Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?
Zdroj: Pixabay, unicorn_owner

Jsou malé, krásně nazdobené a mohou sloužit jako originální dárek pro jednoho. Americké cupcakes už si našly místo i v českých kuchyních. Říkáme jim mini dortíčky a snadno je zvládneme upéct i doma. Jak na to?


Dokonalé cupcakes

O malých jednoporcových dortíčcích se poprvé zmínila ve své kuchyřce American Cookery její autorka, Ammelia Simons v roce 1796. Tehdy se z časových důvodů někdy pekly v jednotlivých keramických šálcích, proto byly podle nich pojmenovány - cupcakes, tedy „hrnkové dorty“. Pozor, nezaměňovat s muffiny - za ty zase byly dříve označované placičky podobné spíše lívancům, které se pekly a dodnes pečou v Anglii. V průběhu věků se označení muffin "uchytilo" také v Americe, a tak pod tímto názvem můžete najít jak „lívanečky“, tak „bábovičky“.  

Je to muffin, nebo cupcake?

Na první pohled vypadají korpusy obou dvou moučníků podobně. Ale liší se! Jak ve své knize Cupcake: Velký sen o malém dortíku píše Lelí Hnidáková: „Cupcake je dort, muffin je buchta“. Tím je řečeno vše. Ale přece jenom to trochu rozvedeme. Muffin je skutečně buchta, která je po upečení už hotová, není třeba ji nijak zdobit, protože to nejlepší se stejně skrývá uvnitř. Do těsta na muffiny se totiž přidávají oříšky, ovoce, čokoláda a jiné přísady; právě proto, že vytažením z trouby proces končí. Muffiny se maximálně polévají čokoládou a sypou oříšky, nic víc se na ně už nedává. Jelikož také více vyběhnou, obsahují více těsta, pečou se obvykle ve vyšších košíčcích s pevným okrajem nebo s cípy nahoře.

Oproti tomu korpus na cupcake by z košíčku moc přečnívat neměl, protože to hlavní na něm je zdobení. Respektive, mělo by to být půl na půl, tedy 50 % celého dortíku by měl tvořit korpus, 50 % krém. Připouští se i poměr 2/3 korpus, 1/3 krém a zdobení, ale obvyklejší je 50:50.

Na dort - dortové těsto?

Překvapivě ne! Tedy ne na tento malý dortík. Když se totiž peče klasický velký dort, počítá se s tím, že se bude promazávat i uvnitř, a to jak marmeládou, tak krémem, tudíž samotná vrstva „suchého těsta“ nebude tak vysoká. To u cupcaku neplatí, a právě proto se do něj nehodí suché těsto. Použijte raději těsto, v němž je podmáslí, smetana nebo aspoň dost másla. Klidně využijte těsto, ze kterého obvykle pečete vláčné řezy. A pokud budete přece jen chtít péct korpus z klasického piškotového těsta, nechte pak výsledek do druhé dne ztuhnout a řádně vychladnout. Pak do jednotlivých dortíčků můžete udělat obráceným koncem cukrářské zdobičky nebo koncem lžičky otvor (asi 1,5 cm dovnitř) a ten naplnit krémem, čokoládovou ganache, marmeládou nebo nutellou.

Jak a čím zdobit zákusek zdobit?

Cupcake je malý dort, proto k němu tak přistupujte. Výsledek by tedy měl být pěkný na pohled. Zdobit můžete odlehčeným pudinkovým krémem, ušlehanou smetanou, krémem z tepelně upravených bílků, případně klasickým dortovým krémem jen z másla a cukru. Jakmile krém na korpus nastříkáte, doplňte jej ještě ovocem, oříšky, čokoládou nebo cukrovým sypáním. Tak, aby se vám výsledek líbil a potěšil i ty, kterým budete cupcakes podávat.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více