Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Tvarůžky zkrátka pro svoji specifickou výraznou vůni nesedí všem. Ale přesto je tahle ryze česká specialita zajímavá. A pokud patříte k těm, kteří si na tvarůžcích rádi pochutnávají, máme pro vás kromě jejich historie také tipy na zajímavé recepty!  


500 let zrající syrečky

Historie olomouckých tvarůžků sahá skutečně až do 15. století. Nelze sice přesně doložit, kdo a kdy přesně je vymyslel, ale podle webu Tvaruzky.cz je nejstarší zprávy uvádějí jako běžné jídlo již v roce 1452. Pojmenování „tvarůžky“ se pak poprvé objevuje v roce 1583 v soupisu pozůstalosti z Olomouce. Ačkoliv se tvarůžky vyráběly zpočátku v okolních vesnicích, prodávaly se na olomouckých trzích. Odtud tedy mají svůj název „olomoucké“. 

Dnešní tvarůžky se vyrábějí v Lošticích, a to již od roku 1876. Původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels se svou manželkou, po něm výrobu převzal syn Alois. Po znárodnění v roce 1948 byla ale tvarůžkárna postupně součástí několika státních podniků a až v roce 1991 byla v restituci vrácena potomkům původních majitelů. Ti ji provozují dodnes, a proto na obalech pravých olomouckých tvarůžků najdete zkratku A. W, podle syna zakladatele, Aloise Wesselse.

Prosím jednu tvarůžkovou!

A co že to vlastně tvarůžky jsou? Možná budete překvapeni, že ač mají měkkou a místy až mazlavou konzistenci, tvarůžky se vyrábějí z odstředěného mléka a mají nízký obsah tuku. Proto může být tento zrající sýr, na rozdíl od jiných, skvělou součástí redukčních diet. A co s tvarůžky v kuchyni? Možnosti jsou opravdu široké. Klasickou zůstane tvarůžková pomazánka, skvělé jsou tvarůžky na chlebu s máslem. Ani smažené syrečky nejsou žádnou novinkou. Ovšem pokud vyrazíte do Loštic, ve zdejší cukrárně spojené s bistrem můžete ochutnat třeba tvarůžkové pivo, tatarák nebo hamburger, případně i tvarůžkovou zmrzlinu nebo tvarůžkové kremrole. Máte-li to daleko, uvařte si aspoň tvarůžkové dobroty podle našich tipů!

Špíz, skřivánci a syrečkance

V knížce Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně od Luboše Švehelky najdete přes sto receptů, jejich základní surovinou jsou právě tvarůžky. Co třeba si připravit loštický špíz? Na špejle střídavě napíchejte kousky tvarůžků, slaniny, klobásy a cibule. Špízy obalte v trojobalu a usmažte v oleji jako řízky. Podávejte s vařenými bramborami! Na voňavé skřivánky budete potřebovat 1 kg brambor, 200 g tvarůžků, sůl, kmín a tuk. Omyté, podélně překrojené a do kříže nakrojené brambory osolte, pokmínujte a položte na vymazaný plech slupkou dolů. Pečte téměř doměkka a jakmile se v řezu brambory rozevřou, vložte do nich kousky tvarůžků a dopečte.

Variantou mrkvanců, ale naslano, jsou syrečkance, tedy kynuté buchty plněné nasekanými tvarůžky. Postupujte jako při přípravě na jiné slané buchty, jen do náplně dejte pokrájené tvarůžky, případně dochuťte smaženou cibulkou nebo paprikou. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova! Ke křupavým topinkám můžete zkusit také tvarůžkový tatarák.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

1. 5. 2021 04:52

Olomoucke tvaruzky uz jsou o nicem . Chodili jsme na vysce do hospody na Pekarske v Brne , za korunu chleba s maslem a tvaruzkama. Mohli jsme se uzrat . Spoluzak byl z Lostic , jeho mama tam delala , mohli si odkopit zlomky tak vzdycky privezl. I doma , kdyz se nechali trosku dozrat .
Ty dnesni nedozraji . Za nic nestoji . Na urovni tech starych , poctivych tvaruzku jsou dnes nemecke z lidlu a jeste o polovinu levnejsi .
Pani soukromnici z Lostic by je meli ochutnat , aby vedeli , jak kdysi chutnaly olomoucke tvaruzky !!!!

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více