Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
Zdroj: Wikimedia Commons, Bruce Marlin – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5

McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým podnikům s rychlým občerstvením. Jedni na něj nedají dopustit, druzí jej odsuzují jako synonymum nezdravého životního stylu. Ať už je váš vztah k restauraci jakýkoliv, určitě vás zaujme, že k úspěchu jí v 50. letech minulého století pomohl syn českých přistěhovalců...


Bratři McDonaldové

Už téměř 30 let – první pobočka byla otevřena v roce 1992 v Praze ve Vodičkově ulici – Češi chodí do McDonald’s, řetězce restaurací s rychlým občerstvením rozšířeném ve všech koutech světa, který však pochází z Ameriky. Ve Spojených státech má samozřejmě mnohem delší tradici. Vůbec první pobočka podniku byla otevřena v květnu roku 1940 v San Bernardinu v Kalifornii bratry Richardem a Mauricem McDonaldovými. Sourozenci vymysleli takzvaný „Speedee Service System“, který zrychlil přípravu jídla z obvyklých 20 minut na pouhých 30 sekund. V logu restaurace byl hamburger s kuchařskou čepičkou, nazvaný podle systému přípravy jídla Speedee, jak uvádí kniha What a Character! 20th Century American Advertising Icons od Jima Mortona. Tehdy ještě ale o McDonaldu, jak jej známe dnes, nemohla být úplně řeč.

Opravdový gigant se ze značky stal až v roce 1955, kdy McDonaldové do rodinného byznysu přibrali Raye Croca. Encyklopedie Britannica o tomto americkém podnikateli píše, že se narodil českým emigrantům; Crocův otec Alois Kroc měl podle Divnopisu od Marka Janáče, Pavla Tumlíře a Milana Harvalíka pocházet ze Stupna u Plzně. Toto tvrzení podporuje i stupenská matrika, kde je záznam o hostinském jménem František Kroc, Aloisově otci a tím pádem Rayově dědečkovi. Britannica dále líčí, že Ray Croc po válce pracoval jako obchodní cestující s mixéry a zaujalo ho, že si jich bratři McDonaldové od něj objednali tak velké množství. Osobně je navštívil a naprosto ho nadchl jejich způsob výroby pokrmů. Předložil tedy McDonaldovým svůj nápad; místo, aby jezdil po Státech a zakládal nové pobočky, bude nabízet koncept restaurace, tedy její know how, drobným podnikatelům. Ti by pak podniky vedli sami, nicméně pod značkou McDonald’s, které by zároveň šla větší část výdělku. McDonaldové tím byli nadšeni, a tak byl položen základ franšízového podnikání v pohostinství. V roce 1961 už byl „mekáčový byznys“ natolik rozjetý, že Croc koupil podíl obou bratří a stal se jakýmsi králem McDonald’s.

Hamburger jako symbol

Podle článku The Origins of McDonald's Golden Arches publikovaném v odborném časopise Journal of the Society of Architectural Historians byla – vedle změny loga na dnes ikonické zlaté oblouky ve tvaru písmene M – také sázka na hamburgery. Restaurace zpočátku nabízela pouze tento typ sendviče, k nim hranolky a na zapití mléčný koktejl, to vše za cenu jen pár desítek centů. Ačkoliv v USA tehdy byly (a stále jsou) extrémně populární hot dogy, Croc se rozhodl zůstat u hamburgerů a ukázalo se, že to byla prozíravá volba.

Hamburger se stal symbolem McDonald’s, ale s postupem času také jakýmsi synonymem pro nezdravé stravování. Opravdu je „hambáč z Mekáče“ tak zdraví škodlivý? Podle tabulky výživových hodnot na oficiálních stránkách restaurace má jeden hamburger 255 kalorií. K tomu v něm najdeme 13 gramů bílkovin, 30 gramů sacharidů, 9 gramů tuků a 2 gramy vlákniny. K tomu všemu ještě 1,3 gramů soli. Pro srovnání; člověk by měl denně sníst 50, maximálně 70 gramů tuků. Ale ideálně zdravých tuků, například z ořechů nebo avokáda, což ty v hamburgeru nejsou. Možná největším problémem je to množství soli; podle Ministerstva zdravotnictví ČR by dospělý člověk měl konzumovat pouze 5 gramů soli denně.

Samotný hamburger není až takové zlo, ale kdo chodí jíst do McDonald’s ten asi uzná, že většinou nezůstane jen u jednoho, anebo si k němu dáme alespoň silně solené hranolky. Hamburger je zároveň tím nejzákladnějším druhem burgeru, který restaurace nabízí. Jeden z nejpopulárnějších velkých burgerů, již legendární Big Mac, má už 503 kalorií. Velké hranolky mají 434 kalorií, a to už se jedním jídlem, které nás navíc pro malé množství vlikniny příliš nezasytí, dostáváme téměř na polovinu doporučeného denního kalorického příjmu dospělého muže a za polovinu příjmu dospělé ženy. Kolem a kolem z toho vyplývá, že jídlo z McDonald’s nepatří k nejzdravějším, ale je-li konzumováno občasně, v menších dávkách a jako součást jinak zdravé a výživné stravy, určitě nezpůsobí ani zdravotní problémy, ani nepřivodí obezitu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více