Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
Zdroj: Pixabay, Glifo_Media, Pixabay License

Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k menším či větším výletům. Ovšem aby nám cestou nevyhládlo, je fajn myslet na svačinu. Ne tu kupovanou, ale poctivou domácí, do které si naskládáte přesně to, co vám chutná. A my vám zase poradíme, co se hodí na cesty i jak jídlo zabalit, aby se nezkazilo.


Nestárnoucí sendviče

První zmínky o mase mezi dvěma plátky chleba se objevovaly již dříve, ale sendvič proslavil až John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche, který si měl právě „maso mezi chleby“ objednat u kuchaře při karetní hře. Každopádně pečené maso je na výlet skvělou variantou. Na rozdíl od salámu se tak rychle nekazí, a ještě je to zdravější verze svačiny. Vložte pečené vychladlé kuřecí, vepřové či kachní maso mezi dva krajíce chleba, do rozkrojené housky nebo bagety. Místo másla můžete použít hořčici, nebo stačí šťáva z pečeně. Sendvič doplňte zeleninou a skvělé jídlo je na světě.

Právě v pečivu se vám bude svačina dobře na cestě konzumovat a kromě bílkovin dodáte tělu i potřebné, energeticky vydatnější sacharidy. Tuhle svačinu můžete pro celou rodinu připravit už den předem a uchovat v lednici. Nejen, že se nezkazí, ale chutě se dobře propojí. Pokud není vyloženě tropické vedro, není potřeba sendvič s pečeným masem nosit v batohu zároveň s chladicím boxem.

Zmražená bageta

Trikem pro horké letní dny, které nás teprve čekají, je připravit si dopředu do mrazničky podélně překrojené bagety. Těsně před výletem je stačí vyndat, pokapat olivovým olejem, doplnit naloženými sušenými rajčaty a mozarellou a dvě půlky bagety přiklopit k sobě. Než na svačinu dojde řada, tak akorát se rozmrazí a zároveň bude jídlo celou dobu v chladu.

Ovoce v obalu

Perfektní na cesty, totiž přirozeně zabalené ovoce je banán. Ten si můžete „rozbalit“ skutečně kdekoliv a okamžitě vám dodá rychlou energii. Jedinou nevýhodou je, že je tohle ovoce citlivé na pomačkání, proto je lepší mít banán uložený v plastové krabičce. Podobné je to s pomeranči a mandarinkami. Drobné měkčí ovoce (jahody, maliny apod.) na výlet raději vynechejte. Hůř se skladuje, rychleji se kazí a velmi rádo se „rozmašíruje na kaši“. To už je lepší si doma předem nachystat omytá a jednotlivě zabalená jablka.

Mysli na müsli

Domácí tyčinky se semínky, oříšky a sušeným ovocem jsou vítanou sladkostí, stejně jako domácí verze sušenek. Co se naopak na cesty nehodí jsou samotné oříšky nebo drobné kousky sušeného ovoce. Malou hrst si ale dopřejte před výletem, dodá vám to energii.

Pitný režim

Na co nesmíme před výletem zapomenout, to jsou tekutiny. Vezměte si s sebou ideálně čistou vodu nebo domácí ledový čaj. Uchovávat tekutiny můžete v termosce nebo v pet láhvi, ale ideální je, aby měl každý účastník láhev svoji. Pokud víte, že půjdete kolem studánky s pitnou vodou, hodí se také nerezový hrníček.

Jak balit svačiny

Řekněme si to hned: do klasického ubrousku ne! Barvy a kousky papíru se budou lepit na pečivo a to nechcete. Řešením je použít speciální látkové voskované ubrousky, které se dají používat opakovaně a případně poslouží i jako hezké venkovní prostírání. Další možností je zabalit svačinu do svačinového papíru a pak do alobalu, nebo do látkového či klasického pevnějšího ubrousku.

Zachovejte chlad

Pokud si vyberte svačinu z výše uvedené nabídky, není potřeba ji nějak speciálně chladit. Chcete-li mít ale jistotu, můžete dát svačiny pro všechny do jedné termotašky, případně pořídit každému členovi výpravy vlastní menší termoobal. Je to ekologické i praktické řešení v jednom.

Čistota především  

Dezinfekční gely nebo jednorázové čisticí ubrousky se staly běžnou součástí naší výbavy, takže je asi také budete mít s sebou. Ovšem ruce si na cestách můžete otřít i doma předem vlhčeným a v igelitovém sáčku uschovaným kapesníkem nebo čistým hadříkem. Nebudete-li se jídla dotýkat přímo, tahle varianta stačí. Každopádně, hlavně se nestresujte a užijte si slunné dny plnými doušky!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si