy vidlička lehce pronikne silnou kůží. Vařená šunka se nechává vychladnout ve vlastním vývaru. Ani tady nechybí vejce, která si Maďaři vykoledují za polití vodou.

Čokoládové Velikonoce ve Francii

Podle cestovatelského blogu Cestomilove.cz se Francouzi, kteří prostě milují čokoládu, o Velikonocích předhánějí v co největším množství čokoládových vajec i všelijakých dalších figurek, které ve vekém rozdávají koledníkům. Scházejí se zejména v kruhu rodinném ke slavnostnímu obědu, jemuž vévodí jehněčí nebo vepřové a samozřejmě různé pokrmy z vajec, stejně jako je tomu u nás. Ze sladkého pečiva jsou tu oblíbené briošky, které mají podobný význam jako nás mazanec, ale sladkého beránka byste ochutnali jedině v Alsasku.

A jak se Velikonoce slaví u nás, to si detailně přečtěte tady.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více