Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

To jste ještě nejedli: Jahodové lasagne vás dostanou do kolen!
Zdroj: Toprecepty, mysulka

Jahody začínají nakvétat a zanedlouho se budeme moci potěšit šťavnatými sladkými plody. Ovocné knedlíky či koláč z nich asi znáte, tak si tentokrát zkuste připravit méně obvyklé dobroty. Už jste je někdy jedli například s pepřem a bazalkou?


Sezóna jahod

Letos začne sezóna českých později, než jsme zvyklí, tedy zhruba začátkem června nebo ještě později. Každopádně, jednoho dne „jahodová magie“ vypukne a zahrádky, trhy, farmy i supermarkety budou sladkých červených plodů plné! Možná už teď přesně víte, co se zralými jahodami uděláte. Ale pokud ne, nabídneme vám dnes malou a trochu netradiční inspiraci. Podívejte se s námi na jahodové recepty, které nepatří mezi ty úplně obvyklé.

Jahody s těstovinami

Zní vám to zvláštně? Tak to jednou uvařte a výsledek vás nadchne. Ostatně, nudle s tvarohem a cukrem už dělávaly i naše babičky. Přidat jahody už je jen drobnost. Zkuste třeba jahodové lasagne

Milujete kávu s napěněným mlékem, tedy cappuccino? Udělejte si podobný nápoj z jahod! Jak na to? Stačí rozmixovat jahody s podmáslím a trochou cukru, nalít do šálků a ozdobit šlehačkou. Jahodové cappuccino můžete také ochutit vanilkou, případně na závěr dozdobit lístečky čerstvé máty.

Jahodová polévka i sushi

My Češi jsme polévkoví, to je známá věc. Už se u nás v létě zabydlely studené slané polévky plné zeleniny, ale skvělé jsou i chladné polévky nasladko. Třeba jahodová polévka s bílým vínem a citronovou šťávou, nebo „jahodačka“ ve verzi bez alkoholu, zato s pudinkem a kefírem. Podávejte je s cukrářskými piškoty a ozdobené čerstvými bylinkami, třeba mátou nebo meduňkou.

Místo mořské řasy sušenkový základ s čokoládou, místo syrového lososa čerstvé jahody a místo pálivého wasabi lahodná mátová omáčka; to je sushi v jahodové verzi. A vlastně, proč ne? Dětem bude asi chutnat více a vzhledově určitě překvapí i dospělé. Jahody s mátou jsou navíc prověřené chuťová kombinace, tak neváhejte!  

Kombinace s bazalkou a pepřem

Tahle kombinace vypadá na první pohled možná extravagantně, ale sladké jahody se s aromatickou bylinkou a ostrou pepřovou chutí báječně doplňují. Připravit je můžete dvěma způsoby. Buď nakrájíte čerstvé jahody a posypete je bazalkou rozdrcenou s cukrem a na závěr vše lehce opepříte, anebo jahody krátce podusíte v pánvi s trochou cukru a pepře a poté je horké na talíři podáváte opět s rozdrcenou cukrovou bazalkou. Obě varianty jsou skvělé a každé sluší navíc ještě kopeček vanilkové zmrzky!

Sdílet článek

Přečtěte si