Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hříšně dobrý koláč Banofee: Anglický dezert s karamelem vznikl v kuchyni hladových mnichů
Zdroj: Toprecepty, pohodajazz

Jen si to zkuste představit: souhra křupavého těsta je doplněná karamelem, banány a šlehačkou. Také se vám sbíhají sliny? No jistě, koláč Banoffee totiž dostane každého. Kombinace surovin v nepečeném dezertu je prostě geniální.


Kávové začátky

Koláč Banofee nebyl vynalezen, ale postupně se vyvinul. Na začátku byl totiž kávovo-karamelový koláč s názvem Blum's Coffee Toffee Pie. Jenže jeho příprava byla tak náročná, že se tento dezert někdy nepovedl ani zkušeným profíkům. Bylo totiž potřeba uvařit z cukru, másla a smetany hustou karamelovou hmotu. Ta nesměla být ani tuhá jak beton a ani téct jako omáčka. Bylo potřeba, aby na koláči držela podobně jako krém. Když se to povedlo, navrstvila se karamelová hmota na sušenkový korpus a dochutila šlehačkou s kávovou příchutí. Luxusní moučník! Ovšem jen když to vyšlo… což bylo málokdy. Kuchaři a cukráři se proto snažili vymyslet nějaký zlepšovák. Nakonec to dokázali.

Hladoví mniši

Zásluhu na aktuální podobě koláče mají podle britského deníku Independent dvojice Nigel Mackenzie a Ian Dowding. První byl majitel a druhý šéfkuchař podniku v Jevingtonu ve východním Sussexu v Anglii. Právě tam koupili v roce 1968 novomanželé Nigel Mackenzie a jeho žena Sue Kenricková čajovnu v budově ze 16. století, kde dříve žili mniši. Šest měsíců prostor renovovali, až jej nakonec přestavěli na módní restauraci s názvem The Hungry Monk (Hladoví mniši). Nigel Mackenzie byl jako majitel restaurace přísný a chtěl od svých lidí to nejlepší. Nevyhovovala mu dosavadní verze kávového koláče s „nespolehlivým“ karamelovým krémem, a tak společně s šéfkuchařem Ian Dowdingem přemýšleli, co s tím.

Nejdříve přišli na to, že skvělý karamel vytvoří několikahodinovým vařením neotevřené plechovky kondenzovaného mléka. Ale to jim nestačilo. Chtěli jej ještě zkombinovat s ovocem. Jablka šla, mandarinky vůbec ne, ale když ochutnali spojení s banánem, Banoffee byl na světě! A byl to právě Nigel, kdo vymyslel slovo Banoffee jako kombinaci a zkratku slabik v ingrediencích ze slova banana a slova toffee, což znamená banán a karamel. Měl to být jen dočasný název, ale ujal se tak dobře, že se slovo banoffi nakonec dokonce zapsalo do Oxfordského slovníku angličtiny, jak na svém webu IanDowding.co.uk píše sám spoluautor receptu.

Anglický koláč v Americe

Recept na tuhle luxusní delikatesu byl publikován v knize The Deeper Secrets of the Hungry Monk v roce 1974 a poté znovu přetištěn v kuchařce In Heaven with The Hungry Monk z roku 1997. Převzala jej postupně řada dalších restaurací po celém světě a některé supermarkety v USA jej dokonce začaly prodávat jako „americký“ koláč. Od té doby uplynulo mnoho let, a tak dnes už seženete zmrzlinu Banoffee, sušenky, čokoládu a další cukroviny s kombinací karamelu, banánu a šlehačky. Ale úplně nejlepší pořád je udělat si původní moučník Banoffee doma.

Sdílet článek

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

26. 5. 2021 10:25

<3:-*

Přidat komentář

Přečtěte si