Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale zlatá a zdravá pokožka: Potraviny, které vám zaručí krásné i bezpečné opálení
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Sezóna opalování je tady! Aby vaše pleť měla krásně nazlátlý, hnědý odstín, a zároveň byla chráněná před škodlivými účinky slunečního záření, chce to nejen kvalitní opalovací krém, ale také tu správnou výživu. Některé potraviny totiž umí opravdu zázraky!


Jak získat parádní opálení?

Sluncem políbená, zlatá, opálená pleť sluší každé ženě a vlastně i muži. Je to přirozený, dočasný doplněk, který se výtečně hodí k veselému úsměvu, nositelce či nositeli dodá sebevědomí a působí neuvěřitelně sexy. Vystavování kůže silnému slunečnímu záření s sebou ale nese riziko vzniku rakoviny kůže, proto je potřeba důsledně používat opalovací krémy s vysokými faktory a netrávit na slunci příliš mnoho času. Důležitá je při opalování také hydratace, a to nejen kvůli pokožce, ale také jako ochrana před úpalem či úžehem.

Existují ovšem i další způsoby, jak udělat pobyt na slunci bezpečnějším a jak si zajistit, že opálená pleť bude mít krásně teplý odstín, bude zářit a vypadat svěže. Asi nepřekvapí, že mezi ty způsoby patří konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Obojí obsahuje důležité živiny a vitamíny. Co ale přesně jíst, abyste docílili kýžených výsledků?

Základem jsou potraviny s vysokým obsahem betakarotenu. Betakaroten dodává pokožce teplý nádech, ale zároveň se jedná o silný antioxidant, který pomáhá redukovat znaky předčasného stárnutí pokožky. Do vašeho jídelníčku by tak měly patřit především mrkve, batáty nebo máslová dýně. Aby byla pokožka zářivá, o to se zase postará zelená listová zelenina jako například špenát či kapusta. Regeneraci popálené a sluncem podrážděné pokožky pomáhají kvalitní bílkoviny, proto si dopřávejte vejce a čerstvé sýry, například cottage. Hydrataci pleti přinese extra panenský olivový olej.

Letní pleť bez rizika

Je známo, že slunce na naši pleť působí, i když se mu cíleně nevystavujeme, a funguje dokonce i přes oblečení nebo když se koupeme. A protože opalovací krém se nedá sníst, podpořte jeho ochranné účinky vhodnou stravou, která může pomoci snížit škodu napáchanou horkými paprsky.

Studie doktora Josepha S. Takahashiho z Institutu Petera O'Donnella Jr. při UT Southwestern z roku 2017 ukázala nejen, jaké potraviny mohou napravit poškození způsobené UV zářením, ale také to, že naše tělo produkuje enzym, který toto poškození hojí, jen v určitých časových oknech v průběhu celého dne. Jeho produkce tak může být podpořena nebo i částečně nahrazena právě konzumací vybraných potravin.

Mezi ovocem a zeleninou, která Takahashi určil jak prospěšné, jsou borůvky známé pro obrovský obsah antioxidantů. Ze stejného důvodu sem patří také květák či vodní meloun, který obsahuje antioxidant jménem lykopen (najdeme jej také v rajčatech - je to totiž přírodní červené barvivo - ovšem v melounu je ho podle Takahashiho o něco více). Pro významný obsah omega-3 mastných kyselin Takahashi doporučuje konzumovat ještě oříšky a semínka.

Pokud máte problém s tím zařadit do denního jídelníčku více čerstvého ovoce nebo zeleniny, doporučujeme z výše uvedených surovin vyrobit smoothie. Chuťově bude skvělé, osvěží vás a navíc do sebe díky jednomu nápoji dostanete vše, co je potřeba.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více