Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Zdroj: Holka u plotny, Šárka Adámková

Máte týden do výplaty nebo z jiných důvodů potřebujete šetřit? Kupte jedno celé kuře a udělejte z něj nejméně tři večeře pro dva. Jak na to vám poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková.  

Nejdříve naporcovat

Pro dva je jedno kuře obvykle moc velké sousto, koupit samostatné kuřecí díly zase vychází dráž. Řešením tedy je koupit kuře celé a naporcovat jej doma,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. Radí oddělit nejdříve stehna a křídla a následně od hrudní kosti opatrně odříznout prsa. Pokud někde přebývá kuřecí kůže nebo sádlo, nevyhazujte to, obojí se bude hodit později. Jakmile máte kuře naporcované, zůstanou vám oddělená prsa, dvě stehna, dvě křídla, skelet, krk, kůže a případné odřezky tuku. „Rozhodněte se, kterou část budete připravovat hned a zbytek zamrazte,“ radí Adámková.

Šťavnatá stehýnka

Asi nejoblíbenější a taky nejtučnější část kuřete. Dvě stehýnka vydají krásně na dvě porce. Stačí je jen upéct s trochou zeleniny a podávat s vařenými bramborami, případně podusit na cibulce s mletou uzenou paprikou a doplnit smetanou. Rázem máte kuřecí „slepici na smetaně“. „Pokud je vám na porci jedno kuřecí stehno málo, přihoďte k němu i křídlo. Já ale křídla raději vždy vyvařím v polévce, dodají jí lepší chuť,“ říká Holka u plotny. Kuřecí stehna můžete také upéct s rýží v jednom pekáčku a vykouzlíte tak celý pokrm „na jeden zátah“.  

Křídla a skelet

Křídla, krk a skelet jsou prostě skvělým základem na polévku. Kuřecí vývar lze připravit jednoduše klasickým způsobem, tedy že maso a kosti zalijete studenou vodou a necháte táhnout asi hodinu a půl těsně pod bodem varu. Poté přidáte zeleninu a dovaříte. Ale je ještě jedna varianta. „Zkuste skelet a křídla, případně i krky, před vařením nejdříve dozlatova opéct v troubě spolu s cibulí, česnekem a kořenovou zeleninou. Poté vše zalijte vodou, přendejte do hrnce a vařte asi dvě hodinky mírným varem. Je to sice o něco delší proces, ale vývar získá intenzivnější chuť a krásně zlatavou barvu,“ doporučuje Šárka Adámková. Hotový čistý vývar můžete použít jako základ pro polévku, třeba s nudlemi nebo s kapáním, ale také jím lze dotáhnout k dokonalosti omáčky, rizota nebo šťávy z masové pečeně. Pokud víte, že všechen vývar nespotřebujete, nechte jej dokonale vychladnout a pak zamrazte v tvořítkách na led. Později jej můžete snadno dávkovat.

Kuřecí prsa

Máte-li v rodině dietáře, teď nastává ta správná chvilka pro jeho chutě. Kuřecí prsa (bez kůže) jsou pro redukční stravování jak stvořená. Můžete je opéct na sucho v pánvi, třeba jen podlité trochou vývaru a dochucené kořením, anebo je krátce osmahnout na troše tuku a doplnit zeleninou. S vařenými těstovinami bude rychlá, výživná a bílkovinami nabitá večeře hned na stole! Naopak pro utišení většího hladu nakrájejte kuřecí prsa na menší kousky a obalte je v těstíčku smíchaném z mouky, mléka a vajec. Směs nabírejte naběračkou a smažte jako silnější lívanečky v pánvi s rozehřátým tukem z obou stran dozlatova.

Kůže a odřezky tuku

Obvykle tyhle části letí do koše, ale je to škoda. Z nakrájené kuřecí kůže a tuku můžete snadno vyškvařit kuřecí sádlo a škvarky. „Pokud se vám to nechce dělat hned, vždy si z každého kuřete kůži a sádlo zamrazte, a pak můžete vyškvařit více sádla najednou,“ upřesňuje Šárka Adámková a dodává, že kuřecí sádlo lze použít jako klasické vepřové, tedy na pomazánky, na chleba nebo pro smažení, ale lze jím také vylepšit chuť koláčů a buchet. Zkrátka, jedno kuře vám poslouží několikrát. A to se vyplatí.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Kookina Kookina

11. 1. 2023 23:27

Fakt někomu přijde jedno kuře jako příliš big porce??🙄 Tak se pak podívejte na ty dnešní velikosti, minikure do dlaně, to je i pro jednoho málo.

Nadja Nadja

13. 9. 2022 22:38

Mikesanda1: kuře využívám podobně - prsa bez kůže na řízky, čínu, zapečená s bramborami a smetanou apod.rnZ kuřete po vyndání prsou odříznu letky, krk, vyndám hrudní koš a použiji to na polévku.rnZbylé kuře např. naplním nádivkou (nacpu ji pod kůži stehen a na místo prsou) a upeču. Nebo na houbách, či s nějakou omáčkou, třeba i svíčkovou. ;-)<3
Pokud chci dělat jen stehna, potom kůži ze skeletu na pánvi vypeču dokřupava, stejně tak i sádlo - jsou z něj výborné a jemné škvarečky. Jen škoda, že jich je tak málo. Sádlo je vynikající do buchet (podle rady od babičky). <3

Mikesanda1

25. 5. 2021 17:29

Kuře na několik způsobů dělám celý život, stehna upeču, nebo na parice, prsa na čínu nebo na řízky, závitky, fantazii se meze nekladou. Křídla si obaluji a z odkrojků a skeletu dělám polévku

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více