Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké, ale nekousat! Exotické tvrdé Bon Pari cucáme už od roku 1977
Zdroj: Tomáš Knap

I když už od roku 1977 přinášejí do našich domácností skvělé exotické chutě, jsou Bon Pari klenotem mezi bonbony vyráběnými v Česku. Po revoluci se dostaly barevné tvrdé bonbony do rukou nadnárodního obra Nestlé a v regálech supermarketů je najdeme dodnes.


Světové bonbony

Snad každý dospělý v tuzemsku zná chuť skvělých bonbonů, které není radno kousat. Tvrdé bonbony se začaly vyrábět v šesti příchutích a barvách v roce 1977 ve státním podniku Čokoládovny, přesněji v modřanském závodě Orion Praha. Jejich receptura se od té doby nezměnila. Jak v rozhovoru pro iDNES.cz uvedla v roce 2016 bývalá mluvčí společnosti Netlé Andrea Brožová, nejoblíbenějším dodnes zůstává bonbon zelené barvy, který chutná jako exotická maracuja.

Bon Pari se staly hitem; byly totiž jakousi socialisticku napodobeninou západních bonbonů, které se do našich končin nedostávaly. Po dvou letech od začátku výroby se Bon Pari vyvážely ze závodu Sfinx i do Sovětského svazu, Singapuru, ale třeba i do Anglie či Kanady a dalších 35 zemí. Dnes je objem exportu a rozmanitost cílových destinací daleko skromnější, Bon Pari tak, jak je známe u nás, naleznete hlavně v regálech obchodů v Polsku a Pobaltí.

Revoluce přinesla privatizaci a nové chutě

Porevuloční Bon Pari získaly mnoho nových příchutí a také nového majitele. Po prvotní strategické spolupráci českou značku bonbonů získal světový gigant Nestlé. Kromě klasických příchutí chutí jako jahoda, pomeranč, citron, broskev, černý rybíz a maracuja, prodávaných v balení Original, se objevily mnohé další - například superkyselé Bon Pari, lesní směs a vitamín C. Změnou k lepšímu jistě je, že namísto původních chemických látek se bonbony začaly barvit výtažky ze zeleniny a ovoce.

Bon Pari jsou na rozdíl od jiných za socialismu známých sladkostí stále jedničkou ve své kategorii. Bonbony se vyrábějí technologií litých kandytů, kdy se tekutá směs naplní do forem podobně jako vánoční cukroví. Výroba jednoho bonbonu trvá 40 minut. V holešovské továrně dnes pracuje 450 lidí a krom bonparů zde zaměstnanci vyrábějí také bonbony Slávie, Hašlerky, Lentilky a další typicky české bonbony.

Sdílet článek

Přečtěte si