Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavé jahodové drinky: Vyzkoušejte frappé, vanilkový koktejl nebo slaďoučký likér
Zdroj: Toprecepty, Hella

Konečně jsme se dočkali a sezóna českých jahod začala. Kromě známých sladkých, ale i méně známých slaných pokrmů si z tohoto šťavnatého ovoce můžete připravit i různé nápoje. Zkuste osvěžující frappé nebo sladký jahodový likér.


Koktejly s mlékem i bez

Rozmixované jahody s mlékem či smetanou, dle chuti eventuálně doplněné trochou moučkového cukru, jsou vítaným letním osvěžením. Kromě klasického mléka můžete jahody rozmixovat také s mléčnými alternativami, například s mlékem mandlovým nebo makovým. A jde to i s vodou. Trocha třtinového cukru a limetkové šťávy udělá z obyčejné „kohoutkové“ a čerstvých jahod skvělý letní drink. Mléčné koktejly se pro změnu dají vylepšit kromě smetany také kondenzovaným mlékem nebo vanilkovou zmrzlinou. Také kombinace jahod a banánu je výborná. A zapomenout nesmíme ani na jahodové frappé s kokosovým sirupem.

Čerstvé limonády

Vzpomínáte na kdysi slavnou „Americkou limonádu“ se sirupem a ovocem? Připravte si ji s jahodami! Na dno sklenice dejte pomerančový sirup, na něj navrstvěte jahody, na ně třeba ananas a led a poté opatrně přilijte trochu pomerančového džusu a dolijte po stěně sklenice perlivou vodou. Kouzlo spočívá v tom, že barevné vrstvy zůstanou oddělené a všechno se smíchá až brčkem. Pokud vám nevyhovuje tahle kombinace, přidejte k jahodám třeba s maliny nebo borůvky, doplňte to džusem, ledem a perlivou vodou a máte taky vystaráno.

Až se zima zeptá…

… co jste dělali v létě, bez uzardění můžete odpovědět, že jahodové dobroty! Takový jahodový sirup si zamilují malí i velcí. Z kila jahod přitom získáte asi litr a čtvrt skvělého domácího sirupu, který můžete využít nejen jako základ pro limonády, ale také například ke zdobení moučníků nebo provlhčení jednotlivých pater prokrojeného dortu. Recept na jahodový sirup není žádná velká věda a určitě ho zvládnete. Přijde do něj skořice, ale pokud ji nemáte rádi, vyměňte ji za vanilku, která se k jahodám výtečně hodí. Máte-li chuť na něco ostřejšího, zvolte místo sirupu jahodový likér s bílým rumem a vínem. Příprava je snadná, výsledek ohromující. Jahodovým likérem potěšíte návštěvu, ale můžete si jej už teď udělat do zásoby jako krásný jedlý, nebo spíš pitný dárek na Vánoce. A ještě si šplhnete. Co může být více cool, než myslet na advent už v červnu!

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více