Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Zdroj: Toprecepty, Podravka

Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj týden štěstí teprve chystáte, nalaďte se už dopředu jídlem, které si dopřávají místní. U Jadranu je to typicky plejskavica. Voňavou masovou placku si ale levou zadní připravíte klidně na břehu jihočeského rybníka.


Srbská „svíčková“

Tak by se s trochou nadsázky dala označit pljeskavica, grilovaná tenká placka ze směsi mletého vepřového, hovězího a jehněčího masa, cibule a koření. Tohle národní jídlo Srbska je podle knihy Food and Culture oblíbené také v Bosně a někteří kuchaři přísahají, že se pljeskavica „narodila“ právě tam. Každopádně „frčí“ i v Chorvatsku, Černé Hoře a Severní Makedonii. Pljeskavica se dle údajů turistického průvodce Bradt Travel Guides obvykle podává s cibulí a paprikovým ajvarem v housce či placce typu pita, anebo s hranolky. Může být servírována též s kaymakem, což je kyselá smetana z ovčího mléka, či s pikantním sýrovým salátem Bouřlivákem (Urnebes). Pljeskavica se připravuje ve více druzích. Například Leskovac Pljeskavica je velmi pikantní a obsahuje cibuli, Šar Pljeskavica je plněná kačkavaljským sýrem a na Hajduk Pljeskavici se míchá hovězí maso s uzeným vepřovým. Někdy se masová směs také nastavuje strouhankou a sádlem a někde koupíte dokonce i pljeskavicu rybí s krevetami.

Cibule a česnek

Ať už děláte pljeskavici z jakéhokoliv typu mletého míchaného masa (kromě ryby), neobejdete se bez cibule a česneku. To je prostě základ, který dává grilované placce ve spojení s masem, solí a pepřem její jedinečnou chuť. Variabilně se pak do této základní směsi může přidat i kousek slaniny nebo chilli. Pljeskavica se na Balkáně nepovažuje za něco mimořádného, naopak, jde o běžné pouliční jídlo, které nabízejí také v mnoha obyčejných restauracích na březích Jaderského moře. Jestli se ale letos k moři nedostanete, nebo se nemůžete dočkat, udělejte si tuhle balkánskou lahůdku už teď!

Jak na to

Rozhodněte se, z jakých druhů masa budete pljeskavici dělat a maso umelte. Poté jej smíchejte se solí a pepřem a dejte na dvě hodinky (nebo přes noc) do chladu. V tento moment ještě nepřidávejte cibuli. Masová směs dochucená pouze solí a pepřem totiž vydrží déle bez ní. Před samotným grilováním maso promíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a s česnekem. Cibuli můžete rozmixovat s trochou vody, přecedit a vzniklou směs přidat do masa. Vznikne jemnější konzistence. Tomu také může pomoci trochu vody. Maso je zároveň nutné velmi důkladně míchat tak dlouho, až se přestane lepit. Poté jej opět uložte na chvíli do chladu, aby se vám placky lépe tvarovaly. Samotné placky by měly být nízké a široké, tedy přesný opak hamburgeru. Pljeskavici grilujte z obou stran, případně dejte na jednu placku sýr, přikryjte druhou plackou a až pak ugrilujte. Zkrátka, udělejte si pljeskavici podle své chuti. Ať si pak můžete v duchu říct: Nema problema!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat