Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naučte se number cake! Dort ve tvaru písmene nebo čísla potěší malé i velké
Zdroj: Renata Vohlídalová

Už nějakou dobu zaplavují sociální sítě fotky zajímavých dortů ve tvaru číslic nebo písmen. Vypadají překrásně a na přípravu nejsou až tak složité. Čekají-li vás narozeniny, zkuste pro jednou místo klasiky upéct number cake přesně podle věku oslavence!


Z Izraele do celého světa  

Mohlo by se zdát, že v cukrařině už bylo všechno vymyšleno, ale opak je pravdou. Důkazem budiž letošní dortové trendy hýřící barvami. A stejně tak nápaditý je dort, kterému se neřekne jinak než „number cake“ či „alphabet cake“. Tedy dort ve tvaru čísla nebo čísel či ve tvaru písmene, případně i nějakého ornamentu (třeba srdce). Rozdíl mezi number cake a jinými dorty, které jsou také třeba nějak tvarované, je ten, že do tohoto dortu vidíte. A to doslova. Žádná vrstva není skryta, jednotlivá dortová patra jsou krémem spíš ozdobena, než promazána a dort je nahoře nádherně dekorovaný dalšími sladkostmi, obvykle makronkami, a také květinami. Za původem number cake stojí izraelská cukrářka Adi Klinghoferová, která podle webu TheCakeBlog.com jako první na svém instagramovém účtu v roce 2018 přišla právě s tímto nápadem a spustila doslova lavinu. Number cake se stal hitem a je jím dodnes.

Jak na něj

Možností je několik. Originální verze dortu se připravuje tak, že z křehkého sušenkového těsta (s opatrností lze využít i linecké) vyváleného na plát o tloušťce asi 3 až 5 mm, vykrojíte požadované písmeno, číslo nebo tvar a upečete. Použít lze i těsto na medové pláty. Number cake se obvykle dělá jako dvoupatrový, takže je potřeba vykrojit dvě čísla nebo písmena a postupně je upéct v předehřáté troubě při 190°C. Stačí asi 8 minut; jakmile začnou okraje těsta zlátnout, je hotovo. Druhou variantou je dort vykrojit z předem upečeného korpusu. „Jde hlavně o to, abychom měli nějaký námi ověřený korpus, který je hutnější a nedrolí se,“ říká pro Toprecepty.cz cukrářka Dominika Tesařová ze sítě kaváren Lagarto a dodává, že korpus sice musí být hutný, ale zase ne moc těžký, krém by pak totiž neunesl jeho váhu. No a konečně, třetí variantou je upéct dort přímo v číslicové nebo písmenkové formě. Otázka je, zda ji pak využijete i na něco jiného a vyplatí se vám do ní zainvestovat.

Jaký krém vybrat

Do number cake je nejlepší krém z mascarpone a šlehačky v poměru 1:1. Šlehačku vyšlehejte, a pak opatrně smíchejte s mascarpone. Tímto krémem „nasázejte“ na první patro dortu kopečky, „bobky“ nebo i jiné tvary, zkrátka krémem korpus nepromazávejte, ale navrstvěte jej. Mějte na paměti, že jednotlivé vrstvy budou vidět a mají i zdobit. Jakmile krém navrstvíte v kopečcích na jedno patro korpusu, opatrně jej přiklopte druhým, znova ozdobte krémem a dekorujte ovocem, květinami nebo různými sladkými drobnostmi, třeba právě makronkami. Pokud děláte number cake ze sušenkového nebo medového těsta, naplňte jej krémem den předem, aby se vrstvy rozležely a dort pak šel dobře krájet. Pokud děláte klasický piškotový korpus, můžete jej samozřejmě servírovat hned, jakmile sklidíte nadšené ovace hostů.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat