Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Zdroj: Unsplash, Ataberk Güler, Unsplash licence

Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená letní kratochvíle, jejímž bonusem jsou šťavnatý steak nebo vypečená klobáska na talíři, k nám přišla z USA a už neodešla. Pokud s grilováním začínáte (ale i v případě, že hledáte novou inspiraci), je právě vám určen náš nový článkový seriál Grilování levou zadní. V prvním díle si připomeneme základní sedmero každé vydařené grilovačky.


1. Vhodný gril i náčiní

Než se pustíte do grilování, chce to trochu nastudovat, co k němu budete potřebovat. Existují různé druhy grilů a různé metody grilování. Přímé grilování slouží k přípravě burgerů, párků nebo klobás a jiných pokrmů, které se dělají maximálně 30 minut a je nutné je otáčet. Nepřímá metoda grilování se používá pro přípravu větších kusů masa a je vhodná tam, kde je potřeba nechat jídlo pořádně udělat. K tomu slouží grily s přiklápěcí poklicí, díky které na maso působí teplo ze dvou zdrojů. Specialitou je grilování na kamenné desce, kterou můžete zakoupit i zvlášť, jen si ověřte, že jde dohromady s grilem, který máte doma. Jídlo se dělá na rozpáleném kusu kamene, což je asi nejzdravější metoda grilování, jakou momentálně známe.

Je možné pořídit gril na uhlí a brikety a gril elektrický nebo plynový. Druhé dvě varianty umožňují rychlejší a snadnější rozehřátí grilu, ale není náhoda, že řada grilařů upřednostňuje uhlí. Jen to totiž jídlu dodá onu typickou kouřovou vůni i šmak. A navíc je to přirozenější. Kromě grilu budete určitě potřebovat pinzetu na otáčení a jinou manipulaci s masem. Pokud budete maso na grilu otáčet pomocí napichování na vidlici, zbytečně z něj necháte utéct lahodnou šťávu. Ani zástěra se při grilování neztratí.

2. Uhlí, nebo brikety?

Základní rozdíl mezi uhlím a briketami je v tom, že zatímco uhlí se rychleji rozpálí, ale také vydrží kratší dobu, brikety udrží žár i několik hodin. Chcete-li si jen rychle ugrilovat pár klobásek k večeři, volte uhlí. Chystáte-li celoodpolední grilovačku s přáteli, brikety jsou to, co hledáte.

3. Jak to rozpálit

Chemický rozpalovač, třeba legendární Pepo, byl dříve nutností, dnes už se vyrábí i podpalovače na přírodní bázi. A seženete je právě i od Pepa. Jejich výhodou je, že při zapalování tolik nepáchnou. Na rozehřátí grilů je vhodné použít takzvaný startér, což je válec naplněný uhlím nebo briketami, který se podpálí právě rozpalovačem a nechá se pěkně rozhořet.

4. Správná teplota

Správná teplota grilu je základ! Pokud mrsknete maso na nedostatečně rozehřátý gril, snadno přetáhnete dobu přípravy, takže se šťavnatý steak z krkovičky promění v nepoživatelný vysušený podešev. Platí, že na přímé grilování je potřeba teplota mezi 200 až 230°C, při nepřímém je to 160 až 180°C. Tip! Rozpalte gril na vyšší teplotu, než potřebujete, protože když nadzvednete víko, teplota okamžitě klesne.

5. Na mase záleží!

Prvním pravidlem grilování masa je vytáhnout kousky z lednice minimálně 2 až 3 hodiny předtím, než přijde na rozpálenou mřížku. Maso musí mít pokojovou teplotu, aby se propeklo pořádně a rovnoměrně. Obecně platí, že na gril je lepší prorostlé maso, které si udrží šťavnatost; třeba již zmiňovaná krkovice je ideální.

6. Marináda za všechny peníze

Pokud chcete grilovat maso libové, pak věnujte čas a pozornost jeho marinování. Populární jsoum okré marinády, které často obsahují olivový olej, pikantní omáčku jako například tabasco, kečup nebo hořčici, nějaké koření a bylinky. Problém takové marinády je v tom, že mnoho lidí ji z masa před položením na gril neosuší, což má za následek, že tuk z masa i marináda kapou na uhlíky. Tak vzniká grilovací "smrad" a jídlu to nijak nepomáhá. Totéž platí o marinádách obsahujících med. Tip! Při nepřímém grilování si můžete vypomoci miskou s vodou, kterou položíte pod mřížku na uhlíky. Vroucí pára maso lépe prohřeje a tuk bude odkapávat do vody. Ještě lepší je ale zkusit marinovat na sucho. To znamená, že v misce smícháte sušené bylinky a koření bez tekuté složky a tuto směs pak do masa ručně pořádně vmasírujete. Nejen, že chutě a vůně do masa lépe prostoupí, ale ještě na něm vytvoří křupavou a chutnou krustičku.

7. Zrádné okraje

Na grilu je kromě masa a uzenin možné připravovat také zeleninu, houby, ovoce - například ananas - obalené ve slanině, českou klasikou je rovněž hermelín, který často koupíte již připravený a celý natěšený jen hupnout na rozpálený gril. Na grilu se dá rozpéct také pečivo, které budete k připravovanému masu jíst. Pokud byste chtěli na grilu opéct toasty, nezapomeňte odkrojit kůrky chleba. V opačném případě by se vám totiž pokroutily podobně, jako se to někdy děje u řízků na pánvi, když se před obalením neokrájí.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si