Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Zdroj: Pixabay, S. Hermann & F. Richter, Pixabay licence

Jsou sladké, měkké a pružné - a také zatraceně dobré. Marshmallow jsou fenomén. Můžete je žvýkat jen tak, když máte chuť na něco sladkého, anebo si je můžete opéct u táboráku či na grilu. Řekli byste, že tahle cukrovinka vznikla už před tisíci lety?


Překvapivé zjištění

Jak uvádí Candyusa, internetový magazín o sladkostech populárních ve Spojených státech, marshmallow je vlastně rostlina. Jmenuje se althaea officinalis neboli proskurník lékařský, který nejspíš znáte pod názvem ibišek. Vyskytuje se převážně v Evropě a západní Asii. Jako člen rodiny slézů se vyskytuje hlavně ve vlhkých a bažinatých oblastech, odtud a spojení se slézem pochází i její název.

Tisíciletá historie

Jak dále píše Candyusa, už 2000 let př. n. l. si staří Egypťané užívali zvláštní lepkavou pochoutku, kterou dnes známe pod názvem marshmallow. Vyjadřovali jí úctu a používali ji obřadům zasvěceným bohům. Byla určena především pro vysoce postavené členy královských rodů. Samozřejmě se nepodobala dnešním bonbonům; byla to pouze ibišková šťáva smíchaná s ořechy a medem. V 9 století př. n. l. Řekové používali balzám z mízy proskurníku k hojení ran a klidnění bolestí v krku. Často nacházel uplatnění i při bolestech zubů nebo včelích bodnutích. V dalších stoletích se léčivé využití ibišku různilo. Arabští lékaři používali listy jako protizánětlivý obklad, Římané objevili, že proskurník funguje jako projímadlo, zatímco řada jiných civilizací ho využívala jako prostředek k povzbuzení libida. Ve středověku sloužil ibišek jako lék na všechno, od bolavého žaludku, přes nachlazení až po nespavost.

Francouzský vliv

Po staletí ibišek sloužil jako zdroj potravy v dobách hladomoru. Na rozdíl od bonbónů marshmallow je totiž tahle rostlinka tuhá a dost hořká. Jak píše Eleanour Sinclair Rohde v knize A Graden fo Herbs, v 19. století se francouzští cukráři rozhodli spojit léčivé vlastnosti rostliny s postupy Egypťanů. Tak vznikl pâté de guimauve, houbovitě měkký dezert vyrobený ze šlehaných sušených kořenů proskurníku s cukrem, vodou a bílky. Pochoutka se rychle stala hitem. Jenže se objevil problém. Sušení a příprava marshmallow natáhla výrobu na jeden nebo dva dny. Aby se zkrátil čas, cukráři nahradili rostlinný extrakt želatinou.

Další skok ve výrobě marshmallows přišel v padesátých letech minulého století, kdy výrobce Alex Doumak vyvinul proces, který vytlačoval směs na marshmallow kovovými trubkami a tvaroval ji do dlouhých pásů, které se po té rozřezaly na jednotnou velikost. Tento postup dal bonbonům válcovitý tvar a napumpoval do nich ještě více vzduchu. Marshmallows byly mnohem měkčí, ale také pevnější.

Marshmallows v kuchyni

Zejména Američani tuhle pochoutku milují všelijak upravenou. Vlastně jako první přišli s nápadem opékat bonbony nad ohněm a nutno dodat, že to byla myšlenka velmi podnětná. Nemusíte ale zůstat jenom u ní. Zkuste hodit jeden kousek této cukrovinky do kávy; nejenom, že ji osladí, ale ještě na ní udělá pěnu. Marshmallow můžete použít do sladkých špízů, které proložíte sezónním ovocem. Rozumí si s čokoládou, dají se jimi zdobit poháry, anebo je můžete přidat do sladkých těst a vyrobit originální moučníky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více