Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
Zdroj: Šárka Adámková

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních měsících se stal hitem sociálních sítí. Není divu. Zelená barva není pro dorty zrovna typická. Navíc horní vrstva korpusu připomíná mech, a když ji dozdobíte hříbky a ovocem, máte doslova „les na talíři“.


Sorry, pečeme jinak

Autorkou mechového dortu je cukrářka Šárka Divácká. Ta původně studovala na Univerzitě obrany, studium ovšem vzdala a místo toho nastoupila do brněnské restaurace Borgo Agnese, kde se vlastně musela učit všechno od píky. Byť už jako malá ráda pekla, glejt na to neměla. To jí však nebránilo začít se věnovat cukrařině naplno a po několika letech si otevřít vlastní podnik s názvem Sorry – pečeme jinak.

A právě tam přišel na svět mechový dort ze špenátu a pistáciové pasty, jak Divácká uvedla v rozhovoru pro Lidovky.cz. V originální verzi se upečené zelené korpusy rozkrojí, spodní patro se pokropí cukrovým rozvarem, promaže krémem ze „Sorry sýru“, na to přijde jahodové pyré a další část korpusu. Nakonec se dort ze všech stran obmaže krémem a dozdobí „mechem“ vytvořeným z dortových drobečků, ovocem a cvrčky. Nikoliv marcipánovými nebo jinými „jako cvrčky“, ale opravdu skutečným sušeným hmyzem. Jestli vám to zní už trochu přehnaně, pak sorry - tady se peče jinak.

Mechový dort bez cvrčků

Ačkoliv recept na originální verzi je výrobní tajemství, i tak si můžete mechový dort udělat doma sami. Příprava totiž není složitá. Kouzlo tkví v jedné speciální ingredienci - a tou je baby špenát! Právě ten dává korpusu krásně zelenou barvu a dort se tak obejde bez chemie. A nemusíte se bát, v chuti není špenát skoro znát, někdo dokonce tvrdí, že vůbec ne.

Použít můžete špenát jak mražený, který necháte povolit a rozmixujete dohladka, tak čerstvé špenátové lístky. Ty jdou ovšem rozmixovat hůř, proto k nim přidejte citronovou šťávu a vše společně rozmixujte tyčovým mixérem. Zelenou brčálovou „kaši“ pak přidejte k ostatním surovinám na korpus a dobře promíchejte, aby byla zelená barva rovnoměrně rozprostřena. Po upečení nechte dort vychladnout, skrojte vršek a rozdrobte jej na „mech“.

Následně se dort zdobí dvěma způsoby. Buď se navrství krém na nízký korpus a pak se obsype drobečky, podobně jako Krtkův dort, anebo se klasicky prokrojí, promaže krémem uvnitř i zvenku a až pak zasype „mechem“. Jaký krém do prokrojeného korpusu použijete, je na vás. Klasikou je mascarpone se šlehačkou, ale klidně dejte do dortu pudinkový krém nebo krém z Lučiny a tvarohu. A jestli pak nakonec dáte na dort jen ovoce, nebo ovoce a cvrčky, případně marcipánové hříbky, to už je na vás. Rozhodně ale tímhle dortem ohromíte všechny návštěvy!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si