Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
Zdroj: Toprecepty, maris

Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v posledních letech uchytil trend, který znaly už naše babičky: tedy nevyhazovat žádné jídlo. Že to jde i v případech, kde byste to možná nečekali, vám dnes ukáže food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.


Využít jídlo na maximum

V Evropě připadá podle portálu Zachraň jídlo na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Z toho polovinu vyhodí lidé v domácnosti, tedy my všichni. Nakoupíme obvykle víc, než zvládneme spotřebovat a pak jídlo letí do koše. Přitom nejde „jen“ o ochranu planety, ale také naší peněženky. Například taková zelenina stále zdražuje, a i to je důvod, proč bychom ji měli spotřebovat pokud možno od kořínku po lísteček. Kdo má doma nějaká zvířata nebo kompost, ten si s odřezky a natěmi snadno poradí, ale co ostatní, kteří tyhle možnosti nemají? „Mnoho zeleninových natí, které běžně vyhazujeme, se dá jíst,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.

Zejména, pokud jste zvyklí nakupovat na trhu nebo u farmářů, byl by skoro hřích kvalitní a ne moc levnou zeleninu či její části neupotřebit. „Možností, jak využít natě, je opravdu hodně. Mrkvová, petrželová, kedlubnová či ředkvičková se často vyhazují, přitom všechny jsou jedlé. Třeba právě z mrkvové natě lze vyrobit asi nelevnější pesto na světě,“ doplňuje Adámková a dodává, že stačí omytou, osušenou a nasekanou mrkvovou nať rozmixovat společně se solí, slunečnicovým olejem, česnekem a vlašskými ořechy, nebo slunečnicovými semínky. Video návod najdete na instagramovém účtu Holka u plotny. Nať z mrkve lze nasekat i do salátu a zvýšit si tak nenápadně příjem vitamínů a vlákniny. Jen ji vždy předem ochutnejte, neměla by být hořká. V takovém případě se k jídlu nehodí. A pokud by vám mrkvová nať trošku drhla mezi zuby, vyzkoušejte pesto petrželové. 

Salátové vydání

Další možností, jak využít zeleninové natě, je dát je do salátu. Nejvíce se pro tento účel hodí listy ředkviček, ale i listy kedlubny nebo červené řepy. Jen buďte opatrní při nákupu - kvůli chemickým postřikům preferujte zeleninu domácí, farmářskou nebo v bio kvalitě. „Z kedlubnových natí dělám jednak kedlubnové zelí, ale pak taky teplý salát, kdy blanšírované listy doplním na plátky nakrájenými předem uvařenými brambory a na kostičky nakrájenou vyškvařenou slaninou. Směs už jen stačí zakápnout olejem a dochutit a zajímavá příloha je na světě,“ popisuje Holka u plotny. Z listů kedlubny můžete připravit i dušený „špenát“, stejně jako z listů řepy a ředkviček. Ředkvičky navíc spařením ztratí svoji palčivost.   

Polévka je grunt

Samozřejmě, všechny natě lze vyvařit v zeleninové polévce. Třeba taková petrželová a celerová nať by tam měly být skoro povinně, pokud vám jejich chutě nevadí. Ostatně, obě se hodí i do masového vývaru. Kedlubnová, ředkvičková i řepová nať mohou být nikoliv jen doplňkem, ale též hlavní surovinou pro výrobu polévky. „Stačí je po umytí nasekat na kousky, podusit v pánvi na oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí, zalít vodou, doplnit na kostičky nakrájenými bramborami, solí, pepřem a česnekem a povařit,“ radí Šárka Adámková, jak z několika málo levných surovin vyčarovat plnohodnotné jídlo a dodává, že zeleninovými natěmi lze i „nastavit“ nebo aspoň ochutit sekanou či karbanátky.Natě se mohou také usušit, třeba se zeleninovými slupkami a odřezky, a pak pomlít společně se solí. Vznikne zdravá domácí „vegeta“, kterou využijete do polévek, omáček, nebo na chleba,“ radí Adámková. A my dodáváme, že na chleba si můžete samozřejmě nasypat i natě čerstvé. Tak nepřijde nazmar opravdu nic.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si